Ahojte ako robíte vianočnú kapustnicu? Vraj tam nemá ísť mäso? Roky robievam kapustnicu na Vianoce s mäsa, údeného mäso, rebrá, koleno, tri druhy klobásky a hríby. No a dnes svagrova nová partnerka že to je pohanska kapusta, či som normálna, že tam ide iba kapusta zemiaky a hríby? S mužom sme na seba pozerali že ehm fakt? A to ich minule muž pozval ku nám na sviatky a dnes už riešila že sa bude variť jej kapustnica... Mala som chuť ich zrušiť, nech si svoju kapustu uvarí sama a ja našu klasiku uvarím zase pre nás... Muž sa na ňu teší už dva mesiace lebo je bohatá na mäsko údeniny a je veľmi chutná. Aj keď nezdravá ale tak je to naša klasika.
no kresťania na Štedrý večer ešte dodržiavajú pôst, takže štedrovečerná kapustnica je bez mäsa. Potom na Silvestra robíme takú ako Ty. V tej štedrovečernej je iba kapustnica, kapusta, hríby a maslo. Moja najobľúbenejšia kapustnica 🙂
teraz mi napadlo, že svokra dáva ešte aj smotanu... my robíme bez...
Tak nech si ona donesie svoju vo fľaške,ohreje a zje si ju aj sama. Ty uvar to,čo ste zvyknutí jesť vy.
Ja kapustnicu nevarím vôbec, nechutí nám,pre mňa je jedna z najnechutnejsich polievok
My robíme takú bez mäsa, ako píšeš zemiaky, hríby a kapusta ale nie pre to že s mäsom je pohanská 😄 ja moc mäso nemusím, nám takto veľmi chutí,, ani by ma nenapadlo niekomu takéto niečo povedať 🤦 urobte si kapustnicu podľa seba, akú vy ľúbite.
Veriaci nejedavaju na štedrý deň mäso, preto robia kapustnicu z kapusty zo zemiakov z hríbov a sušených sliviek. Rybu za mäso nepovažujú preto tu zjedia. Mäso zvyknú jest až po polnočnej omši.
Tiež robíme bez mäsa. Dávame sušené hríby a slivky do nej.
Kapustnicu s mäsom, klobásou robíme na Silvestra
Nikto ju nenúti jesť mäso, my robíme tiež s údeným aj klobásou. Však nech si navarí a prinesie vlastnú. Či to budú u vás celý deň?
@januska12323 prídu už 23.12. oni žijú v Nemecku a tak budú u nás do 25.12. a 26.12. idú zase k jej rodine do Košíc až do Silvestra. Možno jej urobim tu jej verziu alebo však nech robí so mnou zmestime sa ... Len ten názov si mohla odpustiť no... Muž povedal že on sa strašne teší na našu kapustnicu že on nie je ochotný urobiť inú a že kľudne ju aj sám navarí 😀
Volá sa pôstna kapustnica. Recepty máš na nete.
Každý vari inak, čo rodina, toniny zvyk.
Ak som niekam pozvaný, tak je slusne dat si to, co doma varia alebo to jednoducho vynechat. Nebude rodina menit zvyky kvoli 1 osobe, hlavne ak to vsetkym vyhovuje.
Ak sa nepaci, nech nefrfle, nie je to slusne. A ak bude, jednym uchom dnu, druhym von. O rok to bude mozno inak
Dala drza navsteva. Ked sa jej nepaci, nech si trhne labkou. Jedla bude plny stot, tak si da nieco one, ked jej kapustnica nechuti. Alebo nech si v kastroliku donesie vlastnu.
Kazdy ma svoje zvyky, sposoby, jedla.
Kazdy podla seba. Ked sa jej nepaci, nech sedi foma riti.
Tak si môže navariť alebo si dá niečo iné.
My nedávame mäso, ani údené, ani zemiaky - ale dávame klobásku a hríby🙂 nech si každý robí takú aká mu chutí. Ja by som urobila zvlášť aj pre ňu bez mäsa, nie je to až také pracné.. a budeš mať po trápení🙂
Záleží mi na tom,aby moji hostia boli spokojní, teda určite by som pre ňu urobila kapustnicu bez mäsa..a pre vás tu vašu.A nekazila by som si týmto sviatky.
Raz som zažila Vianoce,ze došla k nám svokra aj so svojím jedlom.Asi myslela,ze pri 2r a bábätku nestíham,len škoda,že mi o tom nepovedala a ja som varila,piekla ako blázon.Dali sme na stôl moje aj svokrine...kazda sme jedli svoju polievku,len chudák muž,diplomaticky jedol zo všetkého 😀
Len tak na okraj, neviem akého vierovyznania je tá švagriná,ale rímskokatolícka cirkev nepredpisuje nijakú povinnosť postu na Štedrý deň,ak nepripadá na piatok.Aj v takom prípade by povinnosť postu končila večer,teda na štedru večeru už pôst nemusí byť.
Gréckokatolícka cirkev to má trochu inak,tam pôst zahŕňa aj štedrý deň.
Ja by som veru taku bez mäsa nezjedla, tiež robíme ako vy, ak sa zmestite nech si navarí svoju ale ja sa na to teším cely rok a kvôli ešte niekomu "novemu" (koľko par tyzdnov, mesiacov su spolu?) by som sa jej neprisposobovala.....
Ale ved ju nerus, len povedz, ze ty varis takto a ked cce radsej tu svoji, nech kludne si dobesie v pohari 🙂
Ja davam iba klobasu, ziadne ine maso
@janinah muž musel byť poriadne napapaný 😀 tiež mi niečo podobné urobila svokra, no ona našťastie bola taká zlatá, že tu jej kapustnicu dala do doz a do mrazáku, ešte sa mi aj ospravedlnila, že nevedela ako stihnem pri deťoch. Šalát sme zjedli od nej na druhý deň k reznom a ryby sa vysmazili aj moje aj jej a jedlo sa aj po večeri len tak pre chuť. 😀 Zákusky napiekla ako pre armádu takže tiež mrazák a po večeroch sme si s mužom vyberali a priberali 😀 od tej doby už nenosí nič 😀
U nás sa robí bez mäsa - pôstna, klobásku môžeš dať celú na ovonanie, ale je sa po polnoci. Ale pýtala som sa na to Kedysi kolegyne - katechetky a tá povedala, že bez mäsa je povinná len ak vychádza štedrý deň na piatok. Takže nerobíte pohansku😀
Tiez robim bez masa…
Kresťania sa na Štedrý deň pôstia, my napríklad varíme kapustnicu cez sviatky nie na stedru večeru.
moja mama je kresťanka, dodržiava zásady, atď. ale kapustnicu vždy robila s mäsom. vždy spomínala na akéhosi pána farára, ktorý, keď ešte bola malé dievča, povedal, že štedrý deň sa preto nazýva štedrým, aby si ľudia dopriali, ak sa dá. a pokojne nech si dajú aj mäso. (bolo to v dávnych dobách, mama má už 80). takže ona vždy spomína tento zážitok a že teda sa bude riadiť slovami toho pána farára 😀 takže my sme mali vždy s mäsom, hoci mama bola zarytá kresťanka.
a autorka, teda ten váš problém.... švagrova nová partnerka nech si píska.... je to "nová" partnerka, takže na jej mieste som ticho a šúcham nohami a neurážam iných iba preto, lebo to varia inak. po druhé, vy pozývate, vy rozhodujete o tom, čo bude na stole. normálne by som na tvojom mieste ju informovala o tom, že kapustnica bude u vás taká, ako každý rok. a môže sa rozhodnúť, či pozvanie prijme alebo nie.
Cez den je sice post - , ale vecer (po zapade slnka) sa podla starych zidovskych tradicii povazuje uz za druhy den. takze po zapade slnka post konci.
autorka, ešte mi napadlo.... urob ako zvyčajne a ona si môže nabrať bez mäsa predsa. nikto jej mäso nekáže jesť. čo je nesvojprávna či čo? moja mama bežne varievala mäso aj v piatky, kvôli otcovi. a dala si aj ona ryžu so šťavou. mäso vynechala. jednoducho riešenie sa nájsť dá, len treba chcieť.
Post konci zapadom slnka, cize vecerat s vychodom prvej hviezdy uz maso mozes.
@gabrielkaa vidíš, možno aj to mal ten pán farár na mysli, o čom píšem v príspevku nad tebou....
ano, myslim, ze mal pravdu
Kapusta,slahacka, hriby 🙂 a je mnam 😋😋 inokedy cez rok sa u nas tato nerobi .🥰
Este taku nehrali aby mi v mojom dome niekto rozkazoval,co a ako mam varit🙈
Varím “pohanskú” a chuti nám 😋😋😋