Prosim vas, tie ktore si robite jedalnicek na tyzden dopredu a potom si podla toho aj nakupite, dajte prosim nejaku inspiraciu. Napr napiste, co ste si naplanovali na tento tyzden... Rady typu 'pozri si jedalnicek v restike' si neprosim. Dakujem.
@ikonica ja si jedálniček nerobím. Niekedy nám nabali mama, niekedy varím ja podľa chuti a toho čo je v chladničke/ mrazničke. Moja mama vari tradičnú kuchyňu, ja rada experimentujem. Varíme vždy na dva dni. Toto sme mali posledné dni.
Slepačí vyvar
Bravčový rezeň s pečenými novými zemiakmi v šupke, zeleninový šalát
Brokolicová krémová polievka
Kuracie soté v tortille
Syrová polievka s dubakmi
Hovädzie mäso na fazuľke, kukurici a paradjakach, slovenská ryža
Jarná zeleninová polievka na masle
Zapekané bravčové medailonky na smotane so slaninkou, cibuľkou a syrom.
Raz, dva krát do týždňa robím bublaninu s ovocím, puding, perník..
dnes : špenátový prívarok, zemiaky , varené vajce, polievka zemiaková so syrom
zajtra: vyprážaný karfiol, zemiaky, tatárska
nedeľa : hovädzí vývar s rezancami, máčané rezne, ryža, uhorkový šalát, koláč jahodové rezy
pondelok : ako nedeľa
utorok : grenadír
.
daj sa do skupiny dnes na obed - tam budeš mať inšpirácii až až...
@ikonica vacsinou si robim jedalnicky na tyzden. Podla stavu chladnicky a mraznicky. Plus to ovplyvni ak nieco kupim neplanovane v obchode. Nakupujem len v pondelok. Polievky robim na 2 dni. Varim kazdy den. Skoro. Tento tyzden:
Pondelok - br.plece na platky pecene, ryza, uhorkovy salat, hovadzi vyvar
Utorok - rybacie fasirky so zemiakmi, domaca tatarka
Streda - svieckova omacka s kuracimi stehennymi reznami, knedla/cestoviny
Stvrtok - hamburgery so salatom, hraskova polievka
Piatok - treska tmava s krustou, zemiakova kasa
Sobota - hovadzie so sampionmi, tarhona, hrstkova polievka s udenym, na veceru jahodove knedlicky
Nedela - bravcove kare, pasternakove pyre, zelenina z krabicky na masle, na veceru salat s krevetami
Vela veci mam predchystanych, naporcovanych. Realne mi samotne varenie nezaberie viac ako 30 min. Vyuzivam moznosti rury a varnej dosky.
Mne prekvapuje, ze maso je u vacsiny takmer kazdy den. Ano, je z roznych dovodov dolezite, ale staci 1x max. 2x za tyzden. Striedala som po dnoch ryzu, cestoviny, strukoviny, cicer, zemiaky, knedle, plus rozne zrna ako pohanku, pseno, quinou, cirok. Z ryze som robila okrem cistej ryze rizoto, nakyp, miesanu ryzu s inymi zrninami. Zo strukovin privarky, z ciceru bud "rimsky hrniec" alebo falafel. Z fazule alebo ciceru navyse rozne natierky. Z pohanky okrem kasi aj "magicku kasu" alebo placky. K veceri som vacsinou robila syte, huste polievky (casto sa im hovorilo desiatova polievka). Zo zemiakov okrem cistych som robila pyre, pecene v rure, halusky, strapacky, sulance, zemiakove gule na sladko aj na slano s cibulkou. Zo zeleniny dusenu na masle, dusenu v omolete, dusenu mrkvu s petrzl.vnatou, rozne obalovanu a vyprazanu, skladany zapeceny baklazan, paradajka a mozzarella. Velmi casto som z roznej zeleniny robila placky- nastruhana nahrubo plus vajco, trocha muky, bylinky a sol k zemiakom.
Ja si pisem na tyzden dopredu v mobile do poznamok, ktore mame zdielane s muzom, nech vie aj on (smeje sa, ze si vzdy rano pozrie menu ako v restike). Ja si priebezne pod to pisem jedla, ktore mi napadnu a potom raz tyzdenne to zaplanujem do jedalnicka a podla toho napisem nakupny zoznam, na nakup ideme raz za tyzden. Max. Este jedenkrat vybehnem po nieco. Maso sa snazime obmedzit na 1x tyzdenne, nemame problem, ze by jedla bez masa prenho neboli dost syte a to posiluje. Okrem toho mame este poobedny snack, bud nieco upeciem alebo ovocie alebo kupene nieco. A ako vidis, tak velmi vela jedal je na 2 dni.
Nedela
R ovsena kasa s ovocim
O plnena paprika
V Zapiekanky
Pondelok
R chlebik s paradajkami, beyond sausage
O plnena paprika
V Makove rezance, dzem
utorok
R jogurt granola
O Koprovy privarok, vajce, knedlik karlovarsky
V cestovinovy salad (mozzarella, paradajky, kukurica, fazula, oliv olej, olivy)
streda
R jogurt granola
O koprovy privarok, vajce, karlovarsky knedel
V pasta salad
V cestovinovy salad
stvrtok
R bananove lievance s proteinom
O Tofu gyros v pita chlebe s dressingom, zeleninou, cervena kapusta
V Fazulova pastika, chlieb, zelenina
piatok
R chlebik, paradajka, uhorka, prazenica, beyond sausage
O Tofu gyros v pita chlebe s dressingom, zeleninou
V donaska
@konikkon u nas je to podobne. Moj priatel ma rad masite pokrmy a presne tak ako aj u teba, ze keby som mala varit len pre seba, tak by bolo trochu viac bezmasitych a hlavne zeleninovych jedal. Snazim sa do nasho jedalnicka zaradit co najviac zeleniny.
@ikonica varim takmer kazdy den a obcas je aj taky tyzden, ze varim kazdy den. Do obchodu chodime raz za tyzden a nakupime si maso, zeleninu ( teraz ju dostal v praci, tak usetrene nejake to € ) a vsetky potrebne veci a potom uz len vymyslam co varit. Hladam inspiraciu na nete, ale aj v kucharskych knihach alebo zavolam mame. Ta mi vie vzdy dobre poradit.
@roja01 malo chlapov zje bezmäsité gebuziny a deti zeleninu väčšinou nechcu
a to si chces sama pripravovat alebo teda varit/chystat? lebo tak su aj rozne tie krabickove jedalnicky ktore si mozes zaplatit a to ti firma nosi 🙂