Ahojte baby, chcela by som začať nejak s jedálničkom, aby sa ušetrili nejaké korunky.
Pošlite mi ten Váš, aby som sa vedela nejak rozbehnúť.
Ďakujem za každý príspevok.
@janka_80
Napadá mi, čo sa zeleniny a niektorého ovocia týka, zamrazovať sezónne, kedy je nielen chuťovo a výživovo na vrchole, ale je aj cenovo dostupné.
Mrkvová omáčka na masle tiež nie je drahá záležitosť, ani rôzne "krémové" zeleninové polievky, ktoré sa môžu skladať len z pár ingrediencií: Napr. brokolica či karfiol, 3 - 4 zemiaky, cibuľa, cesnak, soľ, korenie, všetko rozmixovať, trošku masla a hotovo! Niekdy s pridaním smotany na varenie.
Cestoviny so zeleninou/omáčkami - z domácou paradajkovou omáčkou (olivový olej, cesnak, bazalka).
Ja nemam zistavene ziadne jedalnicky... ale asi kazdy vari podla toho ako je zvyknuty. Mam par lacnych jedal, ktore mame radi a varim ich napr pred vyplatou, ked uz nechcem ist na vacsi nakup do obchodu aby som zase neminula majland 🙂
Milujeme zemiaky na cibulke s kyslym mliekom, struhane zemiakove placky, polievky z medvedieho cesnaku, spenatu, z paradakovej pasaty... cestoviny s tekvicovou pastou... vsetko su to veci, ktore sme si dopestovali, nazbierali... Takze taketo jedla nas stoja minimum...
Maso nakupujeme vacsinou od chvatelov vo vacsom ( cela morka, balik 10kg hovadzieho).. nasi v lete zvyknu chovat kurcata na maso, a zajace...
Chcela som tym napisat, aby si sa pozrela co mas doma, pripadne ci nemas nejake zdroje k comu sa vies vyhodnejsie dostat a z toho skus varit... Nemusi to byt stale nevyzivne mucne jedlo..
Pripadne brokolica v obchode zlacnena, hokaidu tekvica, karfiol... Mrazena zelenina... A polievku mas vybavenu za par centov 🙂
Ja si jedálničky plánujem, na raňajky je u nás väčšinou kaša - ovsená, pšenová, s orieškami, asi trikrát do týždňa, dva dni kvaskove pečivo so zeleninou, cez víkend robím často lievance alebo wafle. Na desiatu je ovocie. Na obed máme polievky, často krémové - brokolicová, karfiolová, tekvicová, zo sušeného hrachu, alebo potom zeleninová, kapustová, v sobotu zvyknem robiť mliečnu a v nedeľu vývar. Ako druhé je väčšinou mäso so zeleninou, niekedy zapekaná zelenina, raz do týždňa sa snažím rybu, v sobotu k mliečnej polievke robím slaný koláč. Na olovrant je biely jogurt s domácimi sušienkami alebo chlebík, podľa toho, čo je na raňajky a na večeru.
Na večeru je zväčša niečo obilninove (chlebové placky s nátierkou a zeleninou, tortily s kuracím maskom, zeleninou a jogurtovým dresingom, cestoviny s paradajkovou omáčkou), alebo pečená zelenina atď.
@janka_80 teraz mám čas tak sa idem rozpísať 🙂 , jedálniček mám v pc
my fungujeme takto: bola som na "materskej" 12 rokov a deti som si rozmaznala čo sa jedla týka- nechcú jesť v škole ( dve sú na VŠ, tretí má 15), zdravá strava bola pre mňa vždy dôležitá, takže som tomu aj rada
dnes, keď budem variť večeru, uvarím na zajtra na obed ( niečo, čo je chutné aj po zohriatí alebo to ráno šupnem do rúry s časovačom), ja tiež obedujem doma ( robím 6-14), muž si nosí "obed do skla",
po príchode z práce urobím dezertík, neuznávam kupenské keksíky, deti sladkú desiatu nechcú, ale ja si z toho zbalím 🙂
v nedeľu spíšeme jedálniček ( kto má ako školu, trening, program ...), v pondelok velikánsky nákup, vo štvrtok dokúpiť, , v práci do toho nakuknem a všetko ide ako po masle
Tento týžden:
P. boli sme na výlete/ sviatok, večer šošovicový šalát na studeno
U. krémová brokoli polievka, pečené filé na cesnaku, zemiakovo- hráškové pyré, cviklový šalát
čučoriedkový koláč
šalát cezar s jogurtom
S. paradajková polievka, špagety s brokolicou, čerstvé paradajky
tvarohový krém
grilované morč.prsia, špargľa, kuskus, šošovica s mrkvou
Š. mrkvovo- krúpková pol.,
kvásková bábovka, fazuľový guľáš, kukuričné placky, šalát
rybacia nátierka, redkovky, cibuľka, kváskový chlieb
P. polievka od včera, hráškové rizoto, uhorkový šalát
cookies
teľací perkelt, kuskus, grilovaná cukina
S.- dieťa má trening v terene, ideme všetci, obed so sebou- foccaca, pečené kuracie stehná, grécky šalát, brownies
N. deň matiek- ide sa do Gréckej reštaurácie
tam bude aj dezert- baklava🙂
kváskové pečivko, bryndza, zelenina
ešte doplním- ranajky máme sýte- dvojchodové- chlieb hrianka syr šunka zelenina + jogurt alebo kaša, čaj
desiata- čerstvá zelenina+ kneckebrot, jablko +podla toho aký je dlhý den
olovrant- dezert+ veľa ovocia
@anabeth no fiiiha 🙂 ze to tak vsetko stihas 🙂 btw, kde robis, ze mas taku super pracovnu zmenu?
@katka253111 v labáku, máme pohyblivý pracovný čas, je jedno, kedy to urobím, hlavne že urobím a mám super šefku ak je robota urobená... je jej jedno kedy som tam
neskutočne mi to vyhovuje poobede mám čas na všetko a nemusím už vyprávať malé deti z domu ráno 🙂
Neviem ci to je najlepsie riesenie takto si stanovit tyzdenny jedalnicek. Osvedcilo sa mi, ze cim som chcela viacej setrit, tym som este viacej minula. Takto ked neriesim peniaze, tak stale mam a dokonca sa mi este viacej podari usetrit
@standusina nerobím to kvôli šetreniu, absolutne nie, ale kvôli nákupu a tej rýchlej príprave večer, pre mňa je uvariť raz- dva, ale vymyslieť!!! bola som z toho na nervy, takto dopredu viem, čo bude a super je to, všetci sa zhodneme,od kedy chodím do práce, nedám na to dopustiť
neznášala som, keď si drahý v nedeľu ráno zmyslel- dal by som si toto, potom ísť ešte do obchodu a kým sme vyšli poobede von, boli tri hodiny 🙂-
@anabeth aha tak v tomto prípade tomu rozumiem. Je to rozumné riešenie. Keďže my bývame iba dvaja spolu sami, tak my málokedy varíme. Väčšinou jedávame v robote a cez víkend ideme buď k rodičom na obed alebo niečo na rýchlo uvarím. Ale chápem túto situáciu a teda prepáč že som hneď narážala na šetrenie
skús sledovať fórum "čo dnes varíte" a keď ťa niečo zaujme, napíš si to na papier. načerpáš inšpiráciu a podľa toho, čo máte radi, naplánuješ aspoň na 2-3dni dopredu. na celý týždeň by som asi plánovať nevedela, ale keď chceš ušetriť čas, tak napr. urobiť dusené mäso na šťave - 1 deň ho zmiešaš s ryžou a zeleninou na rizoto, na druhý deň ku nemu môžeš dovariť kelový alebo cuketový prívarok alebo upiecť zemiakové placky. keď robíš ako prílohu zemiakovú kašu (alebo pučené maslové zemiaky), uvar trochu viac a na druhý deň zo zvyšku urob lokše.
keď som niekedy mala viac času a chuti, robila som si do zásoby pirohy, tvarohové knedle a pod. do mrazáku. tak isto, pri pečení palaciniek som urobila vždy viac, poprekladala ich papierom na pečenie a hodila do mrazáku. po rozmrazení som ich naplnila (u nás väčšinou na slano, ale dá sa i na sladko napr. s tvarohom) a zapiekla v rúre.
v podstate veľa jedál sa dá zamraziť v kelímkoch zodpovedajúcich jednotlivým porciám a máš to v pohotovosti, keď sa nestíha alebo nechce variť 😉
pise sa tu vsak aj o setreni.
no zalezi velmi kde a ako robi zadavatelka,ci by mala cas kazdy den,alebo kazdy druhy nazriet do obchodu.
ja mam pracu taku,takze sa mi ujde kazdy den nazriet.a kazdy den sa mi podari kupit nieco zlacnene,ci precenene,co s zu v ten den ma spotrebovat-podla toho kupujem bio mäso,napr.
alebo zeleninu ci ovocie,vzdy je nieco v akcii-ked kupim viac naraz,hodim do mrazaka a snazim sa zhruba naplanovat,podobne ako anabeth-podla toho co prave mame v chladnicke ci mraznicke.
my sme vsak dospeli,bez deti,takze sa skor prisposobime,jedina podmienka je mäso,moj muz by bez mäsa neprezil
ale minimalne raz za tyzden je ryba,a v piatok nejeme mäso
ked varim gulas,perkelt,polievku...skratka hocico take omackove a zostane,vsetko porcujem bud do kelimkov alebo aj v kuse a mrazim.
mrazim takmer vsetko,dokonca i mlieko,po rozmrazeni mu nic nie je...
jogurt ci tvaroh ostane vodovejsi,ale da sa pouzit do cesta,ked pecies babovku a pod.
mozes mrazit cestoviny,ryzu...vsetko.
niekedy ked je muz sam alebo nemam cas,je to velmi prakticke.
a este dake typy na zostatkove zlozky jedal:
vajicko
/ked obalujes rezne alebo nieco ine/-dorobim do toho cesto na palacinky,ci zemiakove placky,lievance....alebo na prilepsenie do polievky take rozhabarkovane
struhanka
po obalovani preosiat,hrube "odpadky nechat vysusit a po case ked sa ti nazbiera viac,pridas to do cesta na zemlove knedle
muka
/ po obalovani/-s vajickom dorobit na palacinky,placky ,lievance...
ryza
rizoto,mliecna ryza,rozmixovat na ryzovy puding,zavarka do polievky
zelenina po odstaveni-drt
zavarka do polievky,rozmixovane na zahustenie polievok ci omacok,alebo zmiesat do smotany a ako besamel na nieco co zapekas
ovocie po odstaveni-drt
do kolacov,smoothie,kokteilov,ususit na caj...
suche pecivo
pomliet na struhanku,alebo nakrajat na kocky a pouzit na zemlovu knedlu
kysle alebo seknute mlieko
do kolacov,na palacinky,lievance,rozne placky...
po odstati a odohriati spravis tvaroh,ostane ti aj srvatka-velmi zdrava
vypek z mäsa ci kurcata/sadnuta stava-take zele/
v Tom robim ryzu,je uzasna aj samotna,len so salatom
tuk
/z husi,kacky/
ak ho nestihate jest na surovo s chlebom,alebo ak vam nechuti,da sa pouzit na vyprazanie podobne ako bravcova mast,len trosku viac prska
ja ho davam aj zamrazit a po rozmrazeni takto pouziam...
pseno,pohanka,Kuskus...
ak ostane a nechcem mrazit,pridam susene ovocie,trochu mlieka-aj kysleho ,vajce,prisladim,zamiesam a dam zapiect-vyborny dezert
ovocne stavy/zo zavaranin/
na zelatinu ,do kolaca miesto mlieka,na palacinky,lievance...miesto casti mlieka
na namacanie müsli a vlociek/na noc/
hriby,olivy,syry,musle-ked ostane daco otvorene a dlhsie sa to nemina v chladnicke,vsetko hodim na pizzu
@janka_80 chceš variť lacno? či myslíš, že keď naplánuješ a budeš sa toho držať tak ťa to vyjde lacnejšie? som sa stratila v tvojej otázke🙂
ja lacno neviem variť, neuznávam jedlá typu vyprážaná mäkká saláma, ale jedálniček si plánujem, ide mi to potom rýchlejšie, varím obedy a 90% aj večere