Baby, zacinam tuto temu, lebo na domacom fore sa tie recepty stratia pri tom mnozstve prispevkov. Hned Vam tu davam aj jeden zaujimavy recept z Food Network. Mam ho vykusany a cela rodina ho zboznuje:
Risotto in a Lemon Cup
2 cups low-sodium chicken broth
2 tablespoons butter, plus 1 tablespoon
1 large shallot, diced
1 cup Arborio rice
1/2 cup dry white wine
2 tablespoons grated Parmesan, plus 2 tablespoons
2 tablespoons mascarpone cheese
1/2 a lemon, zested amd juiced
3/4 teaspoon kosher salt
3/4 teaspoon freshly ground black pepper
6 lemons, for serving
In a medium saucepan bring the broth and 1/2 cup water to a simmer. Cover the broth and keep hot over low heat.
In a medium, heavy saucepan, melt 2 tablespoons of the butter over medium heat. Add the shallot and saute until tender but not brown, about 3 minutes. Add the rice and stir to coat with the butter. Add the wine and simmer until the wine has almost completely evaporated, about 3 minutes. Add 1/2 cup of the simmering broth and stir until almost completely absorbed, about 2 minutes. Continue cooking the rice, adding the broth 1/2 cup at a time, stirring constantly and allowing each addition of the broth to absorb before adding the next, until the rice is tender but still firm to the bite and the mixture is creamy, about 20 minutes. Remove from the heat. Stir in the remaining tablespoon of butter, 2 tablespoons of Parmesan, mascarpone cheese, the lemon zest and juice, and the salt and pepper.
To serve, cut 1/4-inch off the bottom of each lemon so they stand on their own. Take 1-inch off the stem end. Using a grapefruit spoon scoop out the flesh of the lemon and discard. Fill each lemon with about 1/2 cup of risotto. Sprinkle the tops with the remaining 2 tablespoons of Parmesan. Serve immediately.
Rizoto v citronovom pohari
2 hrnceky kuracieho vyvaru (nesoleneho)
2 +1 pol. lyzice masla
1 velka salotka pokrajana na kococky
1 hrncek ryze Arborio
1/2 hrnceka sucheho bieleho vina
2 + 2 pol. lyzice struhaneho parmezanu
2 pol lyzice syru mascarpone
stava a nastruhana kora z jedneho citrona
3/4 caj. lyzicky koser soli
3/4 caj. lyzicky cerstvo mleteho cierneho korenia
6 citronov (na servirovanie)
Vyvar a 1/2 hrnceka vody priviest do varu v stredne velkom hrnci. Potom kvapalinu prikryt a udrziavat na miernej teplote. V dalsom hrnci roztopit prve 2 lyzice masla a na to opiect salotku, domakka ale nie dohneda, asi 3 minuty. Pridat ryzu a dobre pomiesat. Pridat vino a nechat varit, kym sa takmer uplne nevypari (asi 3 minuty). Pridat polku hrnceka vyvaru a miesat, az kym sa takmer uplne nevsaje. Toto opakovat, az kym sa nam neminie vsetok vyvar a ryza nie je uvarena. Ma mat kremovu konzistenciu ale nie rozvarena, asi 20 minut. Stiahnut zo sporaka a primiesat zvysme maslo, syr mascarpone, citornovu koru a stavu, sol a korenie.
Servirujeme tak, ze odrezeme asi 3/4 cm pozdlz kazdeho citorna (podla mna to nie je potrebne), tak aby sa nam negulali po pracovnej doske. Potom z jedneho konca odrezeme asi 2.5 cm. Vydlabeme duzinu a naplnime rizotom. Kazdu porciu posypeme trochou zvysneho parmezanu. Servirujeme hned--z vlstnej skusenosti viem, ze toto jedlo vychladne prilis rychlo.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 šálka hladkej múky * 1 šálka krupice (ja dávam detskú krupicu - viď posledný obrázok) * 1 šálka práškového cukru * 1/2 šálky rastlinného oleja (NIE OLIVOVÝ!!!!) * 1 šálka kyslého mlieka (môže byť aj sladké, ale s kyslým je koláč oveľa lepší) * 1 KL prášku do pečiva * 2 vajcia * vykôstkované slivky (môžu byť aj zavárané, no lepšie sú čerstvé).Na drobenku: 50 g masla, práškový cukor, krupica (zase tá istá ako do cesta) ****** 1 šálka = cca 2,5 dcl ******
POSTUP PŘÍPRAVY
Výborný koláčik. Naozaj, viac ako to, že je výborný sa nedá dodať. Snáď len, že zmizol z povrchu zemského skôr, ako som si vôbec stihla kúsok zobrať 🙂 Určite odporúčam, hlavne keď máte čerstvé slivky, je to proste zážitok...
Všetky suroviny (okrem sliviek 😉) zmiešame vo veľkej mise. Cesto rozotrieme na plech (buď vymastený a vysypaný alebo s papierom na pečenie). Navrch poukladáme ovocie, husto posypeme drobenkou.
Tú si pripravíme takto: rozpustíme 50 g masla a do toho zamiešame 1/3 misky cukru, 1/3 misky múky a 1/3 misky krupice.
Takto pripravený koláč dáme piecť na cca 20 minút.
Ja to poeciem ovela dlhsie neviem tych 20 minut nestaci, muku davam len obycajnu ale to moze kazda podla svojho - ja to robim najradsej z malinami a je to mnam mnam.
Fakt super.
Diky, Bronia. Tento Tvoj slivkovy je tiez na mojom zozname.
Dalsia otazka na expertky. Ked je v slvenskom recepte napisane "1 prasok do peciva", pozerala som, ze klasicke balenie vazi asi 13g, to date aj 13g baking powderu? Inak povedane, moze sa nahradzat v pomere 1:1, cize je rovnako potentny ako prasok do peciva, ale bo je koncentrovanejsi? Alebo neriesite a davate od oka?
A obdobne otazky mam potom ohladne kvasnic a suseneho drozdia. Viem, ze slovenske drozdie sa predava vo vacsom baleni, ale uz si ho neviem vybavit. Tak potom kolko toho cerstveho americkeho mam dat, pripadne ako so susenym?
bronia, ty sem este hod ten kuraci recept s lecom, nechce sa mi ho hladat. 😀
sa mi zda, ze ide jeden sacok suseneho drozdia na jednu pound muky.... lucia, tak? 😀 😀
a ak si niekto pamtate ten anemesovej kuraci recept so syrom, budem len rada. 😀 😀 😀
Jeej Katkic, nove foto! Na zjedenie. Celkom sa nam hodi sem do temy 😉
kuracie placky:
na drobno pokrajane kuracie prsi (1x1cm) pridat leco, ja som asi na 1 kg dala 1/3 flase leca - len tak od oka moze byt aj viacej kludne, potom tak 3-4 vajicka a zo 5 lyzic solamilu alebo "corn starch" ten dostat vsade, no a trochu soli, vegetu (tu ja davam vsade 😖 ) na oleji vyprazit ako take mensie placky a je to parada - dala mi to kamoska recept ze jej mama to robi na SK - lahucky a zauimavy.
Vy co nekupite leco tak si ho urobte doma: paradajky,paprika, cibula a podusit no nie?
Kurca na cerveno:
ja to robim z cibulov lebo ju zboznujeme ale original je bez cibule.
Takze zo 2-3 cibule porkajat len na polo kolieska a osmazit na par lyziciach oleja v kastroli. pridam kuracie meso - ja vatsinou to robm z kuracich nozok - ale moze byt aj cele a roporcirovane - podla toho co mate.
tak pridat kurca ku cibuli, podliat vodou - tak prikrit, a varit = medzi tym tam davam asi tak 5 velkych lyzic ckurku, octu a sojovej omacky - a necham to varit tak aspon hodinku kym sa z tej cibule tak trochu neurobit taka kasa a kurca neodpadava od kosti,myslim si ze original je to Indicky recept -tiez jednoduchy a dobry.
Ak je kurca moc sladke tak sa prida sojova omacka a ocot a opacne ak moc kysle tak cukor a tak. Velmi zauimave a moj manzel to zboznuje.
Tu je este jeden kuraci, taka minutka:
Kuracia mnamka
Kuracie maso nakrajat na male kusky a dat marinovat cez noc do zmesi ochutenej soli (seasoned salt alebo vegety), worchesterskej omacky a sojovej omacky (monzstva od oka, ale nie prilis vela, maso by malo do druheho dna takmer vsetku marinadu vpit). Na druhy den maso na trske oleja osmazit, pridat mrazenu miesanu zeleninu (zelena fazulka, hrasok, kukurica, mrkkva, a pod) a udusit domakka. Potom priliat troska muky (pouzivam spaldovu, lebo ta sa nezgrcne) rozhabarkovanej v hrnceku sladkej smotany. Miesame, kym zmes nezhustne a pred koncom pridame susenu bazalku podla chuti. Podavame z varenymi cestovinami.
Baby a co peciete tento vikend?
ja rozmyslam, ze urobim grilaz, uz som to davno nerobila a je to rychle a mnamkovske. 😀
mnam, grilaz, aj ja to mam velmi rada. Ja som dneska na obed robila zemiakovu polievku a k tomu palacinky, baby sa oblizovali.
My dnes ideme "von", lebo mame dnes az do vecera aktivity a nestihame. Ale v noci ukuchtim tvaroh (buttermilk uz mam kupeny) a zajtra vycarim ten tvarohovy krem. Inak, zajtra, podla pocasia, by sme chceli ist na maliny. Dufam, ze nazbierame dost, lebo si potrebujem doplnit zasoby malinovej stavy
jej mate v okoli nejaku farmu? no to musi byt super, si ist pozbierat svoje vlastne, moja mama robievala fantasticky malinovy dzem.
inak ty asi budes piect cosi s malinami nie? ja ich mam rada surove, take nie varene, asi by isli do English trifle, ci ako sa to vola, kusky pound loaf(ci ako sa to vola), custurd, a pomedzi tie cerstve maliny a cernice. Dala by som si.
Hej, mame. Len bohuzial, tak kam normalne chodime, je to taka kvazi biofarma, nemaju ani jablka ani maliny. Tato druha ich ma, ale viem, ze postrekuju. No co uz, vzdy lepsie ako z obchodu.
Lucia, kuk tu: http://www.pickyourown.org/
Mozno nieco najdes aj tam pri Vas.
Nie, spravim z nich malinovu styavu. Mam odskusany recept na cernicovy sirup (absolutely no preservatives), ale ten este mame a zasoby malinoveho dzemu sa mi tiez este neminuli, tak modofokujem ho na maliny. Ked chcete, vecer pohladam recept a prihodim ho sem.
Inak, ja by som Vam tak strasne rada vyrazila niekam do lesa na huby a na sipky. Pch, tu jedine, keby som si ich najprv vysadila niekam na zahradu ☹
hecuba a ako sa povie drozdie po anglicky?
Yeast
sorry baby, ale ja trpim momentalne materskou demenciou, a vela veci si nepamatam, tak to sem skopirujem ten saline sprej 😉
Recipe: 1 level tsp. salt to 1 cup boiling water.
Boil for 10 minutes, then cool off.
Pripadne mozte pouzit aj destilovanu vodu.
kocky dostat tu nadobky na zavaranie? myslim pohariky s vickami, najlepsie co sa "zakrutia" (nevie ma rychlo slovo napadnut)
teraz je sezona na maliny? musim kuknut nase farmy v okoli.... chcela by som malemu zavarit ovocie do poharikov a to davat do jogurtov. velmi mu smakuju jogurty, zje aj dva naraz, tak rozmyslam, ze budem kupovat nejaky biely a pridavat vlastne ovocie. tie maliny by teraz bodli na to. 😉
maju tu , vyraba ich firma ball, tusim. normalne v potravinach ich maju.
http://www.buyhardwaresupplies.com/?t=5&m=g1&it...
http://www.canningpantry.com/canning-jars.html
ale ak si dobre pamatam, moja mama zavarala do normalnych poharov co uz boli pouzite, tak si myslim, ze ak mas od dzemu ci ovocia, ci zeleniny, ze sa to da znovu pouzit.
Lucia, ved hej, ale cim ich uzavries? Jedine, ze si pre zaciatok kupis pohare aj s vieckami (su take dvojdielne--ako obruc a potom take plechove koliesko sa pod to kladie) a porom ich nevyhadzujes, len odkladas. Lebo ak by si si chcela napriklad od Gerberu odkladat pohariky aj viecka a potom ich pouzit, tak Ti z vlastnej skusenosto mozem povedat, ze viecka sa po vysterilisovani znicili, vobec ale VOBEC nepriliehali, ani len uzavriet sa nedali a zase na flasticky take male uzavery nedostanes (jedin, ze by si mala znamych v Gerberi 😝 ). Takze len tak, ze investovat do jednej sady a setrit si ju.
hecuba, ja som skor myslela z dzemov, a zavaranin s takymi vieckami ako su na Slovensku, tie mini vyzivove, na to som vobec nemyslela. Pretoze tie vacsie su vlastne velmi podobne tym, co aspon moja mama pouziva. Sama som ich nepouzivala, kedze ja nezavaram.
Tak neviem, to som este neskusala. Ja som si kupila zo 3 sady tych Ball poharov aj s vieckami a tie "recyklujem".
Inak, vcera som uz nestihla uvarit ten tvaroh. Totizto som si vsimla, ze nam po dome lieatju take tie potravinove mole. Takze, ked sme prisli z vecere domov, do pol dvanastej som kontrolovla vsetku jedlo v dome, kazde vrecusko, kazdy kelimok, kazdu flasku pootvarala. Aj tak som nic nenasla!!! Neviem odkial sa s.e.r.u tie potvory hnusne 😠 Ale kym som bola hotova, uz som zaspavala postojacky a tvaroh musel pockat az do rana!
Baby, a nemate niektora z vas recept na cinnamon buns. Videla som ich na internete vela, ale ja by som chcela taky ktory uz niektora z vas vyskusala a vydaril sa. 🙂
hecuba a čo tak napísať to po slovensky? Možno by to skúsili aj nejaké maminky - neameričanky 😉 Nech vieme ako chutí v amerike 😀