Ahojte, dlho som ju nepouzivala, tak si nie som celkom ista ... normalnu kapustu netreba umyvat kazdy list, staci nakrajat, listovy salat samozrejme treba ... a pri cinskej kapuste je to take diskutabilne, ked vyhodim vrchne dva listy, tak sa da priamo krajat a je to rychle, alebo mozem obrat listy, umyt a pokrajat ale to trva dlhsie a tiez takto pripraveny salat rychlejsie zvädne. Ako to robite vy? Bojim sa rovno krajat, ci to nahodou nebude spinave aj ked ziadnu spinu nevidno ... a zaroven sa mi nechce prplat s umyvanim ...
umyvam kazdy list a do konca. vrchne listy zahodim, lebo su vacsinou nafigu, ale tie ostatne vzdy umyjem. uz sa mi stalo, ze aj vnutri bola hlina... hold treba sa rozhodnut. bud sa premozes a umyjes, alebo budes jest hlinu a obcasnych chrobacikov. lebo co si bude klamat. ked to v obchode zabalia do potravinovej folie, tak podla mna su to uz len starsie kapusty, ktorym odkrojili stare listy a v tej potravinovej folii im to asi moc na kvalite neprida. 😖 😖 😖 😖
Umývam všetko, čo kúpim a aj čo dopestujem /ovocie, zelenina/. Hovorí sa že čert nikdy nespí. S čínskou kapustou som zrovna dnes "bojovala", listy som si zvlášť poumývala, potom 5-6 naskladla na seba a pokrájala. Neviem či existuje iná cesta 😒
umyvam vsetko ovocie a zeleninu, okrem toho co sa supe ako pomaranc a banan a tak
zabite ma, neumyvam..ani ladovy salat, ani kapustu, ani cinsku kapustu...poriesim len horne listy- osklbem a odhodim...a cuduj sa svete, tu som 😅 rozky tiez neumyvame a keby sme len tusili kde vsade sa valali.... 😀 😀 😀 ano ja viem, postreky atd...ale keby som sa chcela vyhnut vsetkemu takto, tak sa ani nenajem a skapem hladom 😅
Pises, ze se Ti nechce ...Nechce se Ti prplat s umyvanim? 😒
Tak mas nekolik moznosti
1. ji vyhodit a priste nekupovat
2. ji spapat sama a nikomu nenabizet
p.s. "Nechce se mi s tim prplat"...kdyz se jedna o hygienu, neznam slov... 😒
Ja osobne umyvam zeleninu - list po listu i nasemu kralickovi..no comment 😉
Z čínskej kapusty odtrhnem vrchné listy a celú kapustu dám pod tečúcu vodu. Ale isto nepremývam každý list. A pre zaujímavosť ... sme tu celá rodina, živá a zdravá ... 🙂
Ja neumývam, len odchodím horné listy, takisto aj ľadový šalát
Ja umývam každý list či je to čínska kapusta, hlávkový šalát, podľa mňa môže byť špina, postrek aj vo vnútorných listoch. Neviem, ale pre mňa je to normálne, že sa to má umyť.
@kvetinka211 Vieš čo, neumývam... Vrchné listy, čo sa mi nezdajú, zachodím, opláchnem ju vcelku pod vodou a krájam... A ešte nikdy mi nič pod zubami neškrípalo... A čo? Zomriem radšej od hladu pri umývaní každého jedného listu zvlášť... :-/
Odkedy minuly rok pomrelo tolko ludi na ekoli bakterie z cerstvej zeleniny, umyvam vsetko do radu a poriadne, vratane kazdeho listku kapusty... boh vie, cim to striekaju, kde to rastie, cim to polievaju.
oberiem vrchne listy ,neumyvam,len preplachnem-no mam kamosku co vsetku zeleninu umyva v umyvacke riadu 😲 a nieje mesiac aby nebola chora 😲
Boise, pozor, cakas babatko, tak by som sakra bola opatrna na neumytu zeleninu. Okrem listeriozy su tu aj ine nebezpecenstva pre tehotna, mimo ine toxoplazma zo zeminy na zelenine, potom vrstva chemie. Asi by som zmenila postoj. 😉
Jasne, ze nie kazdy jeden listocek, ale vzdy zvrchu oberiem a dokladne preplachnem. A to co sa mi pri rozoberani listov nezda umyjem tiez. Uz sa mi par krat stalo, ze hlina v hornej casti poru bola kdesi az v najvnutornejsej vrstve ci v srdiecku salata bol slimacik. Ten je aspon neskodny. Inak, v srdiecku je najviac dusicnanov.
a ako pripravujete detom 11 mesačným tu čínsku kapustu mojmu synčekovi som ju este nedávala ,,,
vrchne listy vyhodim, umyjem pod tecucou vodou, necham trocha odkvapkat a potom ju prekrojim na polovicu...tam uvidim ako vyzera, ak je pekna krajam hned ak je nahodou scernana alebo nahnita vyhodim...kupujem radsej mensie ako velke... 😉
umyvam a nekrajam ale trham ju nakolko pri krajani nozom straca vitaminy 🙂
vrchne listy odhodim, kapustu oplachnem pod vodou a krajam 🙂 ziva, zdrava, pokial sa samozrejme nevyberiem behat von 10 km pri 10 stupnoch (joj, to vam potom bola krásna angina). a to, ze niekto umyva zeleninu v umyvacke... to asi ani nemozem komentovat 😀 proti gustu ziaden disputat, kazdy nech si robi tak, ako sa mu paci.
prosím vas a ako sa kraja aj s tymi bielymi hlubami lebo ja som ešte činsku kapustu nekupovala ale umyvam každy list aj na zimnom šalate .dakujem za radu.
Keď píšete o ecoli a lystérii.......myslíte, že ju zničíte, keď ju umyjete vodou?????? 😀
jasne..ja ju nakrajam (vrchne listy zahodim), hodim do sitka alebo do susica na salat, oplachenm poriadne pod tecucou vodou, vysusim a bud servirujem alebo varim 😉
no ja najskor nakrájam až potom umývam, normálne nakrájané listy do sitka a poumyvam pod tečucov vodou a nechám odkvapkať
bazar uz nie to co byval a aj predrazeny
ano, kazdy list zvlast