Vegánske fašírky

tykat
26. feb 2023

Ahojte, potrebujem nejake osvedcene recepty na veganske fasirky. Robim z viacerych druhov zeleniny uz roky, mam recept. Ale akonahle tam nedam vajce tak sa to rozpadne. Dnes som.skusila vegansku nahradu vajicka ale cista katastrofa. Nakoniec som pridala 2 vajicka a konecne to drzalo.
Nemate nejaky tip/trik ako by mohli drzat bez vajicka pokope?
Pozerala do falafel ze tam nejde vajce ale stava sa mi ze ho v restike/donaske maju taky tvrdsi az tvrdy. Baby co ho robite doma aky je?

zmrzlinka2021
26. feb 2023

@tykat a použiť vegánsku syr?

tykat
autor
26. feb 2023

@zmrzlinka2021 uf to uz som pouzila, ako prve mi to napadlo, kedze aj v povodnom recepte je syr, uplne sa ten syr v teple roztecie, akoby som do nich naliala olej. Je to len tuk so skrobom.
Akoze nevymyslala by som taketo veganske podivnosti, ale syn ma intoleranciu - vajce, BKM. Tak skusam. V kolacoch sa vajce aj kr.mlieko nahradi bez problemov, v omackach tiez, tam vegan syr krasne spolupracuje, dokonca aj palacinky sa krasne upecu bez vajec... ale tu pri fasirkach som narazila.

ckocka
26. feb 2023

Upeč to v nejakej forme , nie ako jednotlivé tvarované fašírky. Ja teda často robím zo strukovín, ale tie hlavne keď sa prevaria majú celkom lepivú konzistenciu, alebo teda na rozne veci (nielen fašírky) čo nedržia pokope mám xantán a guárovú gumu. Ešte by do fašírok možno šla použiť hraška, ale mne vadí tá chuť.

stellarstar
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stellarstar
26. feb 2023

Tu máš rozpísané čo môžeš použiť namiesto vajíčka

https://proveg.com/de/ernaehrung/pflanzliche-al...

patus_2
26. feb 2023

@tykat skús použiť pomleté ľanove semená, namočené vo vode vytvoria gél podobný vajíčku. Ale chia semienka fungujú podobne. V sladkých veciach sa dá použiť banán.

caroline_
26. feb 2023

@tykat roky pouzivam miesto vajicka do fasirok,placiek,kolacov atd mlete lanove semienka a nikdy nebol problem,nemusis ich mliet doma,daju sa kupit uz aj hotove,ja kupujem v bio obchode,len zmiesas s vodou a mas, aj vcera som tak vyprazala v trojobale

caroline_
26. feb 2023

@tykat a inak aku nahrazku si pouzila?

tykat
autor
26. feb 2023

@caroline_ toto som pouzila, po vyslahani to bolo ako husty skrobovy maglajz.

tykat
autor
26. feb 2023

@caroline_
@patus_2
@ckocka skusim tie lanove semienka aj mozno aj ten xantan a guarovu gumu.

tykat
autor
26. feb 2023

@stellarstar skusim pozriet, diky

ckocka
26. feb 2023

Jo a falafel občas robím, bez vajca, ale je to sviňa háklivá na rozsypanie. Musí byť tak akurát rozmixovaný cícer a teraz už ich pečiem v teplovzdušnej fritéze, ide mi to lepšie ako obracať na panvici. Tvrdý nie je.

tykat
autor
26. feb 2023

@ckocka a mas nejaky tip ako ho urobit? Ci staci ist podla receptu na nete? Vsade pisu, ze hlavne nie z konzervy.

ckocka
26. feb 2023

@tykat Podla mňa je hlavný zádrhel v tom ako cícer rozmixuješ (nepoužívam konzervovaný), ak moc nahrubo rozpadá sa to, ak moc na kašu je to potom práve tvrdé lebo to musíš zahustiť. Ja zas nie som perfekcionista, ak treba pridávam trocha múky, hoci v tom úplne najortodoxnejšom recepte nie je. Doležitejšie pre mňa je aby to fungovalo.

zuzanna33
26. feb 2023

@tykat Ja moje "vegánske jedlá" robím väčšinou zo sóje ktorú najprv uvarím jemno nakrájam pridám zeleninu napríklad mrkvu, petržlen,bylinky a spojím zo sójovou mrveničkou prípadne nastrúham tofu podľa hustoty

caroline_
26. feb 2023

@tykat zaujimave,roky som veganka no o tomto som este nepocula,a prekvapuje ma ze na to ze je to len skrob, pisu ze nahrazka vajicka...ozaj skus tie mlete lanove,budes spokojna. Moj muz s tym robi aj domacu kvaskovu knedlu a vsetko super 🙂)

sharka174
27. feb 2023

@tykat pozerám, že máš rovnaké dieťa ako ja 😏 skúšala si prepeličie vajcia? Vraj na nich nie je alergia ( moja ich toleruje na výbornú)

tykat
autor
27. feb 2023

@sharka174 nám na gastre zatiaľ nedoporučili ani prepeličie, ideme tento týždeň na imuno-alergo tak uvidim čo tam zistia.
My sme začali behať po vyšetreniach kvoli dlhotrvajucemu dusivemu kašľu, zachvaty (od konca septembra) a silnym krčom v bruchu, traviacim ťažkostiam, hnačkam. Čo sa tyka kašľa ORL, PNEU všetko vylučili tak sme skončili na GASTRe (dostali sme termin skor ako na IMUNO) lebo ešte bolo podozrenie, že to je z refluxu. Gastro doporučila vylučiť mlieko a z intolerancii mu vyšlo mlieko a vaječny bielok (aj kava ale to je nepodstatne). Kašeľ neprestaval (trochu sa zmiernil ale vzdy zachvaty dusenia), krče aj trav.problemy ustupili. Na poslednej kontrole nam GASTRO doporucila take gelove sacky. A kašeľ zazračne prestal. Ostavaju ešte tie krče, trochu sa zmiernili podavanim spravnych Probiotik (vhodnych pre veganov). Takže ešte ideme na to Imuno nech už mame vyšetrenia na kompletku. A ostavame na diete bez mlieka a vajec (aj žltok mu robi asi problem, resp. ak ostane trochu bielka).

sharka174
4. mar 2023

@tykat bože, dobrý kolotoč 😏 tak držím palce, našťastie dnes už sa dá bez mlieka fungovať 👌