Výroba domáceho jogurtu z kozieho mlieka

nikuska315
13. okt 2015

Ahojte baby..mate niektora skusenosti s vyrobou domaceho jogurtu z kozieho mlieka? Potrebovala by som poradit ako postupovat, ked chcem vyrobit cisto kozi jogurt (bez pridania jogurtu z kravskeho mlieka)..Dakujem

jaja1979
13. okt 2015

@nikuska315 Ja vyrabam kazdu chvilu: kozie mlieko (cca pol az jeden liter) si prevaris, nechas vychladnut na cca 40 stupnov a pridas cisto biely kozi jogurt (ten kupujem v predajniach, kde su napr. korbaciky, ovcie, kozie syry, stoji okolo 2,60 eura), mozes priidat cukor, ale nemusis, potom to ponalievam do poharikov a dam na 10 hodin do jogurtovaca na 40 stupnov a do rana je stuhnuty. Ale je redsi ako kravsky jogurt a ma miernu pachut, vsetko je to o zvyku. A potom zakazdym necham jeden poharik a uz len z neho robim dalsie davky, netreba vzdy kupovat, staci len na zaciatku.

karrelia
10. jún 2020

môzem sa spýtať keď mlieko neprevarim tak je to problem?

jaja1979
11. jún 2020

@karrelia je tam veľké riziko kliešťovej encefalitídy. Hlavne surové kozie mlieko je na to veľmi háklivé
Neprevarene by som ho nepila ani za svet.

karrelia
12. jún 2020

dakujem

zuzanaam
12. jún 2020

@karrelia záleží ako žijú kozy, od ktorých je mlieko, my sme chovali 5 rokov a pili a spracúvali výhradne surové mlieko. Kozy sme nepásli, mali svoj výbeh, tráva sa im kosila a nosila.

zuzubartosova
11. júl 2022

@jaja1979 Mám po 40-ke, celý život som pila neprevarené kozie mlieko, kozy sa voľne pásli kdekoľvek a ešte som nemala encefalitídu, samozrejme, nemusí to byť vždy takto u každého, len moja skúsenosť. Až tak by som sa toho nebála.