Akurát som natrafila na komentár v inej diskusii, že jadierka z tekvice sa dajú povariť a použiť ako základ polievky a chutí to ako vývar. Vôbec som o tom ešte nepočula, vyskúšam, som zvedavá! Priznám sa, ja som ich vždy vyhadzovala.
Máte takéto triky napríklad aj so šupkami (zemiaky, cibuľa, zelenina, ovocie), časťami zeleniny, čo sa bežne nepoužívajú (napr noha z brokolice, stonka a vňať z feniklu, vňať z mrkvy, jadierka z papriky alebo aj z tej tekvice), zvyšný výpek z mäsa, škrupiny z vajec?
Každý deň zisťujem, že veľa vyhadzujem takýchto odrezkov a častí, tak aspoň z času na čas, keby som vedela, ako využiť... Nemáme dom ani záhradu ani kompost, hľadám skôr využitie na jedenie/varenie všeobecne, nie sliepkam podhodiť 🙂
@maranta_leuconeura Ja som aj reálne robila tieto chipsy. Sú mňam 🙂
@doriiis ziadny recept, upecies v trube s ol. olejom a korenim, ake mas rada.
Minule som tie supky - čipsy mala v TT v Akademii. Vyborne.
Aj z hlubu z brokolice sa da spravit pesto.
Nohu z brokolice použijem zároveň s ružičkami, to ma
nikdy nenapadlo vyhodiť. Vňat z mrkve ak jej mám dosť použijem na pesto, inak normálne ako akúkolvek zelenú vňať - do polievky, na zemiaky apod. Jadierka z tekvice suším a opražím na lúskanie. Výpek z masa sa dá použiť ako základ polievky, ochutí prílohu, alebo len uvarím alebo opečiem zemiaky a prehrejem s tým výpekom, k tomu šalát. Alebo len s chlebom, veď to je najchutnejšia nátierka. Ak ho pomiešaš s uvareným vajcom, cibulkou - máš riadnu nátierku a bude toho viac. Škrupiny roztlkam a sypem na záhradu ako hnojivo.
Varím len pre dvoch, šupiek teda nemávam naraz veľa, takže si odrezky či šupky z rajčiny, papriky, póru, cibule, jarnej cibuľky a koreňovej zeleniny (vrátane vňaťky) zbieram v uzatvarateľnom sáčku v mrazničke a keď sa nazbierajú, tak ich osmahnem na oleji, zalejem vodou, pridám bylinky, korenie a vyvarím 😊 vývar potom použijem napr na rizoto, kuskus, ako základ polievky alebo proste kde sa hodí 😊
@maranta_leuconeura ja ti moc neporadim, skôr sa s tebou inšpirujem, ale prečo vyhadzuješ nohu z brokolice? Veď tá je najlepšia 🙂
polievka z jadierok tekvice?
robila som to už dávno, už dávno o tom koluje chýr že ako hovädzia - ale to je riadna blbosť...to kolo hovädziny ani nechodilo...
šupky zo zemiakov, zeleniny dávame variť do svinskeho hrnca a potom po vychladnutí dávame sliepkam... tak isto škrupiny z vajec. - žerú sliepky.
@lindous presne nieco taketo som chcela citat, dik, vyskusam 🙂
@kristiii nohu z brokolice pouzivam do polievky, hlavicky davam na zapekanie, uvarene k jedlu a pod a tam mi kusky z nohy nejak nepasuju, neviem preco 🙈
@maranta_leuconeura šupky z cibule a z cesnaku sú výborné na čaj ako prevencia na posilnenie organizmu alebo pri prechladnutí. Káva z preso stroja (po použití), je dobrá ako hnojivo či do záhradky (paradajky), na bylinky alebo izbové rastliny.
@maranta_leuconeura tie šupky by som nejedla, obsahujú najviac solaninu, vraj 50% z celého zemiaku.
@jaroe vsade sa pise, ze su zdrave
@onedaynick ako ono tam toho solaninu nie je veľa, sú to bezpečné mnozstva a zemiaky sú stále lepšia voľba ako pšenica. A keď sa varia zemiaky so šupkou, tak solanin z nej prejde do vnútra.
To ste už na tom niektoré tak zle, že jete zvyšky zo zeleniny, ktoré sa odjakživa vyhadzujú, alebo dávajú domácim zvieratám?
@oli18 Mám síce ďaleko od ideálneho zero waste, ale ak viem aspoň trošku zredukovať množstvo odpadu, ktoré vytváram - vrátane bioodpadu, ktorý ak skončí na skládke, výrazne prispieva k tvorbe sklenákových plynov - tak idem do toho 🙂 ale teším sa, že konečne sa teraz už aj nás zavedie zber aj tohto odpadu, ku bytovému kompostéru som sa nevedela dokopať ..
Ja pridám, že som počula o chipsoch zo šupiek zo zemiakov, ale nikdy som to ešte nerobila, ani šupky nejem v pečených, ja som z domu naučená zemiaky vždy ošúpať 🤔