Viem ze otazka znie komicky, ale v poslednej dobe sa mi velakrat stalo ze kupovane vajcia mali vyslovene spinavu skrupinu (az by som napisala "obsr...tu") a tak mi napadla otazka ci to nemoze nejako uskodit detom, ked napriklad vajicko rozbijam a vytieklo by mi cez to spinave miesto. Ci ak by tam aj boli bacily tak sa tepelnou upravou znicia? A ja ked sa takych vajec dotykam a potom trebars chytim chleba, nevadi to? Lebo mne normalne ruky potom smrdia sa mi zda. Pripadne ked doma robim trebars majonezu zo surovych vajec, mam taketo vajicka pred pouzitim umyt? Dakujem.
@pifina No dobre a domace vajicka umyvas ci nie? Lebo aj tie su obcas spinave, mam tetu ktora ma zvykne zasobovat a uz som aj od nej dostala vajcia s prilepenym perim, trusom a tak podobne...
@kvojtanikova my sme doma vajicka od sliepok neumyvali hned po zneseni ale tesne pred pouzitim tie co boli najviac obsrate a oblepene (niektore byvali aj krvave) sa poutierali vlhkou handrickou. Co sa tyka kupovanych vajec z obchodu este sa mi nestalo zeby boli osrate ci inak nejako zasadne zaspinene
@kvojtanikova nie, neumyvam ... umyvam si ruky, po manipulacii s nimi ... ked vajicko rozbijem, tak ho dam do pohara a nemam pocit, ze by sa nejak zaspinilo od skrupiny ... ale je pravda, ze vacsinou mame vajicka ciste, malokedy su zaspinene od trusu (aj ked stane sa)
neumyvam ,z farmy alebo z obchodu su vzdy ciste,doma sliepky nemame 😉
áno, umývam vždy tesne pred použitím a ruky vždy po akejkoľvek manipulácii s vajkami, umývať treba až pred použitím, lebo keby si umyla a dala do chladničky, tak by dlho nevydržalo, lebo umytím sa zničí ochranný obal na škrupine
ja tiez umyvam tesne pred pouzitim a zaroven potom umyvam ruky. rozbijam samostatne do pohara a ked sa mi nieco na vajicku nezda, tak ho nepouzijem.
mam pocit, ze vajicka z klietkoveho chovu nebyvaju znecistene, ale tie ja nekupujem.
rozmyslam, ze preco niektore vajcia su spinave a niektore nie, ci ich uz producenti predtym neumyvaju, alebo nejak neosetruju, neviem. ked dostanem domace vajicka, tak tie su vzdy aspon trosku znecistene, aj tie co bezne kupujem...
@kvojtanikova Škrupinu neumývam, aj tak sa to uvarí... A majonézu by som pre istotu nerobila. Bála by som sa. Jedine z pasterizovaných vajec. Ruky si po manipulácii s vajciami treba umývať.
ja tiež umyvam tesne pred použitim myslim tie domace, kupovane neumyvam
@kvojtanikova vajíčka sa po znesení nesmú umývať...tak ako píše @pifina ....
a vajíčko by sa malo vždy tesne pred použitím umyť.....aj ja sa to snažím dodržiavať.... 😉 😉
dakujem za odpovede, uz som trochu mudrejsia. Takze budem aj ja umyvat tesne pred pouzitim.
ja pokiaľ si dobre pamätám, tak dedko to umýval " na sucho", napr. drsnou handrou alebo jemným brusným papierom. NIKDY nie vlhkou handrou. A čo sa týka čistoty vajíčok, ja mám malý chov a vajcia sú čisté za podmienok : Suchý kurník, bez trusu a 2 krát do roka dezinfikujem kurník. Na čisté bio vajcia stačí veľa suchej slamy, samozrejme čo sa týka kvality vajcia, tak podľa možnosti by bolo vhodné bio-krmivo. Ja skrmujem iba pšenicu . Vajec je tak akurát, su čisté, no hlavne chutné.
Ahoj, hladám záujemcu na domáce vajíčka,Nitra
dobry den prosim vas velmi pekne ked mam vela domacich vajicok a su spinave mozu sa umyvt skor alebo tesne pred pouzitim? dkujem za odpovede....
ja vajíčka bežne umýva, pre použitím. Nevidím v tom nič zlé.Podľa mňa voda sa do nich určite nedostane.
@kvojtanikova ja mam taku informaciu, ze vajicka sa nemaju umyvat, pretoze sa umyvanim moze cez pory skrupinky kadeco dostat dnu (napr. salmonela) ... neviem, kde som tuto informaciu citala/pocula, ale je to uz davno, co to mam takto zafixovane ... kazdopadne po manipulacii so spinavymi vajickami by som si umyla ruky pred chytenim inej potraviny ... a na majonezu pouzivam zasadne domace vajicka - viem, ze nie kazdy ma k nim pristup, ale mne nejak vadi predstava surovych kupovanych vajec 😅