Zienky moje, co castejsie pouzivate maslo / olej ked varite nieco na panvici ?
Na masle robím ryby, cisársky trhanec
na panvici len olej
Nepoužívam maslo, ale ghí.
Na masle lososa, polievky, omeletu..na kurací steak či do soté dávam tiež kúsok masla
Ja masť hlavne. Teda pri slaných jedlách.
Maslo len na potraviny, ktore npotrebuju dlho prazit, piect. Napriklad vajicka, ryby, huby.
Tu kde zijem nie je mast bezne dostupna a tak iba olej.
@andreatytler To je zaujímavé, nakukla som kde to je. Ani v USA masť nepoužívajú?
Nikdy nekombinujem ... buď jedno alebo druhé ... na panvici len olej.
Maslo sa rýchlo prepáli, takže ako tak rozmýšľam, s maslom robím len praženicu, lebo sa dlho nepraží. A palacinky. Potom ešte ľúbim pečené zemiaky na masle, len to sa nedá robiť len na masle. takže opekám ich na troche oleja a chvíľu predtým než sú hotové, tak pridám maslo, nech to chytí dobrú chuť a vôňu. Inak ja všetko restujem na masti. Cibuľu, maso,... Olej používam len na vysmážanie.
Ja robím na bravčovej masti aj palacinky 😅 všetko, aj sa ňou natierame, to je výrobok roka u nás 😂
@ckocka Neviem ako je to v USA. Tu sa bezne ani klasicka slanina neda kupit. Iba taka prerastana. Ani sadlo ze by som si mast vyprazila sama. Pred par rokmi som sa chystala ze si najdem masiarstvo kde by som to sadlo zohnala ale potom z toho spadlo a teraz nie je cas.
Skoda, lebo podla mna je mast velmi zdrava.☹
Ale zato sa tu da bezne kupit ghee.
Na masle snažím zeleninu, huby, vajíčka. Na oleji zemiaky na panvici. Zeleninu na masle používam ako základ polievok bez mäsa.
nikdy
Ja pouzivam tiez ghi, to sa neprepali. Napriklad na ryby, vajicka, v indickej kuchyni. V poslednom case som si tiez osvojila techniku, ze sa maslo zmiesa s olejom, potom sa tak lahko neprepali a stale je tam maslova chut.
@ckocka prosím vás kde sa to ghí dá kúpiť?
Ja vždy robím na oleji a maslo pridávam na koniec, napríklad keď robím rybu, lebo inak ho vždy pripalim. Ja som aj ghee kúpila dávnejšie, nejak som si na to stále nezvykla 🙂
My máme domácu masť, na mäso len tu používam.
A ostatné maslo
Väčšinou maslo. Chut oleja mi prekáža a masť neznášam naťahuje ma z nej. 😄
U nás sa vari na ghee masle a príde mi to chutnejšie, kupujem vo freshi
vyprážané rezne na masti, zvyšok ghee /základ na polievky, dusené mäso, palacinky/
Tak rezne by sa mali robiť iba na masti, ale mne ten pach vadí zaujímavé, že keď som bola teeneger iba masť sme používali.
@dadulamamula Tesco, dm, Lidl, predpokládám že aj Billa, zdravá výživa. Ale dá sa pomerne jednoducho urobiť z masla aj doma, na netu je postup
Nikdy nevarim na masle. Prepaluje sa. Ked treba tak pridam na konci pre chut.
maslo sa rychlo prepaluje a nie je vhodne na pecenie na panvici. Nici sa tym kvalita masla , zlikviduje sa chut a zhorene jedlo je karcinogenne. Nemyslim tym, ze si das 1x zhorenu vec a mas rakovinu. Ale robit to dlhodobo telu neprospieva. O zdravotnej stranke asi ani pisat nemusime. Obezita v rozkvete ako mame po ruke gazmilon kilogramov jedla a prazit na masle nam nepochybne netreba. Na jedla ako cisarsky trhanec alebo opiect zeleninu na masle do polievky, preco nie. Ale na bezne pecenie je maslo nevhodne.
V tejto diskusii je pre mňa nové slovo ghee, ghi. A keď som pozrela, čo to je a ako sa vyrába, tak ho používam práve pri smažení zeleniny priamo z masla, nevyberám z neho penu, sú to vyzrážané bielkoviny, pre nejedákov mäsa dôležitý nutričný zdroj. Na miernej teplote sa nepripáli, prebubláva, spolu s nakrájanou mrkvou získa krásnu farbu, mierne nasladlú chuť. Kto nevyskúšal, nevie.
@ckocka ďakujem