Veľkonočné zvyky - jedlo

obcanka123
30. mar 2021

Ahojte, ako trávite Veľkú noc? Aké máte zvyky? Čo chystáte na jedenie? Celkom ma to zaujíma lebo prvýkrát budeme s priateľom u seba. U nás doma sa vždy pieklo a robil sa zemiakový šalát a všelijaké obložené misy a tak 🤔 priateľ vravel že oni žiadne zvyky nemali,tak ma to celkom zaujíma 😊 ďakujem vám 😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
obcanka123
autor
30. mar 2021

@elizabet173 ďakujem. My tiež nie sme veriaci,takže tiež to berieme ako pár dní voľna. Aj vám veľa zdravia 😊

hettinka
30. mar 2021

@obcanka123 my mame zvyk chodiť na 4-5 dni k moru na dovolenku. Nedá sa, takze to bude deň ako každý iný.

obcanka123
autor
30. mar 2021

@hettinka to je tiež dobrý zvyk 👍

hettinka
30. mar 2021

@obcanka123 perfektný, v hoteli napečené, navarené, upratané, vonku 25 stupnov, more, zmrzlina...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuvelyn
30. mar 2021

Zbalíme sa a ideme na dovolenku 😅...len teraz posledné dva roky to akosi nevychádza, tak budeme robiť (ako manualne pracovať počas sviatkov) v záhrade, nejako sa nám tam nakopilo plno roboty.
Nepeciem, jedla nerobím žiadne špeciálne.

hettinka
30. mar 2021

@elizabet173 da, moji otuzilci sa kúpali vždy. Ja len po kolena do vody. A vyberame vždy hotel s welness a bazénom

panelacikova
30. mar 2021

@obcanka123 ako dieťa som neznášala Veľkú noc. mama všetko chystala, robila si starosti, piekla, občas mala aj nervy, lebo nestíhačky (ako Vianoce)... neznášala som veľkonočný pondelok, z neho ma šiel trafiť šľak. od 10 som v tento deň zmizla dopoludnia von a prišla až podvečer.. potom, čo som sa osamostatnila, tak veľká noc bola pre mňa časom voľna, kedy som varila a jedla rovnako, ako v iné dni. jediné, čo tak urobím navyše, je možno varená šunka, aj to pre zmenu v jedálničku. šalát robiť nejdem, ani koláče nepečiem, ani nekupujem. akože fakt, žalúdky väčšie nemáme a jesť to isté niekoľko dní sa mi tiež nechce. pre mňa dni, ako iné 🙂 no a nejakú oblievačku či čo, to už absolútne. už vyše 20 rokov som si v tom sama sebe paňou a nemusím riešiť tieto hlúposti 🙂

reni1512
30. mar 2021

@obcanka123 Jej mila tema 🙂 Ja som z vychodu, vacsinou sme travili VN u babky na dedine, cize klasika kostol od stvrtka do pondelka, posvatenie jedla, pamatam si ako som s babkou s kosikom chodievala skoro rano, potom uz chodila moja dcera s prababkou a babkou, z jedal dodnes chystame plnku (masovu), hrudku (z vajicok), klobaska, cvikla s chrenom..sunky sa varia, upecie sa zakusok a kupujeme biely kolac k jedlu.. U nas sa vzdy olievalo vodou ale tak kulturne nie ze vedrami :D len symbolicky.. hlavne to bolo o tom krestanskom a stretnuti s rodinou ❤️ Skoda ze neviem najst kosik ako ho babka vzdy prichystala na svatenie s jej vysivanou deckou navrchu ... Mrzi ma ze moje deti uz druhy rok nemozu zazit tu pravu atmosferu

obcanka123
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
obcanka123
autor
30. mar 2021

@panelacikova ja som musela vždy sedieť doma,naši má nikam nepustili veď čo ak dakto príde 🤣 keď som bola mladšia tak chalani chodili a aj oblievali vedrami s vodou (časom som s nimi vykšeftila vlažnú vodu miesto studenej z potoka)🤣 teraz to budem mať asi tiež viac ako voľno ☺️

obcanka123
autor
30. mar 2021

@reni1512 zaujímavá tradícia s tým košíkom - nepočula som o tom ešte ☺️ u nás to bolo tak, že keď som bola mladšia tak chalani chodili a aj oblievali vedrami s vodou (časom som s nimi vykšeftila vlažnú vodu miesto studenej z potoka)..najviac na nervy mi išlo to prezliekanie a väčšinou aj tá zima,ktorá bola vonku (som z Liptova a častokrát mrzlo na veľkonočný pondelok) 🤣

bellovag
30. mar 2021

@reni1512 presne dodnes mám ten obraz ako boli košíky naukladnané vedľa seba pozdĺž celého kostola a miešala sa tam vôňa jedla z košíkov a kadidla...vždy som sa na to tešila ...a potom tie slávnostné raňajky a kombinácia sladkej vianočky, údenej šunky a chrenu 🙂 mňam...a jasné, že dedinská oblievačka ako sa patrí...už som tie vedrá vody, ktoré som schytala von vodou rovno zo studne ani nerátala 🙂 Pokiaľ ide o jedlo na Veľkonočný stôl tak údená šunka, klobása, vajíčka, čerstvý chren, mazanec- niečo ako vianočka + obdobnú plnku ako do kurčaťa naplním do úzkeho sáčku a uvarím....vychladnuté krájam na plátky a jeme to s údenou šunkou...

petulda333
30. mar 2021

@obcanka123 fakt si nepocula o svateni jedal? Si neveriaca ale sak kazdu velku noc sa to ukazuje vsade 🤷‍♀️
@reni1512 tiez vychodnarka 😀 my to mame takisto, akurat s vedrami plnymi vodou 😂

obcanka123
autor
30. mar 2021

@petulda333 tak ja to moc nesledujem. Ja nesledujem ani telku, čo potrebujem si prečítam v novinách (rozumej v appke na mobile) 🤷🏼‍♀️ Facebook nepoužívam 🤷🏼‍♀️

simsalabim
30. mar 2021

@hettinka toto som neuspesne chcela zaviest v mojej rodine...my sme vzdy zvykli odcestovat, mama sibacku neznasala, otec to akceptoval a tak sme cestovali a chodili na vylety. U mojho manzela naopak, toto je sviatok spojeny s jedlom a navstevami rodiny, chodi sa hore dole a vo velkom je. Napriek tomu, ze sa prezentuju ako veriaci, o tom u nich tento sviatok nikdy nebol - je to o sibani, oblievani, jedeni a piti. Ja som zrusila sibacku u nas - trvalo niekolko rokov, kym vsetci pochopili, ze naozaj to myslim vazne, lebo som jedlo nechystala a zo zamknutej izby nevysla. Takze ja ho prechadzam tichou ignoraciou - sice pripravim tradicne jedla a zaviedla som Velkonocneho zajaca - to deti (hoci 2 uz dospele) stale este s nadsenim hladaju vajicka - a manzel chodi po rodine, ale uz menej, ako chodil (synovec uz vyrastol a moc nechce chodit). Dcery by radsej tiez niekam isli na poznavacku.... tak cakam a dufam, ze casom aj ja stravim Velku Noc ako ja chcem a s manzelom vyrazime niekde na par dni. No a este za normalnych okolnosti, mimo pandemie, chodievame vsetci jeden den zo sviatkov do kostola (evanjelickeho).

petulda333
30. mar 2021

@obcanka123 aj tak pre mna nepochopitelne, nic v zlom. Len mi je to cudne 😀

simca06022011
30. mar 2021

V piatok budeme na špenáte 😂 cez víkend budeme mat barana, vývar, v plane majú chlapi hamburgre, uvarí sa šunka, urobia Šalát, chren, vajcia ani nie, ale syrovu roládu robim, chlebíčky pripadne obložené misy z toho vsetkeho (napr aj polievacom) ... Zvykom bolo u nás chodiť na chatu, tam teda robievala polievku takú hrstkovu(uvarí sa v nej šunka) , hrudka sa robila. Piecť budem tento rok bábovku, muffiny jablkové , pagáče (dcéra si vybrala), a to je asi všetko. Zákusky nikdy nepeciem na veľkú noc, u nás to nemá kto veľmi jest.
Ja teda veriaca nie som, ale veľká noc sa u nás vždy brala ako normálka, žiadne rozculovanie sa, panika a vrieskanie z polievacky a skrývanie sa 😂 to je priam trápne... A malej sa to strašne ráta od malička, si pamätám na chate ako kričala na mojho stryka, bratrancov, keď odišli z izby, že ešte, nezabudne na to nikto 😂 ja to prežijem a potom posedíme a pokecame, dospeláci u nas už veľmi vedrá nepoužívajú (myslím dospelých chlapov, nie to moje decko 40rocne s kamarátmi 😂), prídu tak a voňavkou (neviem ako vy, ja to strane nemam rada).

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
30. mar 2021

@simsalabim ja ani neviem, čo tie tradične jedla sú. Viem, že v piatok je pôst a hoci do kostola nechodíme, mám kúpené ryby a tie urobím v piatok. Ostatne normálka navarím. A spravím vaječný liker, ten od Vianoc akurát došiel.

A na veľkú noc tento rok predsa aj tak žiadne návštevy nesmú byt, tak načo vyvarat, vypekat, nikto nepríde. Keby aj chcel, neprijímam návštevy.

obcanka123
autor
30. mar 2021

@petulda333 vieš ako , netýkalo sa má to- nezaujímala som sa o to 😉

simsalabim
30. mar 2021

@hettinka u mojho manzela su tradicne Velkonocne jedla (hovorim o pondelku) majonezovy zemiakovy salat, sunka, vajicka na vselijaky sposob, klobasy, jarna zelenina (redkvicky, cibulka), velkonocny barancek (kolac) - ten som uspesne pretransfomovala na velkonocneho zajaca, lebo mam len taku formu na pecenie 😂 Inak nic specialne. Ale ten zemiakovy salat si porovnavaju, ze v ktorej rodine je najlepsi 🙊

gelifil
30. mar 2021

@simsalabim prosim ta, das recept na toho zajaca a aku mas formu cca rozmery?ja len uplne mini...

simsalabim
30. mar 2021

@gelifil formu mam silikonovu z Lidla, rozmery ma cca ako A4 kancelarsky papier (trochu sirsia a trochu kratsia). A recept - z neho si tazku hlavu nerobim - svokra mala recept s orechami, ale synovec je na ne alergicky, tak som musela najst nieco ine. Skusala som za tie roky vselijake recepty, ale roky uz robim iba klasicke babovkove cesto, toto sa nam osvedcilo najviac (uplne rovnaky recept, ako robime doma babovku), ktore potom ozdobime podla chuti - niekedy celeho oblejeme cokoladou (tmavou alebo bielou) a dozdobime farbickami v tube, alebo ho ozdobime cukrovymi ozdobami ci nejakym kremom a pod. Toto uz robia moje dievcata, tak ako sa im prave chce.

marcellka32
30. mar 2021

Robím syrec podľa receptu mojej babky z východu...liter mlieka a 10 vajec sa pomaly varia až sa vajíčka začnú zrážať, soľ, korenie, vegetu, primiešame na malé kúsky červenú papriku a nakrájanú pažítku, nachystám látkovú plienku, scedim zvyšné mlieko, vytlacim a plienku zakrútim a dám syr odkvapkať zavesený do druhého dňa na vareške v hrnci, na druhý deň je pekný bochník syra (syrec), jedáva sa so šunkou alebo údeným

tramtada31
30. mar 2021

U nás sa velka noc nikdy neoslavovala v zmysle “veľkej noci”. Paradox je, že ja som narodená na velky piatok, dcéra na bielu sobotu a syn na zelený stvrtok😀

andreatytler
31. mar 2021

@obcanka123 Velku noc som neznasala. Citila som sa neskutocne trapne ked som musela trpiet ako ma ujovia, bratranci, spoluziaci polievali vodou a sibali.
Jedinna pekna tadicia je vyroba kraslic... to milujem este aj dnes.
Co sa varenia a pecenia tyka... to bol taky slaby odvar vianoc. Sunka, salat, ryba, medvedie dlapky, vanilkove rozky, linecke.
Teraz tu kde zijem su ine velkonocne sviatky... najma Egg Hunt pre deti.... ideme aj my robit nas prvy pre syna ktory ma 16 mesiacov. Uz sa tesim. A peciem jahodove kosicky.

obcanka123
autor
31. mar 2021

@andreatytler to egg hunt je zaujímavé tiež ☺️☺️ a tie košíčky vyzerajú perfektne 🤤