Varenie salka v konzerve

9. apr 2023

Zamyslali ste sa niekedy nad tým, že varenim Salka v konzerve sa môže z tej konzervy uvoľňovať nejaké škodlivé látky, ťažké kovy...? Predsa tá konzerva nie je urcena na varenie. Navyše ako som ju vybrala z vody, bola aj hrdzavá. Tak neviem no.

abby11
9. apr 2023

Veď nemusíš ho variť, ak máš s tým problém. Je to každého osobná vec. Kúp si rovno Salko karamel keď potrebuješ. Inak Salko sa odjakživa predáva len v plechovkách a tubách.

zuza265
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuza265
9. apr 2023

Konzervy - plechovky sa puzivaju bezne na konzervovanie. Konzervuje sa casto pri extremnych teplotach. Myslim, ze vacsina je z hlinika. Hrnce, ktorych sa vari, mozu byt tiez hlinkove. Potom mi to nejak nevychadza, ze by bol dovod bat sa pri vareni salka…

viestta
9. apr 2023

Tir konzervy su z oceloveho plechu, na nich je cinova vrstva, z vnutornej strany potravinam neskodny lak. Ta konzerva sa uz raz varila, pri sterilizacii. Kazda konzerva sa zohrieva ri sterilizacii na 120°C po dobu minimalne 30 minut. Okrem toho, ako vsetky potravinarske obaly sa suroviny testuju na pritomnost tazkych kovov, teda aj konzervy.
To, ze zhrdzavela z vonkajsej strany nic neznamena, pretoze z vonkajsej strany je na plechu len tenka cinova vrstva, ktora sa mohla pocas skladovania narusit a to viedlo k povrchovej korozii v korozivnom prostredi vodeho kupela. Z vnutornej strany je cinva vrstva silnejsia a este je tam ten ochranny lak.

amel
9. apr 2023

Urcite sa tam uvolnji menej skodlivin ako do mineralky ci ineho napoja z PET flase😉

daniela2202
9. apr 2023

Ja som raz varila a zhorel mi aj hrniec 😂😂😂

autor
9. apr 2023

@viestta som z vnutra minimálne vizuálne nevidela, že by boli iné ako z vonku. Stále mám pred tým predsudky.

viestta
9. apr 2023

Ten lak je priehladny, niektore konzervy maju biely lak, ta lakovana vrstva je tenucka ale je tam a zabranuje styku potraviny s cinovou vrstvoz. Uz desiatky rokov sa pouzivaju lakovane pocinovane plechy na vyrobu konzerv. Keby tam boli narusene povlaky, tak to mlieko tu konzervu rozozerie skor ako by si ju hodila do hrnca.

autor
9. apr 2023

@viestta len vieš čo sa mi stáva, že keď otvorím kompot, a nechám ho v konzerve, ak je už otvorená zhrdzavie to aj z vnútra. Preto vždy kompót prelievam po otvorení do pohára, ale celkovo mi konzervy už ani nechutia.

viestta
9. apr 2023

vis preco ti hrdzavie? Narusla si pri otvarani vrstvy, kyselina z ovocia sa dostala do kontaktu s ocelou a preto zacala hrdzaviet. V otvorenej plechovke sa potraviny nemaju skladovat

autor
9. apr 2023

@viestta ale narušila som to hore, nie dole kde je kompót, Skôr ako sa tam dostane vzduch, tak to hrdzavie.