Uz pol roka fungujeme tak,ze si kazdu nedelu urobime jedalnicek na cely tyzden a ide sa na tyzdenny nakup.Da sa tym usetrit dost penazi....Prispejte so svojimi jedalnickami a poradme si. Viem je tu tema o vareni,ale tam sa jedalnicek vyskytne raz za.....uhorsky rok a tazko sa to hlada medzi receptami... snad nezatvoria tuto temu...
Ja takto fungujem už asi dva a pol roka. A mám to podelené takto:
P: cestoviny
U: zelenina
S: strukoviny
Š: polievka
P: obilniny
S: múčne jedlo
N: zelenina
To je základ a podľa toho volím recepty na týždeň. Mäso sa u nás nevarí. Samotné recepty vyberám z kníh a snažím sa čo najrôznejšie, Tradičné jedlá varím málinko. Tak konkrétne ani nepíšem 🙂
@trish31 U nás ušetrí. Predtým som nakupovala hlava nehlava a kopec sa vyhodilo, lebo som to nevyužila a zhnilo to. A tiež popri tom, ako som zbehla niečo kúpiť na varenie, nakúpila som aj čo som nemusela 🙂 A hlavne nemám problém, čo budem dnes variť 🙂
Ja nerobím úplne jedálniček,chcela som,ale keď mi na chuť príde vždy niečo iné 😉 Ale vždy rozmýšľam nad tým,čo tak asi budem celý týždeň variť.Ak človek nechce vyhadzovať treba sledovať zásoby,ja vždy priebežne pozerám, čo mám v chladničke atď,čo treba minúť skôr. Keď na nič chuť nemám,tak idem hľadať v kuchárkach,na tie som maniak,mám ich plnú skriňa 😀
a mate to aj na nastenke? 😀 😉
@mravvcek no moja mama je blazon do jedalnicka na cely tyzden, uz v pondelok sa ma pyta, co chcem na sobotu 😲
takze tento tyzden:
P: hovadzia polievka, francuzske zemiaky
U: hovadzia polievka, francuzske zemiaky
S: hovadzia polievka, fazulova omacka s parkom
S: hovadzia polievka, kuraci perkelt
P: ryzovy nakyp
S: vyprazany syr
N: paradajkova omacka
tu hovadziu polievku jeme prosim pekne uz od nedele, ona jej vzdy navari jak pre cely pluk...a urcite bude polievka aj na zajtra a vikend, lebo kazdy den mame polievku, len neviem aku...ale asi zo sucheho hrachu, kedze som ho videla v kuchyni namoceny 😉
@reanda A členom rodiny rozdávam stravné lístky a stoja v rade s táckou :D
@mravvcek jej, to som sa potešila, že nie som sama 😀 lebo moj muz si so mna robí srandu, ze sme ako v závodnej jedálni.. tiez som si to zaviedla, lebo ma nebavilo stále rozmýšľať co varit. Vsetky tie jedálničky si odkladám (uz takto fungujeme asi pol roka), tak potom len prelistujem a podla toho napíšem nový 🙂 A samozrejme menej sa u nás míňa na stravu, pretože si vzdy napísem presný zoznam, co potrebujem...fakt to odporúčam 😀
náš jedálniček z tohto týždňa:
P: fazulová polievka s udeným rebrom
U: osúchy (langoše)
S: francúzke zemiaky
Š opražené špekačky + zemiaková kaša (mm) a trhanec (ja)
P: žemlovka, zeleninová polievka
S: halušky bryndzové
N: fašírka + zemiaky
Ahojte, pridávam sa 🙂 Tu je jedálniček na budúci týždeň: 🙂
Ja si spisujem aj raňajky a večere
Raňajky: PO: Jogurt s vločkami a otrubami, banánom a jablkom
UT: Sladký chlieb s kokosovým olejom a medom
ST: Jogurt s vločkami a otrubami, banánom a jablkom
ŠT: Celozrnný chlieb, smotanová nátierka a zelenina
PI: Jogurt s vločkami a otrubami, banánom a jablkom
SO: Celozrnný chlieb, nátierka z cottage cheese a zelenina
NE: Jogurt s vločkami a otrubami, banánom a jablkom
Obedy: PO: Brokolicová polievka s cesnakom a syrom,smotanové zemiaky so slaninou a syrom,šalát z čínskej kapusty
UT: Brokolicová polievka, paradajková kapusta, parené zemiaky, zelená fazuľka a cuketa
ST: Zeleninový boršč, rybie filé na pare s maslom, hráškové zemiaky, ľadový šalát
ŠT: Zeleninový boršč, kuracie závitky s ružičkovým kelom na pare plnené vajíčkom a šunkou, zemiaková kaša,
mrkvový šalát
PI: Zeleninový boršč, tvarohové guľky s hroznom
SO: Kurací vývar, hrášok s mrkvou na smotane, špaldová knedľa, parená brokolica a zelená fazuľka
NE: Kurací vývar, hovädzie na pare v mrkvovo-pórkovej omáčke, cibuľové korenené zemiaky a uhorkový šalát
Večere: PO: Grahamové cestoviny s tvarohom a strúhaným jablkom
UT: Celozrnný chlieb, cesnaková nátierka a čerstvá zelenina
ST: Ovsená kaša s jablkom a hruškou
ŠT: Cestovinový šalát s brokolicou a cesnakom a s domácim syrom
PI: Parené cibuľové zemiaky so syrom a kefírom
SO: Celozrnný chlieb, tuniak s cibuľkou, čerstvá zelenina
NE: Pečené zemiaky plnené fazuľou v parad.omáčke, ľadový šalát
@mamkabeika wow 🙂 myslim ze si zasluzis 1* aj za vyvazenost a pestrost jedalnicka ... ja budem rada ked dnes vecer nezabudnem namocit fazulu a zajra preto nebudu zasa spagety namiesto fazulovej polievky 🙂
PO: Pecene kura s plnkou + ryža
UT: Kuraci paprikas a noky
ST: Kuraci paprikas a noky
ŠT: Plnene palacinky v trojobale,opekane zemiaky
PI: Plnene palacinky v trojobale,opekane zemiaky
SO: Donaska čina 🙂
NE: Pečene br.platky s horcicou a cibulou,ryža a hranolky
super tema.ja som takto fungovala na materskej pred 4 rokmi.potom som prestakla.ale teraz sa k tomuto planujem vratit.lebo naozaj sa da tymto sposobom usetrit.
tak ja pridam:
po: kuracio-hovadzi vyvar s rezancami /z nedele/ + siroke rezance s makom a cukrom pre mna a malu,pre manzela s tvarohom naslano
ut: asi este ostane polievka + dusene hovadzie maso na hrasku,ryza
st:špagety s morca delou,kecupom a syrom
št:hrstkova polievka + francuzske zemiaky
pia: zo stvrtka ostane
so: halušky so syrokremom a slaninou
ne: kuraci perkelt s kolienkami
moj jedalnicek z tohto tyzdna:
PO: kuraci vyvar s rezancami,kuraci perkelt /z kur.prs/ smotanovy s kolienkami =dojedali sme z nedele
UT: paradajk.polievka,smazeny encian,varene zemiaky,salat zeleninovy
ST: pardajk.polievka,granadir,kysla uhorka
ŠT: špenat.polievka,granadir,kysla uhorka
PI: špenat.polievka,losos na masle s korenim na ryby,varene zemiaky,salat zeleninovy
SO: dojedli sme špenat.polievku lebo som jej uvarila akosi vela, šišky s dzemom
NE: hovadzo-kuraci vyvar s rezancami,obratene bravc.rezne,ryza,ceresn.kompot
Aj my frcime na zozname...nemame striktne zadelene co ktory den, len si napiseme 6 jedal a tie potom v tyzdni vyberame, siedme jedlo improvizujeme z toho co poostavalo....fungujeme tak uz v I ac nez 4roky a podla mna riadna uspora. Ked sa obcas stane ze sme tyzden bez zoznamu minirme aj o polovicu viac....
idem trosku obnovit temu 😉
Ne: morcacie a bravcove maso na prirodno s brusnicovou omackou, zemiakovym pyre a oprazenou cibulkou
Po: gnocchi s bryndzou, slaninkou a pazitkou
Ut: chleba vo vajci/ rybacia pomazanka
St: fazulovy privarok s klobaskou a volskym okom
Stv: cestoviny s mäsom a paradajkovou omackou
Pi: trosku junk food 😀- hranolky + chilli cheese a mcnuggets - zbytky z mraznicky 😀
ja varim vzdy cerstvu veceru a potom to mame (mali sme 😎 ) obaja na druhy den ako obed v praci. a teraz, ked som doma na materskej to budem robit tiez tak, aspon cez den nemusim vymyslat sama pre seba co si uvarim- uz si len ohrejem 😝
Ďakujem za tému,nad týmto uvažujem už dlhšiu dobu, len som sa neodhodlala ešte,naštartovali ste ma 🙂 Dúfam,že sa mi to bude dariť 😉
V takomto strašnom teple mame radi lahke recepty, ktore chutia ale zasytia nase hladne brucha. Minuly tyzden som varila: Najviac sme si manzel pochvaloval cicerovy salat, neverila som, ze taky masozravec ako je on si bude na nom pochutnavat, mne najviac chutila polievka z cervenej sosovice Lagris
pondelok: losos so salatom
utorok: polievka z cervenej sosovice
streda: salat z ciceru Lagris a tofu
stvrtok: cviklove karbonatky so salatom
piatok: palacinky s cernicovou omackou
fungujete niekto este tak? ze si robite plan na cely tyzden/mesiac? mne sa veru nechce vymyslat jedla a casto ani nemam kedy navarit tak to riesime obedmi v praci, a mam pocit ze strasne vela "prejeme"
Ahojte, dost neskoro som objavila tuto temu, no mozem len potvrdit, ze robenie jedalnicka a nakupovanie raz za tyzden Vam usetri kopec nielen penazi, ale aj casu a nerovov, pretoze: 1, Odpada Vam kazdodenne rozmyslanie, ze co budem preboha zase varit. Proste si to naplanujete raz za tyzden a potom to mozete vypustit z hlavy.2,Setrite cas chodenim do obchodu raz za tyzden a nie kazdy druhy den. 3, Kupujte len potraviny zo zoznamu, nie junk, na ktory mate prave chut, lepsie vyuzijete suroviny, menej vyhadzujete a tym usetrite kopec penazi. 4, Mozete jest zdravsie, ak si to dopredu naplanujete.
Ja osobne si nerobim jedalnicek, iba si rozmyslim par jedal, ktore budem varit ten tyzden a podla toho nakupim + k tomu ranajky a vecere. Ale planujem prejst na jedalnicek, lebo chcem jest zdravsie a este viac cely ten system zoptimalizovat.
to akoze kazdy den varíte?
@radulienka7 ano hlavne teraz ked som na materskej !! Malinkemu treba varit a fakt to šetri prachy a čas hlavne . škoda že som nato neprišla skôr
Super tema,zaciname podla tyzdenneho jedalnicka fungovat,nejake tipy na obedy? Hlavne nieco jednoduche a rychle;) dakujem moc
@simculllka
Tak prispejem aj ja
Pondelok - Syrova polievka a od nedele mäso na zelenine a zem. kaša
Utorok - Polievka ostava a rizoto
Streda - Polievka z kyslej kapusty a rizoto ostava
Štvrtok - Polievka ostava a Jahodove guľky zo zemiakoveho cesta
Piatok - Polievka zo zelenej fazuľky a zemiakové placky
Sobota - Polievka ostava a grilovany encian a, varene zemiaky
Nedela - Vývar a Mäso na prirodno + hranolky pečené v rúre
Takze nas jedalnicek:
P: Bravčove rezne,zemiakova kaša,kysla uhorka
U: Tarhoňové rizoto s tuniakom