Ahojte dúfam že tu niesom jediná ktorá neje mäso, chcela by som sa vás opýtať ako ho nahrádzate? Okrem tofu a sóje. Môžte prihodiť aj niaké recepty, rada vyskúšam. Vopred ďakujem za odpoveď. 🙂
@lauritta0407 nie si sama. No ja jedavam aj ryby.
Okrem tofu je aj tempzh a robi maso (ale tie su o dost drahsie).
Rozne strukoviny,spenat,brokolica..
Je tu aj tema vegetarianske dieta postrehy a skusenosti,aj tam su nejake recepty a plus mam aj knihy (vegetarianske,z ktorych cerpam). Ostatni maso jedia,takze vzdy to nejak skombinujem, pol na pol su jedla bez masa (deti maju v skolke).
My mame velmi radi cviklu ( napr.pecenu s cesnakom)., k tomu ryzu ci inu prilohu - pseno napr.
@lauritta0407 a akurat robim na zajtra hlivovy paprikas ( k tomu bud halusky alebo knedla - raz sa hadam opat dotlacil do vlastnej,mam aj recept na spaldovu,knedlu).
A milujeme pecenu tekvicu, dusenu cakanku ci zapekany fenikel (deti len to prve 🙂) ).
Plus rozne polievky huste.. Nezahustujem mukou,ale struhanym zemiakom,roznymi vlockami ci cervenou sosovicou.
Plnené zapekané palacinky na slano 🙂 s hubami, pórom, cibuľkou 🙂
@ronny_9 ufff, presný recept nemám, robím všetko od oka...ale každopádne, sprav obyčajné palacinky, len do nic nedávaj cukor. Potom som osmažila cibuľku, pór a huby na masle na panvici, len so soľou a trochou rasce a muškátového orieška. Potom som to vrstvila do zapekacej misy- palacinky, trochu "plnky", palacinky, plnka...a na vrch som to zaliala créme fraiche (alebo kyslou smotanou), v ktorej som rozmiešala trochu taveného syra, vajíčko a soľ...a hotovo, už len šupnúť do rúry asi na 180 stupňov a čakať kým sa vrch zapečie 🙂 prípadne ešte úplne na vrch syr ktorý sa dobre zapeká 🙂
Ďakujem, ja som takto bez mäsa len chvíľu takže sa pomaly "otukavam". Ďakujem za rady určite vyskúšam hlavne niečo s tou špargľou 🙂
ja teraz vacsinou len salaty, ked je tak teplo...inak rozne prilohy so zeleninou (couscous, bulgur, quinoa ci pseno na taky azijsky sposob zvyknem robit), quiche so zeleninou, cestoviny s roznymi omackami zeleninovymi. Maso nenahradzam nicim, tie nahrady mi nechutia, takze len zeleninu na tisic sposob a so vseliakymi prilohami. aj ked ako som pisala teraz ako je teplo vacsinou len salaty.
@lauritta0407 ja som bez mäsa skoro polovicu života a milujem varenie, ak si nebudeš vedieť dať rady tak kľudne napíš, overených jedál mám za tie roky mraky 🙂
@lauritta0407 receptov je milión na nete, takže to nejdem rozpisovať. Sóju nejem vôbec, iba tofu a aj to asi tak raz do týždňa, chutí mi, ale so sójou nepreháňam . Ale tempeh je super zdravá potravina a tiež aj chutí. A potom strukoviny na milión spôsobov od polievok, cez dusené jedlá z jedného hrnca až po karbonátky zo strukovín a zeleniny. Výborný je cícer na rôzne spôsoby, my máme veľmi radi nátierky v štýle "hoummus", no a kopec zeleniny a šalátov, dávame si aj pšeno a pohánku, amarant. Občas kúpim goody foody, je to celkom chutná náhrada mäsa. Už spomínaná cvikla a hliva sú v našom jedálničku pravidelne. Výborná je vyprážaná cvikla, ale aj cviklové carpaccio. Skvelé sú rôzne placky - cukinové, tekvicové, baklažánové. Tortilly kukuričné s dusenou zeleninou dobre ochutenou. Zapečená zelenina. Robievam aj sladké jedlá, rôzne palacinky, placky pšenové, nákypy, makové, dávam tam orechy, semiačka, kvalitné oleje..to všetko treba jesť, aby tvoje telo dostalo, čo potrebuje.
@alaguema v akých obchodoch sa dá kúpiť ten tempeh?
@lauritta0407 vo väčšine BIO obchodov
Teraz je sezona spargle, tak u nas fici skoro kazdy den 🙂. Napr. zelena spargla zapecena s mozzarelou. Mnamka