Ahojte. Poznáte niekto históriu tohto pokrmu? Žijem v zahraničí a dnes sa ma opýtali, či je to naše tradičné slovenské jedlo. Povedala som, že ho pripravujeme na Veľkú Noc, ale história mi nie je známa. Je naše? Vždy som hrdá na naše korbáčiky, parenicu, trdelník, bryndzu a iné výrobky. Neviem, či sa môžem chváliť aj hrudkou. 😊
Ďakujem
preco by si nemohla? je to tradicne jedlo - ny vychode urcite, zo strany mojho otca sa robila na sladko a volala sa hrudka, o par dedin dalej zo strany mojej mamy sa robil naslano a volal sa syrek, a bolo to odjakziva
@ibrunova moja svokra jedáva na Vianoce šošovicovú polievku a jedávajú ju všetci v jej okolí, kapustnicu robieva až na Silvestra.. napriek tomu sa kapustnica traduje ako naše typické štedrovečerné jedlo.. myslím, že s hrudkou je to narovnako.. my to voláme syrek a je sladko.slaný 🙃
@viestta Musim nesuhlasit, kedze som greckokatolicka. Hrudku robime z vajec, tak ako vsetci. 😃 Co sa tyka postu, tak nezacina Popolcovou stredou ako u rimskokatolikov, ale 2 dni skor - pondelkom a v ten tyzden je post od masa v pondelok, stredu, piatok a do konca postu uz iba stredy a piatky ( iba od masa). Ostatne dni sa nijak nepostime. Na velky piatok je post od vsetkeho zivocisneho s tym, ze sa raz na den mas najest dosyta, zvysok dna sa posti. Kosiky svatime az po vzkrieseni, t.j. v nedelu. 😉
Ano,na severe,strede,zapade sa toto nerobieva.Je to vychodnaraky zvyk ale historiu nepoznam.Ale je to superrychlovka na pripravu.
@maminkadeticiek môžem potvrdiť, som z Trnavy a teda o takom niečom počujem po prvýkrát
Typickým obradom Nedele Paschy je aj posvätenie paschálnych (veľkonočných) pokrmov, ktoré sa väčšinou koná vonku pred chrámom. Posviacajú sa pokrmy, ktoré sa budú jesť pri slávnostných raňajkách i neskôr cez deň (a prípadne i ďalšie dni), hlavne mäso, nafarbené vajíčka a hrudka (istý druh syra s vajíčkami)
Toto som nasla wiki
Myslim si.ze je to.nasa tradicia a podla mna sa.mozes chvalit hrudkou 🙂
Nikdy som nepocula o hrudke bez vajec to mam.dost blizko k pravoslavnym a greko
Na vychode je to velmi silna tradicia hrudka/svätenie kosika na zapade nepoculi ani o 1 z toho 😄
Pamätam sa akurat ze my "rimo" sme svätili vzdy v sobotu a pravoslavní museli cakat do nedele 🙂
Nikdy som nejedla hrudku ani paschu ani veľkonočnú plnku, u nás na západe sa to nerobieva
Ale rada by som niekedy zažila takú východniarsku Veľkú noc 🙂
Takže skôr je to lokálna tradícia, resp. viazaná na určité regióny
@duracellko ja robím na slano a voláme to hrudka, nikdy som ani neochutnala na sladko
@mijo53 ved hovorim, co dedina, ina tredicia, nasladko mierne osolit, hrozienka, skorica vanilka, k slanym udeninam taky chutovy doplnok, samozrejme cvikla, do tej sa zamiesava aj cukrova repa a chren - klasika, z otcovej strany struhali cviklu hrubsie, z maminej jemnejsie a varili aj rajcupu 🙂🙂🙂
@duracellko čo je to rajcupa
polievka zo sunkoveho vyvaru so stratenymi vajickami
@yvanielka oveľa viac jedál či na Vianoce alebo Veľkú noc. Napr. Veľká noc dnes na vzkriesenie o 5:00 hod. do 7:30 už aj s posvätením košíka. V košíku sú surové vajíčka /u nás 3 ks lebo sme len dvaja/, maľované vajíčka varené, syr, hrudka, biely koláč /pascha/ údené, klobáska, slaninka, maslo, soľ, žihľava. Prvé jedlo máme praženicu so žihľavou a bielym koláčom, potom ostatné na mise + k tomu zemiakový šalát a cvikla. Zapáli sa svieca, kto môže aj malý prípitok a z každého jedla treba ochutnať
@duracellko tak vývar som nechala tiež ale v mrazničke, aj vyvar z hrudky, bude dobrý na zemiakový prívarok, a šunkový do kapustnice
a samozrejme paska resp. bily kolacok a ako bonus barancek z masla - to bola posvatna vec a babka ju zacala riesit aj mesiac pred VN, chcem sa vratit do tych krasnych pokojnych cias
@duracellko to je presne Veľká noc akú poznám ja. 🤩
@duracellko ktovie, či popri toľkých prípravách boli naozaj pokojné 😃
Slovenské tradičné asi nie. U nás sa napríklad hrudka nerobieva.