Ahojte v jednej relacii som zacula ze najlepsi domaci syr je vyrobeny z mleka-to je jasne ale miesto syridla sa da jablcny ocot a je to lepsie,yr ma uzasnu vonu a chut a nie od syridla.Ak mate skusenosti prosim poradte!!!!!DAKUJEM!!!
ahoj, u mas to maju aj v lekarni.ja viem ze aj ten syr je ok, ale ked niekto robi syr aj tym sposobom -ma to zaujima.
ahoj baby, syridlo sa da kupit za jedno euro v mliekomate - v tom pojazdnom a daju vam aj návod.
Aj ja mám veľký záujem o ten recept s jablčným octom. Hľadám ho všade, ale zatiaľ bezúspešne ☹ .
@briketa Nedáva sa do toho receptu aj soľ, prosím ťa?
Inak veľmi zaujímavé, vyskúšam 🙂
A ten syr vkladáte do čoho odkvapkať? Je na to nejaké špeciálne to plátno?
@mimi21mimi ak chces sol tak si das, ak nie, tak nie. Ja robim Chesa fresca, mexicky syr co je podobny nasej ricotte , tam sol nejde.
Syr sa dava odkvapkat do tenkeho platna alebo sryovej gazy. Uviazes to o dlhu drevenu rucku a tak zavesi odkvapkavat.
@pia22 mlieko udrzujes na 180 Celsia.
Ako udržím mlieko na 180 stupnov...ved zovrie, vrie pri 100 stup. 😨
Na nete som našla takýto postup: do hrnca nalejeme 2 litre mlieka a privedieme k teplote 80stup. Celsia. Potom vmiešame 30 ml jablčného octu a za nesutáleho miešania sledujeme, ako sa tvoria chuchvalčeky. Tie scedíme cez gázu a vyformujeme bochník, ktorý necháme niekoľko hodín odstáť v chlade. Myslím, že v priebehu zohrievania je možné pridať do mlieka korenie alebo bylinky pre ozvláštnenie chuti... ja osobne som ešte tento recept neskúšala, ale v blízkej dobe sa na neho chystám 🙂
Tak dnes som skúšala tento recept ... použila som 1,5 l surového mlieka, 2 čajové lyžičky soli a asi 50ml jablčného octu. Najprv sa mi zdalo, že to asi nikdy nezhrudkuje, ale po čase (10 - 15 minút) sa začalo mlieko zrážať, tak som to nechala asi 5 minút ešte variť bez miešania, potom som zmes odstavila z plameňa a asi 10 minút nechala vyzrážať. Nakoniec som zmes zliala cez gázu, vytlačila zvyšnú tekutinu a vyformovala hrudku syra ... pri 1,5 l mlieka bola veľkosti tenisovej loptičky. Hrudku som odložila na 2 hodiny do chladničky a potom sme chutnali 🙂 syr chutí vynikajúco ... len si neviem predstaviť, ako by chutil bez soli, tie 2 lyžičky soli sú tak akurát, aby to chutilo jemne slano, nie príliš. Myslím, že vo fáze zlievania zmesi do gázy je možné pridať rôzne ingrediencie, ktoré syr ozvláštnia.
A mlieko pasterizované či nepasterizované?
Ja som tiež skúšala syr. Asi 50 ml jablčného octu na 2 litre mlieka, mala som pasterizované, ale chcem zajtra vyskúšať z nepasterizovaného. Od oka soli som dala a vyšlo mi okolo 330 gramov syra. Nejakých 10-15 minút som to nechala stiecť a dala do chladničky.
Tento syr dostala mamina k meninám a veľmi ho pochvaľovala.
ahojte,chcem sa opýtať, musí sa použiť len jablčný ocot? na nete som našla recept ale tam sa písalo len o octe,tak neviem či musí byť jablčný alebo ten klasický 8 %. vďaka
Ahojte skusal som dnes pouzit vinny ocot na vyrobu syru a robi sa to rovnako ako s jablcnym octom pride mi ze je jemnejsi. A ak niekto vie ako sa robia bylinkove syry viete mi poradit??? Dakujem
Ahoj ja robyevam syr a pouzivam obycajny ocot a je to lepsie ako syridlo.. 🙂
@cora30 prosim ta a kolko klasickeho octu davas na liter mlieka? Chceme vyskusat spravit syr.diky moc
@kattulienka zvyčajne si vystačím s 1 polievkovou lyžicou ale už nejaký čas robievam takto:v 0,5 dl teplej vody rozpustím 1 lyžičku kyseliny citrónovej , zamiešam. Ked sa rozpustí prilejem do horúceho mlieka. Už nevarím len premiešam a nechám odstáť cca 15 min. potom precedím.
@cora30 ok tak vyskusam.a to do kolko litrov mlieka? Diky
@kattulienka do 1 l mlieka je už spomínaný návod s kys. citrónovou.
@cora30 dakujem pekne.
@korinka27 ja robim zo síridlom, a vôbec tam necítim vôňu síridla, veď do troch litrov dám kávovú lyžičku, ale privítala by som nápad aj z jablčným octom, lebo to síridlo je aj drahé a treba ho objednávať, lebo v mojom okolí ho neviem kúpiť...