Výmena oleja vo fritéze

28. sep 2020

Prosim vas baby, ako casto v tom menite olej? Prilievate ho? Ako casto treba fritak umyvat? Myslim vyliat olej, vycistit ho a pod... Fritujem v priemere raz za tyzden. Klasika.. masko, hranolky, karfiol. Mate k tomu este plus tipy? Vdaka 🍟🍗🍲🧂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
28. sep 2020

no viac ako 2-3 použitia ten olej neznesie, a aj to samozrejme ho po každom treba scediť od nečistôt a fritézu vyčistiť. Ide do toho tak 2 litre oleja, takže za mňa celkom vysoká spotreba, lebo inak by si toľko neminula. Ale zas sú tie veci rovnomerne vysmažené, môžeš robiť toho viac naraz.
Môj tip - kúp si takú, ktorá má vyberateľnú misu na olej a dá sa umývať v umývačke. Kedysi mama mala takú ktorá to nemala a pamätám si ako vždy frflala - niekoľko hodín trvalo, kým olej vychladol, potom ho zliať a naťahovať sa s ručným umývaním fritézy - no čo ti poviem, vyťahovala ju len na vianoce 😀
Ja mám takú vyberaciu, ale využívam ju minimálne, sme traja, takže tie 3 rezne mám raz-dva vypražené na panvici s použitím možno 2dc oleja.

oli18
28. sep 2020

Ja vo fritéze vyprážam len rezne. Podľa toho, koľko rezňov mám, mením olej. Ak mám napr 15 kusov, po 7mych vymením olej za nový. Nikdy v tom istom oleji nevyprážam druhý krát. Olej zlievam do plastových fliaš a raz do roka odnesiem na benzínovú pumpu, ktorá robí zber.