Dobrý deň, chystám sa robit synovi tortu a nemam moc skusenosti, dovtedy som robila len jednoduche torty bez nejakeho extra zdobenia, podľa jednoduchých receptov. Mam teraz nejakú predstavu akú tortu by som chcela urobiť a chcela by som si nechať poradiť od skúsenejších zienok takze mam pár otazok.
Budem tvoriť ozdoby z fondamu, ako dlho to má “schnut”? Staci dva dni dopredu?
Ako to potom dať na tortu? Torta bude potiahnutá len pravdepodobne maslovym krémom, nebude sa to topiť?
Chcela by som dať spredu aj napis z fondamu, ten mam prilepiť ako?
Moc Dakujem za pomoc
Dakujem krasne. Idem robit okrúhlu smykalku pre auta z fondamu takze ju potrebujem poriadne stvrdnutu aby držala… skladovať ju mozem v spajzi?
Neviem, ako je myslené toto: "Torta bude potiahnutá len pravdepodobne maslovym krémom, nebude sa to topiť?" Určite potiahni celú tortu fondánom, ozdoby daj potom na ten fondán, nie len tak, do krému. Na maslovom sa ti topiť nebude.
Presne tak, nam tiež fondam nechuti
@katica06
Znova sa ozývam, dnes som už skusala robit jeden napis z fondamu ale prosím vás ako sa to farbí? Ja som si skusala podľa videa nakvapkať pár kvapiek a potom to v rukach prepletat aby sa to spojilo ale islo mi to veľmi ťažko. Zafarbenie z bielej na červenú mi trvalo mozno pol hodinu. Mam takeho tusaka že robim nieco zle😂 v zivote som s tým nerobila… teraz som precitala že sa ma ten fondam roztopiť nad parou aby nebol tvrdý? V tom videu sa jej krasne naťahoval a mne to islo veľmi ťažko bolo to dosť stvrdnute
A chytilo ti od tekutej farby riadne aký odtieň si chcela? Nemám.príliš dobre skúsenosti s tekutými farbami.Mne sa malé množstvo fondánu darilo,, zohriať,,.teplom rúk,ale keď tá hmota bola niekedy v komore môže byť dosť tvrdá. Ako som už písala som amatér pečiem iba pre svoje deti
@katica06 dala som vekovú farbu. Je trochu svetlejšia ale som spokojna. Len ma prekvapilo že som sa s tým tak trápila. A tiež som farbila len maly kúsoček
Gelovu*
Postavičky si vytvoríš, kedy máš čas, môžeš aj týždeň dopredu, ale stačia aj 2 dni - ony sú v podstate hneď použiteľné na zdobenie
Na tortu buď len položíš alebo zapichneš špáradlom
Maslový krém je pod fondán dobrý, kvalitný fondán sa topiť nebude
Prilepíš tak, že natrieš vodou a priložíš na tortu