Ahojte, začali sme s priateľom spolu bývať a prvá vec, ktorú som si všimla je rozdiel v spotrebe potravín. U nás je bežne že tatarsku mame otvorenú v chladničke aj 3 mesiace priateľ ju chcel vyhodiť pretože na obale písali že treba spotrebovať do asi 3 týždňov, rovnako pri kupovaní mlieka keď som nechcela trvanlivé ale klasické povedal že na obale je spotreba do 24 hodín no doma sme tiež mali otvorené mlieko v chladničke aj 2-3 dni. Všímate si dokedy je potrebné spotrebovať potraviny po otvorení keď ich máte v chladničke a prísne to dodržiavate ? Ďakujem ☺️
Vobec by som to tak neprezival (okrem malickych deti). Tieto priemyselne vyrobky sa v chladnicke nepokazia nie ze za niekolko dni, ale ani tyzdnov. Pozri, ovonaj, ochutnaj a "no problem". Mysli na miliony hladujucich po svete.
Neriadim sa doporučenou spotrebou od otvorenia. To by bolo hrozne plytvanie. Ochutnám a keď je to ok, jeme.
Áno vyhadzujem, aj tatársku však po 4 týždňoch je to už riadny humus to vážne 3 mesačnú ste doma jedli? sledujem všetky dátumy spotreby ak je niečo cez tri dni po záruke automaticky vyhadzujem, a áno plytvam v tomto prípade
Kazda rodina ma ine zvyky. Pockaj este pride na rad ci sa prach utiera pred alebo po vysavani, ci sa postelne prezlieka kazdu sobotu alebo len prvu sobotu v mesiaci, ci sa ma papier na WC odtacat pri stene alebo v priestore... Budete sa musiet dohodnut na kompromisoch o vsetkom.
Ale k veci, nie velmi sledujem odporucene doby spotreby ale zas tiez neskladujem otvorenu tatarku od Vianoc do Velkej noci. Mlieko kludne pocka v chladnicke par dni ak sa nevypije (u nas sa vypije do druheho dna). Ked nechces vyhadzovat nespotrebivane potraviny, kupuj mensie balenia a jedalny listok zostavuj podla toho co je v chladnicke, nekupuj veci, ktore neminiete.
@zuzubb007 Ano 😄 mne zas prišlo hrozne pozerať sa ako zahodil skoro plný kečup aj tatarku alebo zavárané uhorky lebo boli otvorené dlhšie ako sa píše na obale 😄
Niekedy som to tiež tak prežívala, že kyslá smotana šla po dobe spotreby mačkám. Nie do koša ale nejakému zvieratku.. ale odkedy nakupujeme viac hromadne, lebo sa mi neoplatí chodiť každý deň do obchodu, tak to už neriešim. Otvorím, vyskúšam, keď je dobré, použijem. Napr tá kyslá smotana vydrží ešte dva mesiace po dobe spotreby bez zmeny (samozrejme treba nakupovať takí ktorá nemá už vypuklé viečko z prepravy v teple).
Vyhadzovat kecup?? lebo je po datume? Mne by bolo zatazko byt svedkom takeho plytvania.
Napr taka pochutina ako kecup, ved ten datum indikuje len dokedy je prinajmensom dobry; nie den po ktorom uz je nebezpecny pre konzumaciu
preboha to je aký plytvač potravin keby sme tak robili všetci ako tvoj priateľ však sa nedoplatite mesačne na jedlo.
Nesledujem dátumy, aj tak sú len orientačné, neplytvám potravinami.
Ak je niečo v chladničke dlhšie, pred použitím skontrolujem vôňu, farbu, ochutnám a podľa toho sa rozhodnem, či je to ok.
ja nemám v chladničke také zásoby,aby som niečo neminula do dátumu spotreby,lebo to,čo sa dá dať do mraziaka,ide tam.
napr.pri kečupe vôbec nesledujem dátum,pri tatárke áano,preto kupujem tú najmenšiu.
A uhorky vyhadzovať?? 😨 veď keď im nič nie je,tak prečo by sa mali vyhodiť.
Ja kupujem co najmensie balenie tatarskej, len to, co vieme zjest. Lebo to fakt nevydrzi byt dlho otvorene. Detto majoneza. Ano viem, ze je to drahsie, ako velke balenie, ale ked to nezjem a polku vyhodim, tak som na tom financne rovnako.
No ja som z tých čo to neprežívajú a riadia sa čuchom a chuťou a som príliš veľký škrob na to aby som vyhadzovala jedlo len kvôli tomu, že čo mi tam kto napíše
Ale k tej tatárke a majonéze tak tá sa u nás spotrebuje relatívne rýchlo čiže si myslím, že ten dátum ani neprekračujeme
No nasral by ma riadne, spravila by som si vlastnú poličku a nech si vyhadzuje čo si kúpi sám. Trvanlivé potraviny vydržia oveľa dlhšie ako píšu na obale.
@muchotrafka298 majoneza kupovanabtaka helmans sa vyraba zo susenych vajec vydrzi dlho. V zahranici uk to ani do chladiacich pultov nedavaju pri konzervach je
Nečítam, čo treba do kedy zjesť a preto nemám tento problém. Vyhadzujem vtedy, keď smrdí alebo už cítiť, že je to pokazene. Ja jedina jem doka kečup. Zjem iba Hellmans a teda trvá mi dosť dlho, kym ho zjem, keďže ho nejem denne.
tatársku vyhadzujem po 3 dňoch...
Tiež nesledujeme.Ale zasa takú tatárku alebo tie háklivé veci nemáme viac ako mesiac,lebo sa zje.A vajíčka tiež v chladničke dlho a keď nie sú vonku vôbec tak nesledujem koľko sú tam .A nikdy nikto nejedol pokazené ano nám nič nie je. Nemám najmenší problém zjesť niečo po záruke .Keď je dobre uskladnené. Hlavne konzervy.Dokonca ani jogurt keď sa zabudne v chladničke.
Tak zas ked niekomu stoja 3€ za hnačkovanie, nech je aj pol ročnú tatarskú,pre mňa za mňa🤣 mliečne a mäsové výrobky po záruke nejem.. iné je to so suchými potravinami, ktoré majú nízku aktivitu vody..
@slavomira236 v zahranici je bezne, ze majonezy, rozne omacky alebo aj vajcia su mimo chladiacich pultov. Co sa tyka tatarskej omacky, tak je na nej napisane, po kolkych dnoch po otvoreni je mozne ju spotrebovat. Ja mam skusenost, ze niektore su kysle uz po 3-4 dnoch. Preto si kupim radsej mensie balenie.
Nie.Ja to zjem aj po uplynutí spotreby pokial je to dobré.Veď zatial mi čuch a chuť funguje🙂
Tatarku si robime vlastnu, zmiesame kyslu smotanu s horcicou, troskou soli a postruhanou kyslou uhorkou a cibulou a len sa tak po nej zaprasi, tak nemusim riesit spotrebu 😀 . A inac sa tiez neriadim datumami, ale ochutnam/ovoniam a podla toho ne/vyhadzujem.
Teraz som sa tak zamyslela, že mi doma také asi ani nič nemáme. Okrem kečupu 🤣 všetko ostatné sa u nás minie rýchlo, možno ešte v dobe spotreby. Ale teda nepozerám sa na to. Mliečne výrobky otvorené nejem, ale na takom kecupe ci zváraných uhorkach nič zlé nevidím.
U nas zalezi co. Pri mase a vyrobkoch neriskujem, pri majoneze a omackach tiez nie. Kecup pozeram vizualne, ale tam je tiez tazko plesen pohladom najst, tak ked je prilis dlho otvoreny, tiez vyhodim.
Mliecne vyrobky su jednoduche, lebo zhorknu, takze tam sa to da odlisit. Cerstve mlieko pokial neskysne je tiez ok.
My nemáme zásoby ,aby sme nestihli spotrebovať.
A keď sa stane ,napr pri jogurtoch, keď mávajú deti sopel, nedávam nič mliečne.lebo to zahlieňuje.tym pádom ani jogurty.a keď ochorejú,tak sa to stane ,že su po záruke a vyhadzujem.nenapadlo by ma to jesť.tak som naučená.neberiem to ako plytvanie.vyplynulo to zo situácie a hotovo
Po záruke si do žalúdka nedám nič!..Mám asi príliš rada svoje telo…
Málokedy vyhadzujeme pretože kupujem len veci ktoré mame radi a zjeme ich. Kečup nejeme, majonézu len v mc donalde maly sačok. Nikdy nejem nic po záruke ale jednoducho my vsetko čo kúpime zozerieme😊 ak otvoríme uhorky tak varim tak aby sa zjedli alebo keď nie je rezen, granadir, zjem uhorky k rožku na ranajky atd. Málokedy nieco vyhodim koli dátumu spotreby asi sme jednoducho pažraví 😂 A samozrejme vsetko čo sa dá tak zmrazim.
Áno všímam si to už celé roky a môžem ti s istotou povedať že ak by sme sa striktne držali toho že všetko čo prekročí o deň dátum spotreby má ísť do koša tak by sme nehorázne plytvali potravinami a kupovali stále nové a nové veci dokola. Ale o to tu asi ide, že.... Zistila som že kyslá smotana aj niektoré jogurty v pohode vydržia aj o týždeň dlhšie, podobne aj mlieko ale nie všetky druhy. Saláma tiež prežije aj dlhšie nielen tych deklarovanych 24 hodín.... Nikdy ale nejem mäso po dátume spotreby, myslím kupované kuracie a podobne. Raz som v tom našla nejakú zelenú farbu a to bolo len o deň po dátume spotreby.
@hopsas skôr ide o to kupovať menej potom netreba ani pozerať dátumy. Nemam problém kúpiť dve parky jednu cibuľu a podobne. Jasne že je rozdiel mesto kde su potraviny vsade a ak ide niekto na nakup z menej zásobovanie oblasti raz za desať dni, ale väčšina predávaných potravín predsa vydrží tých spomenutých desať dni.
Nie je všade napísaná minimálna trvanlivosť a nie maximálna takže každé jedlo sa dá skonzumovať aj dlhšie