Čo zvyknete variť cez tieto sviatky?
Tak ako na Vianoce,aj na Veľkú noc máme svoje tradičné jedlá. Takže tie. Nič speci nové.
U nás sa tradične varí v nedeľu vývar, zemiakový šalát a rezne. Pondelok obložená misa pre kupačov,klasika šunka, chren, syr... Kedysi som to preháňala, robila som syrovú roládu, špenátovú roládu, aspik, 10 druhov koláčov...už ma to nejak prešlo, bolo to zbytočné plytvanie. Za tie 2 dni nezjeme slona.
Nič, to co aj bežné dni
Velku noc neprezivam takze co budu deti chciet kludne aj vyprazany syr a hranolky alebo pirohy ...salat u nas deti nechcu tak ho nerobim na velku noc pre jeden den..
Zeleny stvrtok-nieco zelene:
Spenat,volske oci,varene zemiaky-najcastejsie
Ale uz sme mali aj zapekanu brokolicu so syrom a pecene zemiaky,
Alebo spenatove halusky ,alebo cestoviny so zelenym pestom...
Velky piatok-velky Post.
Väcsinou len suchy chlieb a voda,maximalne daka lahka zeleninova polievka...hlavne nic mäsove!
Biela sobota-obed:
Nejaka ryba/ci uz smazena,pecena,niekedy len udena-co robi svagor,nie z obchodu,
zemiaky,hlavkovy salat alebo mrazena udusena zelenina...Este nejeme nic mäsite!
Varime udene a v tej vode potom varime fazulu so zeleninou a slizami.to je typicka velkonocna polievka.
Vecer-po "vzkrieseni" Sa jedava uz mäso:
Udene rebra,sunka,klobasy,Parky,rolka....syry,varene vajcia,chren,horcica a cerstvy kvaskovy chlieb.
Toto jedavame aj v pondelok -nevarime.
Stara mat robievala velkonocnu babu-presny recept neviem ale bola z rozkov,vajec a tusim v to bola klobasa.piekla to na plechu v rure.taky slany kolac...to Sa jedlo tiez az po vzkrieseni a v nedelu,pondelok ..napr.na ranajky
Velkonocnu nedelu ak sme doma,varime slavnostny /obed.
Tento rok to asi bude pecena hus ci kacka.
K tomu cervena kapusta,zemlova knedla,pecene zemiaky/moooozno lokse...
Ale mavame aj rezne,alebo nejaku divinu,svieckovu,
Pecene koleno ci rebra...
Casto vsak chodime na obed do restauracie.
Akurat co robievam tak salat, ten mavame na vianoce a na velku noc, inak vobec nie, takze ten a zltkove rezy, tie na velku noc musia byt. Ostatne nejako neriesime, jeme co mame radi.
syrek z mlieka a vajec, velkonocnu masovu hlavku, udena krupova polievka, klobasy, udene maso a z kolacov najcastejsie to su veterniky. A taktiez peciem aj vianocku.