Ahojte asi je pre niektorých ešte skoro ale ja som sa dočítala že niektorý už začali teraz vypekat tak má zaujima kedy začínate alebo respektíve kedy prvýkrát pečiete vianočné maškrtky. My väčšinou vždy týždeň či dva pred vianocami keď ledva stíhame keďže darčeky k tomu práca a podobne 😄. A taktiež čo najčastejšie pečiete a či mávate nejaké netradične maškrty.
@simcucik 2 týždne pred Vianocami medovníky, a potom pár dní pred Vianocami linecké, a suhajdy. Nič iné nerobím a nič iné sa u nás nezje.
@simcucik Vyslovene na Vianoce pečiem až tesne pred Vianocami. Ak pečiem skôr, tak s tým, že sa to zje hneď, nie, že to bude na Vianoce. Nezvyknem piecť veľa druhov, len tie, čo máme radi. Top sú linecké, potom medovníky, vínové, vanilkové rožky. Mama trávi Vianoce s nami, tak ona tiež donesie, pečie tiež medovníky, potom kokosové ježe a také orechové, potreté lekvárom a na tom zapečený sneh z bielkov (neviem, ako sa to volá, u nás "štanglíky"). Okrem toho zvyknem upiecť aj nejaký krémový zákusok, nech nemáme len "suché", vždy iný.
Keď sa tu spomínajú tartaletky, alebo šuhajdy, tak toto nerobím vôbec, tomuto druhu som neprišla vôbec na chuť, neviem, prečo.
1-2 dni pred Vianocami, ak nie som v práci. Nemôžem skôr, pojeme to.
Ja robim len medovniky so synom lebo ho to bavi , niekedy na zaciatku decembra. Tesne pred Vianocami spravim zväčsa cheesecake ale to vianocne nieje 😃.
Ine nic, nam tie suche storocne stariny co su v kazdej domacnosti kam prides,vobec nechutia
@simcucik týždeň pred Vianocami. Máme linecké, vanilkové rožky, metrový zákusok. A každý rok aj nejaký experiment 🤣
Ak niekto vypeká teraz, tak to isto neodkladá do Vianoc.
@simcucik tak nas este cakaju narodeniny koncom novembra, meniny 2 deti v novembri, v polke decembra este dalsie narodeniny. Takze ja zacinam vianocne pecenie po 16.12.
Jedina vynimka bola, ked sa mi malo narodit v decembri tretie dieta a rovno na Vianoce, ale vedela som, ze mam vysoky tlak, takze pojde skor. Zacala som piect 6.12.
Mne by to ani nechutilo, take prestarnute pecivo.
Urcite nie teraz.
Mozno este tak anglicky puding/ten sa pecie neviem kolko pred tym../
Inak takychto tem je tu milion.
Hod do lupy
@simcucik začínam okolo Mikuláša, skôr by sme to aj tak zjedli.
@simcucik ano najdu sa taki. a potom si od nich precitas, ze vsetko zjedli a pecu druhu/tretiu/piatu varku 🙄😏
pečiem az zac. decembra, so synom medovniky, jeden vianocny cheesecake a z listkoveho cesta par drobnosti.
Ja peciem tesne pred vianocami /cesto na medovniky musi tyzden aspon stat/, budem robit iba medovniky a nejake linecke plus nepecene baileys suhajdy. Moja mama kedysi robila 20 druhov a jedli sme to este na velku noc pomaly, takze ja len tak striedmo. Minuly rok sme nic nemali uz na troch kralov.
Ja som ešte ani nad darčekmi nezačala rozmýšľať nieto piecť. To budú nejaký závisláci na sladkom.
*ja si ako dieta pamatam, ze babka tiez piekla tak skorej, ale - piekla pre celu siroku rodinu, co sme sa kazdy rok stretavali (dnes to mas malokde) a najma boli naozajstne zimy, takze pecivo vydrzalo v spajzi, na balkone… dnes take zimy ani nemas, niet to kde ani skladovat.
1-2dni pred vianocami, ani stromček nemá skorej. Pečiem medovníčky, syrové tyčinky a čo má ešte napadne
@h2 tartaletky ako take ani my nie, ale rovnako aspon jeden zakusok s kremom. Vacsinou mi ostavaju bielka a spravim orechove laskonky, ale to je moj hriech najvacsi, ja to milujem, aspon raz do roka. No a robievam take orechove kosicky, co robievala moja mamina a kavova maslova plnka, to su take akoby "tartaletky", ale ja to volam stare dobre kosicky. Suche si napeciem trosku skor a plnime potom s muzom pri dakom dobrom filme (co.uz pozname naspamat) tesne pred Vianocami. A vacsie deti uz tiez cosi pomahaju.
Tu kavovu davam vsade.
@ivik4 nuz, kazdy sme iby, ja nemusim zas tie rozne roztapajuce sa cheescakes, ja ked idem do cukrarne, tak si dam nejaky poriadny rez, toto moderne ja zas oblukom obchadzam 😅. Akoze spravim doma obcas s mascarpone daku tortu detom, aby sa nepovedalo, hlavne, ked je sezona jahod, ale inak nie.
8-9 dni pred Vianocami. Neznasam prestarnute pecivo, mam rada cerstve a hlavne tu vônu pri peceni, vtedy nastupuje u mna pocit vianocnej pohody
Max 1-2 týždne pred Vianocami aj to nám na Vianoce ostane pár kúskov, keby pečiem teraz o týždeň nemám nič u nás sa okamžite všetko zje na kilá 🤣, boze neviem si predstaviť skorej ako v decembri piect to patrí k tomu stromček, vôňa atd
no na vianoce pečiem max par dni pred vianocami a male mnozstvo. linecke musia byť, nieked kosicky a vzdy nejaky rez, osvedcili sa nam medove rezy. a nieco slane. peciem aj cez rok kysnute, nekysnute, dnes som robila jablkovy pernik z bonvivani, ties len maly plech
Vanilkové rožky aj v lete robím, keď je chuť, ale teda samozrejme nie na Vianoce, rovno ich zejme 😂 A teda ani počas toho adventného obdobia, neodkladám nič vyslovene na Vianoce, jeme to postupne, čerstvé 🙂 ale ten týždeň pred Vianocami robím viac druhov intenzívnejšie a pomením s maminou niektoré druhy, nech je rôznorodý tanier 🙂 nerobím nič také špeci, najradšej máme vanilkové rožky, grilážky, kokosové ježe, linecké a naplním pár tartaletiek 🙂