Ahoj maminy 🙂 zakladám novú diskusiu, kde si môžme pomáhať s receptíkmi, čo variť našim ratolestiam od 1.roka. Keďže každá mamina varí niečo iné, navzájom si môžme pomôcť a vybrať komu čo vyhovuje. Ja mám 13 mesačnú dcéru a budem rada ak sa pridáte.. 😉
ja mam sice 17mesacnu ale od roka varim normalne ako pre nas len jej menej solim ale davam vsetko a mlieko nepijeme ziadne 🙂 kazdy den ma jogurt ,ovocie, chlebik s maslom syrom a sunkou, davam aj parky dnes na obed ma napr. brokolicovu polievku a kurca na smotane s cestovinou uvidim ci o zje a miluje strapacky s kapustou :D
@reni1512 tiez ako @tajka1986 pise, urcite by som pridala nejaku zeleninu, papa same sladke veci.
Moj ma skoro 11 mes. a papa cca. takto:
ranajky: aktualne hrusky (mame domace), alebo ine sezonne ovocie, pripadne banan, obcas mava aj psenovu ci ovsenu kasu s ovocim
desiata: kukuricne alebo pohankove chrumky (to mava v kociku 🙂 ) pripadne kusok rozka, a pred spanim si este cucne
obed: dnes napr. karfiolovo-mrvovo-zemiakova polievocka, pripadne ine dni ina zeleninova ci zeleninovo-masova, so zltkom atd, ked mame cestoviny, dam aj jemu zopar
olovrant: biely jogurt, pripadne ovocie
vecera: chlebik s maslom alebo s lucinou, paradajka, uhorka (uhorku moc nevie zjest, ale snazi sa, paradajky mu supem).
Popri tom este dost kojim.
Radim skor zalozit skupinu, tu to bude asi velmi neprehladne 🙂 Inak ak chces, kludne ma tam daj ako moderatorku ak nemas koho 🙂
ja mam 15 mesacneho synceka papka to čo varim aj nam ale menej soli a ziadne vyprazane. niekedy mame aj my cely den sladky okrem polievočky. a to vtedy ked varim od cesta. rano o 4 a večer pred spanim ma UM a cez den spapka pravidelne jeden jogurtik aj misku ovocia. snazim sa polievočky varit mliečne podla mna vapnika pre deti nikdy nie je dost. a zasmazene mi odmieta. len neviem ako podavat dietatu surovu zeleninku. mam pocit ze to zanedbavam a aj ze sa to detom neda tak dobre rozchurmat
Ja mam 13 mesacnu.Na ranajky ma chlebik s maslom,lucinou, pomazanky domace vymiesane maslo s mrkvou,kalerabom alebo nejakou inou zeleninou .K tomu ma vzdy zeleninu paradajku alebo uhorku.Niekedy davam aj kase domace s bananom,jablkom,hruskou,broskynou. Obed varim malej zvlast este bez soli ma polievku zeleninovu ,sosovicovu cervena , brokolicovu, zeleninovu s ovsenymi vlockami , kuraci vyvar.Hlavne jedlo ma maso so zeleninou a zemiaky alebo ryza, karfiol so zemiakmi, brokolica zemiak vajicko, sosovicovy privarok so zemiakmi, zeleninove rizoto,cestoviny so zeleninovou omackou a kuracim masom,cestovinovy zeleninovy salat s jogurtom, zemiakovy gulas bez masa s paradajou,zeleninou a sosovicou .Vlastne zeleninu ma kazdy den bud uvarenu alebo surovu. Nedavam sunku.parky.mlieko.Na dochutenie pouzivam biely jogurt ,niekedy smotanu. Na olovrant davam biely jogurt cisty ,s ovsenymi vlockami a ovocim, mrkvu s jablkom, acidko so zemiakmi niekedy doje polievku s obeda.
@dubka29 ja davam malemu paradajky tak, ze nakrajam na mesiaciky a jednotlive mesiacily osupem, a potom este prerezem na 2 ci 3. ALe teda on am este len dva dolne zuby.
Uhorky tiez supem a odrezem vacsi kus, ktory po dlzke rozrezem na 4, na take hranolky.
A este davam zeleninu na pare - karfiol, brokolicu, ale to moc nechce. Skoda, lebo to mame inak vsetci radi 🙂
Waaau baby ste super 🙂
@anuskaaprazko poradis ako 🙂? vdaka
@reni1512 najdi este jednu moderatorku a ja vytvorim 🙂
ahojte, ja mám 19 mesačnú a od roka varím to čo pre nás, samozrejme žiadne vysmážané, mastné, najprv som varila, jej odobrala a nám dosolila, teraz už dávam aj jej trocha soli, len ja ju od 14 mesiacov nekojím a ani UM mlieko nechce, tak robím mliečne polievky, jogurty, sem tam cereálie s mliekom.
Dnes mala zatiaľ:
vianočku s maslom na raňajky, na desiatu rožok cestou z obchodu, teraz spí, keď sa zobudí bude mať mliečnu polievku so zelenou fazuľkou a zemiakmi, trocha chleba, olovrant buď varenú kukuricu alebo jablko a večeru toust s mozzarelou, paradajkou a pestom
@reni1512 ja cibulku veelmi opatrne, nas ma citlive brusko ale tak poznas si malu 🙂 ja ak tak veeeelmi malicko tej cibbulky alebo pouzivam por ktory tak nenafukuje 🙂
Baby ktora chce byt este moderatorkou skupiny Varime detom po 1 roku?
@anuskaaprazko mam 🙂 @aduuus - tato maminka 🙂 vdaka si zlata!
@dubka29 najemno nastruhaj. Ja som tak davala a i davam struhanu mrkvu,cviklu...a tak sa da i kalerab nastruhat. Myslim,ze nez dorastu zubky,to takto aj staci...ostztne sa nzucia papqt surove aj neskor,moji teraz skusali surovy kalerab,mrkvu uz na platky a i surovy karfiol..lenze mala uz ma 28m. A syn cez 4r.
Skusala som az tak neskoro lebo mala ma malo zubov (10 a 3trosku vylezene).
Preto teraz len take nastruhane..trosku citronua kvapku oleja (mrkva).
A pazitku ci nadrobno nasekanu petrzlenovu vnat mozes dat i do natierok ci na maslovy chlebik.
Moji papavali na ranajky bud MM alebo UM(syn). Ked mali chut,dostali aj chlebil s dacim-maslo,platkovy syyr,domaci lekvar. (nie vzdy chceli).
Desiata: Rozne ovocie,uz mozu vsetko,treba vyskusat. Kedze v tom obdobi po roku mali tak jeden az 3zuby,este som im to mixovala ci struhala.
Obed: Polievka-rovnake ako nam,ale s minimom soli,resp bez a bez korenia.. Pri malej som objavila horalku (len susena mixovana zelenina,nic ine tam nie je) . Dostat v bioobchode. Tamze som davala tu.
Druhe-,opat to,co my,len takmer nesolene,nekorenene. My nevyprazame (tak 3xdo roka 🙂 ),tucne nejeme,tazke klasika dusenie,naparovanie chude maso,ryba (uz aj pecena v trube),dusena ci naparena rozna zelenina,aj privarky svajickom ci mliecne plolievky som robila (tam som ale pouzivala kravske mlieko).
Ako priloha okrem klasiky pohanka,kukuricna kasa,jacmenne krupy,pseno,quinoy,amarant....kuskus..bulgur..
Mojim chutila i pecena cvikla na cesnaku ci hokkaido na rozne sposoby,patizon...
Uz mozu aj vsetky strukoviny...
Aj sulance s tvarohom a robila som i na slano zemiaky s tvarohom poliate maslom.
Palacinky na slano...
Placky pecene v trube,spizy bez korenia (to uz okolo 15.m),lebo mala odmietala nemixovane...
Aj krokety sa daju piect,nemusia sa, vyprazat,nie su take mastne.
Jasne,ze to su veci,ktore spravis raz za cas,nie kazdy tyzden,myslim tie placky,krokety ci palacinky.
Pouzivam,aj ked peciem,ale aj vsade tam,kde ide muka,aj ine muky,ako bielu (spaldova,ovsenna,pohankova).
Polievky nezaprazam,krasne sa da zahustit aj struhanym zemiakom,ovsennymi ci inymi vlockami,cervenku sosovicou a kuskom masla na zaver po vypnuti.
Olovrant - biely jogurt,obcas vymiesany tvaroh cisty,ci s ovocim,trochu cukru (skor trstinovy ci xylitol,aj stevia je dobra).
Dakedy chceli cottage cheese ci lucinu alebo mozzarelu (to aj na ranajky ci veceru mozu).
Vecera -moji dost dlho jedli kase. Kupovane,lebo krupicna im az tak nesla,obxas som tu robila,alebo aj zo spaldovej krupice...to sa daju kupit aj rozne ine ako psenicne krupice..
A pred spinkanim mlieko(mala stale MM,syn len daku 120ml,lebo on uz od 11.m.bol odstaveny).
Ale niekto dava na veceru to,co na obed,ebo suche-daky rozok s dacim,natierka,syr..
@zitaje no zistila som ze rajčinka u neho nie je mnam ☹ aj sam si ju odtrhne a posle dalej.
@siska53 nas ma tiez asi 10 zubkov doteraz mi prislo ze malo malo zubkov na zeleninu ale ved uz je snad vo veku kedy môze zeleninku cerstvu. asi nastruhanu mu budem musiet dochutit nejakym jogurtikom či cestovinkou
Inak k tym zubom baby - moj ma 2 zuby, prvy mu vysiel v takmer 10mes., a cele leto sa sam pucil vsetkym moznym ovocim, ceresne, marhule, broskyne, teraz papa hrusky, akurat jablko mu struham, ale aj s tym si poradi, len je zbytocne vela odpadu 😀 vlastne ho nadrobi na male kusky a povypluva. 😎
Takze to nie je len v zuboch, a kedze je zvyknuty, sposobne vypluje supky 😀 teda napr. z marhule a broskyne, hrusky mu supem.
@reni1512 aj nasa na vsetko mnam mnam 🙂
SR (skoré raňajky): materské mlieko
R (raňajky): pšenovo-ovsená kaša s jabĺčkom
OL (olovrant): broskyne
O (obed): strapačky s tvarohom a maslom - netuším či môže klasické strapačky, tvaroh skúšame
D (desiata): výživa
V (večera): pšenovo-ovsená kaša s banánom
NV (neskoršia večera): materské mlieko
Toť vsio na dnes... mám dosť problém nájsť čo všetko môžme, nemôžme, ako zahusťovať, čo vlastne variť. V knihe od Bukovského sú recepty do roka a potom od 2-3 roka.. hádam si poradíme a pomôžeme.