Baby, teplo udrelo na mozog a stala sa mi takáto vec. Mala som 2 balenia vajíčok vonku na linke, jedno plné, jedno prázdne a nejakým zázrakom sa mi podarilo prázdne schovať do chladničky a plne nechať na linke. Kezde tie obaly odkladáme (mame z rodiny domáce vajicka a obaly vraciame na výmenu), boli tie vajicka vonku asi 20-24h kým som to zistila. Je ešte bezpečne ich konzumovať? Ďakujem 🙂
Ano v pohode, vajicka ani nemusia byt v chladnicke
Ani v obchodoch nie sú všetky vajcia v chlade.Niekedy stoja voľne položené hocikde na predajni
Vajíčka nemusia do chladničky, ved ani v obchode nie sú
Celkom nerozumiem odpovediam....a to nie som žiadna citlivka. Ale teda pokiaľ nemáš klímu doma a máš nad tých 23+doma,plus boli vonku celý deň v tomto pekle,tak by som ich vyhodila. Nestalo by mi to za risk. Ani,v potravinách sú vonku,v Rakúsku skoro všade,ale tie priestory majú stabilnú teplotu a určite nie ako domácnosť bez klímy. Vajíčka by mali byť pri takých Max 20st. Skladované.
@maciatkolulu presne, kvôli 10 kusom by som neriskovala nejaký zdravotný problém, hlavne v týchto teplách. Ja mám napr. v kuchyni 27 cez deň, stojí ti tých 10 darovaných vajec za to?!
Moja babka vôbec nedáva vajcia do chladničky. A nikdy ani nedávala.
@mima1608 a teplotu doma ma 26st a viac?
pokazene vajicko smrdi, pripadne je uz aspon kalne. Rozbi jedno a uvidis ci je ok. Ak je bielko kalne (nepriehladne), tak vajicko uz neni celkom ok, aj keby este nesmrdelo.
@fantaghiro21 neviem. Nechodím tam s teplomerom
Vajcia sa maju skladovat pri teplote medzi 5-18 stupnov, zla je pre vajcia zmena teploty a ich orosenie, ktore moze sposobit mnozenie bakterii. Teraz bolo velmi teplo, ale pravdepodobne sa nepokazili. Pouzila by som ich tak, ze by som vyskusala po jednom rozbit a pouzit do vary.
@mima1608 ak býva babka v dome, u babiek v starých domoch to vždy v niektorých priesoroch, pivnice dýchalo príjemným chladkom...pri teplote 26 st+ tie vajcia pochybujem , ze skladovala...
ale to, že má dobrú farbu a nesmrdí neznamená, že už sa tam netvorí salmonela, fakt ti 10 vajec za to stojí?
je uplne v poriadku ... toto vyklepnute kludne pouzi na palacinky, alebo trosku osol a daj muzovi vypit, bude mat pekne lesklu srst, ehm.. vlasy 😉😁
@martul nestresuj, keby si vedela co jes v restike, umrela by si hladom. Dat si kuracinu v tychto horkach je niekedy cista loteria. Staci par minut mimo chladovy retazec a bakterie sa tam nasobia ako o preteky. A pozri kolko "vyvarovni" ma klimatizovane kuchyne, atd...
Nevraviac o tom, ze som nedavno videl priviest maso do restiky a chlapec mal otvoreny box skoro pol hodinu, lebo najprv vyniesol a potom sa asi zdrzal pri papierovackach... slnko a teplo, ktore slo dnu ho ani najmenej netrapilo, ved prevadzky sa s tym tiez neparaju...
@egonsk nestresujem, prečo, kvôli cudzím vajciam? Len píšem svoj názor. Do reštiky nechodím, varíme doma. Čo robia prevádzky neznamená, že je to OK, je to ich vec. Nie tak dávno bola v tv reportáž ako vývarovňa rozvážala pokazené obedy, myslím v Bánovciach to bolo.....takže asi toľko k tvojej poznámke.
To neznamená, že keď sú druhí lajdáci nezodpovední tak budem aj ja.
teplota 70 stupnov salmonelu znici, takze urcite nepouzivat na prazenicu, alebo vajce na makko, skor by som to dala do kolaca, nieco co prejde naozaj varom minimalne tych 12 minut
@hiro mám v plane ich variť na tvrdo a následne zapiect ešte v toaste v toastovaci.
@fantaghiro21 v tomto teple majú aj v pivnici jednoznačne cez 20. To je jedna vec. Druhá vec, obchody ich nemajú v chladničkách. Robila som v Lidli, sklad klimatizovaný nebol, v tomto teple tam majú aj cez 25°, do 30° určite. Takže potom ani obchodné vajcia nech nikto nekupuje v tomto hyce.
@egonsk nuž,neviem či je celkom ok riskovať pre 2,89.... Ale fajn,dobre restiky,majú všetko v top stave. Do vyvarovni nezvyknem chodiť. A to,že niekde varia s rizikom,je mi akoze úplne fuk,snáď preto nie je potrebné to skúšať aj na domácom území 😉🤣
Pokazené vajce veľmi ľahko zistíš. Keď im nič nebude kľudne použi, surové ich hádam jesť nebudeš.
@mima1608 kedysi som robila aj ja v obchode, a vajcia sme mali v chladnicke-velky box kde aj jogurty, mliecne vyrobky... to ze ich obchod skladuje ako skladuje, nie je spravne...
Ja som “trochu citlivá” na čerstvosť potravín a jedál (aspoň tých u seba doma - kde to viem ovplyvniť), takze ja by som 10 vajec radšej išla kúpiť a toto by som ako sa poznám vyhodila.
ALE: cestovali sme veľa po rôznych kútoch Ázie a často sme bývali v menších mestach, kde reálne boli 2 obchody siroko ďaleko (takze aj mnohe, hlavne malé rezorty nechodili pre bežné zásoby neviem kam). A keď sme videli, ako tam vystavuju vajíčka v tých kartónových obaloch rovno na chodníku pred obchodom na priamom slnku, tak sme sa smiali s mužom, že to už je iný level toto.. Ale veci, ktoré obsahovali vajcia sme zo stravy cielene nevylučovali (ja mám rada aj praženicu) a za cele roky nebol absolútne žiaden črevný problém.
Tak vyber si 🙄
@fantaghiro21 kedysi áno. Potom prišlo nariadenie, že vajcia netreba skladovať v chlade. Byvali aj na predajni v chladiacich zariadeniach, už teraz nie sú, presunuli ich k trvanlivému mlieku.
To je zaujímané, čo sa dozvieme v tejto diskusii. Ono v podstate ste viacerí schválili, že keď to robia druhí, môžem to aj ja. Čo tam po tom, že to nie je zdravé ....
Keď na to ,,serie" obchodný reťazec a porušuje pravidlá, tak to budem robiť aj ja?
Keď varia vývarovne kentus a ešte ho aj rozvážajú tak a čo, budem to robiť aj ja tak?
@martul obchodny retazec urcite neporusuje pravidla🙄
vajicka sa do chladnicky davaju napriklad v USA, kde sa povinne umyvaju, cim sa narusi vonkajsia ochranna struktura. Nikdy som vajcia do chladnicky nedavala. A nepozeram ani datum spotreby. Vajicko bud ovoniam, ked rozklepnem, ale dam do vody tesne pred spotrebovanim a vidim ako sa sprava, ci je cerstve, alebo ci ho radsej poriadne tepelne spracovat, alebo vyhodit.
@mima1608 tak ked je nariadenie, aby sa maso prebalovalo, ci otacaju nakrajane udeniny, aby vyschnute boli v strede "stlpika" je tiez ok?
Tolko nariadeni a tolko porusovani hygieny,,,,
v pohode...