Ahojte,
Mate nejake veganske/vegetarianske recepty, ktore sa u vas "udomacnili",a varite ich castejsie? (Najlepsie ak by chutili aj detom)
Budem rada, ak mi napisete nejake tipy🙏
spagety putanesca, bryndzove pirohy - syn so slaninou, baby bez, grilovany camembert so zemiakmi
@ladyvi
vegetarianske: vsetky druhy privarkov (zemiakovy, sosovicovy, spenatovy, kelovy, tekvicovy...), francuzske zemiaky, zapekana zelenina, zapekane cestoviny, cestoviny s omackami na rozne sposoby (syrova, sampinonova, pesto, s kukuricou, paradajkova...), zemiakove placky, lokse, vsetky mucne jedla (halusky, pirohy, palacinky, sulance...), zeleninove salaty, rizota a vsetky polievky, vyprazany syr a sampinony
veganske: strukovinove kari a potom vsetky horeuvedene veci s upravou a vymenou surovin (rastlinne produkty a tofu, soja, tempeh namiesto mlieka, smotany, syra...)
Moje heslo je hlavne rýchlo a ak sa dá aj zdravo : )
Brokolicové cestoviny so syrom
Cuketa na kolieska ugrilovaná , zemiaky pečené americké , tzaziky dresing
Tofu na zelenine ( čo chladnička ponúkne ) trošku kari korenia , ryža
Lečo na cibuľke , zemiaky varené
Špenátový prívarok , volské oko , zemiaková kaša
Prívarok z červenej šošovice so zemiakmi , mrkvou
Prívarok zo zelenej fazuľky
Zeleninové rizoto / poprípade s kuskusom
Baby špenát na cibuľke a kvapke oleja , cherry rajčiny so špagetami
Špenátové halušky so syrovou omáčkou
Zapecena brokolica so zemiakmi ,a syrom
nakolko som vegetarian, tak malá je zvyknutá jest i takú stravu
miluje cestoviny s cuketou a ricottou
alebo iny druh, cestoviny s cuketou, cesnakom, mal by tam ist syr, ale my ani nedavame
fasirky z ovsenych vlociek
cestoviny so spenatom
batatove placky
moje oblubene je cervena sosovica so spenatom napr.
Cícerová omeleta, rozne vafle alebo lievance - namiesto vajca dávam nastrúhané jablko alebo zavarené domáce pyré, mlieko nedávam vobec - stačí voda.
Tofu opečené, marinované, ako vajíčka, do nátierky, robím z neho majonézu, používam ako oblohu na slané koláče.
Nikedy si vypomáham prípravou domáceho rastlinného mlieka alebo smotany - ak nemám klasické kupované alebo sa chuťovo vačšmi hodí do určitého jedla.
Šaláty s fazulou alebo šošovicou.
Zeleninové špagety - zo špagetovej dyne, v lete z cukety, mrkvové, kalerábové + napr. boloňská omáčka buď zo sojového masa alebo červenej šošovice.
Zeleninové kari s kokosovým mliekom.
Domáce cestoviny z cícerovej, pohánkovej, šošovicovej múky s údeným tempehom a kyslou kapustou.
Papriku plním zmesou pohánky a tofu.
Pečená zelenina - čo sa doma nájde, k tomu dresing z tahiny, sojovej omáčky, citr. šťavy a javorový sirup, alebo nejaká omáčka so základom z rajčín.
Krémové zeleninové polievky, teraz v zime hlavne z dyne.
Rada používam na dochutenie lahodkové droždie.
Pikantne sampiony so zemiakmi a cviklovomrkvovy salat k tomu
veganske palacinky s makovym mliekom
zalezi od sezony.
v zime skor polievky-niekedy mixnute, rizoto, pizza, strukoviny, syry
v lete skor cerstva zelenina, pesto s cestovinami, leco
nase deti maju radi aj zeleninove rizoto, kde je miesto ryze bulgur, a k zelenine okrem beznej rizotovej typu hrasok, mrkva, kukurica, pridam na konci pre lepsiu chut aj male ruzicky brokolice a na kocky pokrajanu cuketu al dente, nie rozvarene.
Dobry je aj kuskus so zeleninou a opecene tofu - veganske
@ladyvi Lokše, pečené zemiaky, parený ružičkový kel s cottage cheese, pečená zelenina(karfiol, cvikla, mrkva, petržlen), sójové kocky s ryžou, cícerovo-zeleninové fašírky, tofu opečené na panvici, krúpkové rizoto so šampiňónmi, placky s kyslej kapusty, šalát s varenou fazuľou, tortilla plnená hummusom a zeleninou.
.
super tipy, ja by som potrebovala nejake recepty na brokolicu a karfiol prosim...polievky ale nie, tie uz su spotrebovane na vsetky sposoby. dakujem.
@number19 my mame najradsej zapekane so zemiakmi. Alebo do lasagni. Alebo potom curry (tam davam kokosove mlieko, bataty a paradajkove pyre), alebo thajske nudle s arasidovou omackou.
U nás sa mäso je o dosť menej ako je bežné v slovenských rodinách a tak veľa jedal sa u nás je bez mäsa.. ale čo si deti pýtajú je napr. Cviklove rizoto, avokádove cestoviny, naše aj-aj (názov vymyslel najmladší keď mal 2roky - je to na cibuľke s cesnakom oprazene zemiaky a mrkva, podlejeme vodou a pridáme cervenu šošovicu na zahustenie, soľ atď) minestrone polievka, mrkvove karbonátky v rúre..
lasagne zeleninové, zapečená zeleninka so smotanou a syrčekom na vrchu 🙂
moje dve obľúbené