Ahojte, potrebujem radu. Máme 11 a pol ročného psa. Ustekany, nemá rád nikoho a nič. Teda okrem nás. Doteraz vždy bol s niekým doma tak susedia pohodka - neštekal. No o chvíľu má byť 8hod.sám a viem, že bude stekat. Neviem čo s ním, keď ani elektrický obojok nepomáha. Neviete nejakú radu?
@vendula13 asi Ti neporadim ale je super, ze to riesis....
U nás susedia majú asi 4-ročného psa a ten, len čo odídu z domu, tak zavýja. Nie je to žiadny malý psík, ale štafordšir. Je na nich zvyknutý a chýba im. Len ho asi postupne nechávať samého, nech sa naučí. Inak neviem.
Nikoho cudzieho, deti, kolobežky, bicykle... s tým že ho postupne budeme nechávať samého bude asi najlepšie riešenie. 🙂
@vendula13 pracujem v centre mesta a oproti je brána, ktorá je neprehľadná, čiže pes nevidí von. Ten pes vkuse steká, nemá žiadne vizuálne podnety, nevie asi spať alebo sa inak prebaviť. Ak sa dá a nie je horúco, musíme zatvoriť okno, lebo ten nonstop stekot je maximálne rušivý, obťažujúci, zle sa pri tom pracuje a pôsobí to, akoby ten pes bol tyrany samotou. Podávam len pohľad z druhej strany, ako sa budú cítiť tvoji susedia... 😶
Napadlo mi, nemôžete psa u niekoho počas vašej neprítomnosti nechať? Nejaký človek na dôchodku, ktorého pes pozná? Je to už pes v rokoch, čiže zvykať si v tomto veku na samotu musí byť pre neho ťažké...
@vendula13 Minule v TV sa zaoberali niecim podobnym
a) psovi treba ukazat, ze od neho neodchadzas navzdy - pomaly ho zvykat, ze byva doma sam. Ist prec najprv iba na kratsie a predlzovat intervaly, kedy sa vratis
b) ked prides domov, psa chvilu ignorovat a nevitat sa hned s nim
c) pred odchodom mu dat nejaku maskrtu, ale schovat mu ju do nejakej hracky (tam pouzili taku dutu gulu, z ktorej to sice vedel vytiahnut, ale trvalo mu to dost dlho) Tym sa zabavi a nenudi sa, kym si prec.
Psovi to pomohlo.
Asi by bolo dobre ist sa poradit aj s nejakym kinologom na psie cvicisko.
socializovali ste ho?
Mňam, uštekaný pes. Odporúčam dlho dusiť.
Nevedela som nájsť nezaradené zaradenie😉 keď toho psa sme dostali keď mal 8r. a už vtedy bol nesocializovany. Celé dni sám v byte s druhým psom. Vonka bol možno 2x denne. My s ním chodíme 4-5x denne. Bojí sa všetkého a na všetko steká. Výcvik ako alternatívu som zvažovala. 500€😱 na 15 dní a to si myslím, že je prehnane zbytočne. Dať ho niekomu? On sa nedá pohľadkať od nikoho cudzieho. Vrci steká. Ten pes má 5kg ale keď som s ním von mám pocit, že som a nejakým bojovnym psom ( nič v zlom). RADO 02 si predstav, že raz som mu schovala piskoty do vrecka teplákov a tepláky boli po zemi, takže si myslím, že bol pokoj v bytovke. Tú hračku rozhodne vyskúšam, no ak nepomôže tak... neviem už potom čo. Ste zlatí ako ste mi všetci poradili. 🤗
Bude častejšie 8hod.sám
Mojom susedom som rozdala veľké vakuovo balené kosti. Ak náhodou začne stekat a my nie sme doma, podhodia mu kosť a sklapne, lebo je sústredený na niečo iné. . A nie, nenaučil sa stekat za odmenu. Zatiaľ za 2 roky to použili len raz.
nema rad nikoho a nic - co to znamena? co sa stekania tyka, treba ho postupne naucit na to, ze bude sam.. ak doteraz nebyval sam, tak je dost mozne, ze si na to nezvykne