Ahojte mamičky, potrebovala by som poradiť...blížia sa synčekove narodeniny a každý rok mu pečiem doma nejakú tortu, len tento rok mi dochádzajú nápady, viem, že by som nechcela nepečenú. lebo takú robievam hocikedy cez rok, asi tiež nechcem robiť čokoládovú, lebo aj takú robievam dosť často, myslela som na nejaké piškótové cesto(nie čokoládové), dobrý krém, možno zakomponovať aj tvaroh, alebo šlahačku, možno aj nejaké ovocie medzi krém a korpus...za všetky rady a inšpirácie budem veľmi vďačná....
Ahoj, ja často robím orechovú tortu s parížskym krémom, všetkým veľmi chutí, hlavne ten krém je výborný, nie je to také zaťažujúce na trávenie..
Cesto:
8 vajec
25 dkg mletých orechov
25 dkg prášk. cukru
1 vanilínový cukor
1/2 prášku do pečiva
10 dkg polohrubej múky
Žĺtky vymiešaj s cukrom do penista, pridaj postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva, zapracuj tuhý sneh z bielkov a nakoniec pridaj orechy.
Parížsky krém:
2 šľahačkové 33% smotany
1 čokoláda na varenie
Smotany dáme variť s rozlámanou čokoládou, kým sa čokoláda nerozpustí a smotana neprevrie/ stále miešame/, necháme vychladnúť a dáme do chladničky na 24 hod. Potom vyšľaháme. Na korpus torty zvyknem natrieť višňový džem/ môže byť ríbezľový, alebo marhuľový/, na to natriem parížsky krém a vrch torty posypem ešte nasekanými orechami. Mňam!
@timiu ahoj ja pečiem veľa tortičiek (nie len pre nás 😉 ) kuk: http://tortydarinka.webnode.sk , a veľmi obľúbený u detí a dospelých je pribináčikový krém. Korpus si urob aký máte radi - svetlý, tmavý a k tomu si urob tento krém: 500g tvarohu (kupujem vedierko z Lid.lu), 150g práškového cukru, dve smotany na šľahanie (33%-tné), 1 vanilínový cukor, 2x puding Olé vanilka (ten bez varenia). Postup: v jednej mise si prešľahaj šľahačku - nech je taká polovyšľahaná. V druhej väčšej mise si našľahaj tvaroh + cukry, potom pridaj predšľhanú smotanu a tie pudingy. Toto množstvo mi stačí na 2x plnenie torty s priemerom 27cm. Do krému potom ešte pridávam ovocie - čo mám doma... ale najprv si krém natri na korpus a potom daj ovocie - ja používam mrazené - hodí sa akékoľvek, jahody, maliny, lesná zmes, čučoriedky... a je to fakt super náplň do toriet 😉
@darina1952 a nevedala by si mi dať ešte recept na nejaký dobrý korpus, ale svetlý, taký dobre overený, nie veľmi hutný, ale zas ani nie veľmi dierkavý(ak vieš čo tým myslím), lebo ja mám na torty iba čokoládové recepty(na korpusy) proste nejaký super, ktorý môžem potom použiť pri hocijakej torte...ďakujem 😀
@timiu ahoj, robím veľmi rada "lyžicový" recept. Na formu 24cm 6 vajec, 6 pol. lyžíc cukru, 6 pol. lyžíc polohr. múky, 2 pol. lyžice oleja, 1 prdopeč a občas keď sú malé vajíčka pridám 2-3 lyžice teplej vody. Zvlášť vyšľaháš žĺtky s cukrom a olejom do peny, pridáš múku s prdopečom (stačí aj 1/2balíčka) a nakoniec zľahka vmiešaš sneh z bielkov. Pečieš vo vyhriatej rúre cca pri 160stC asi 60min. 🙂
darina1952 @ ahoj prosím ťa tento týždeň v nedelu má presne synček narodeniny, 1.decembra 4rôčky tak idem piecť tú tortu, myslela som tak, že v piatok večer si upečiem korpus, v sobotu by som ho plnila tým pribináčkovým krémom a tiež v sobotu večer by som ju chcela potiahnuť, našla som si na nete takú varenú poťahovaciu hmotu, ešte v živote som to nerobila tak mám trocha obavy, ale veď všetko je raz prvýkrát, no a v nedelu máme party, môže to byť v takom to poradí? alebo mi stačí plniť tortu v nedelu a potiahnuť ju? ešte by som sa ťa chcela opýtať na mramorový korpus, chcela by som asi taký, nech to dobre vyzerá aj v reze a ešte mám otázky ohladne toho krému, ty si písala, že tiež pridávaš ovocie, ako ho pridávaš? rozmrazíš ho alebo také zmrazené ho dávaš? a ešte otázka to ovocie rozmixuješ v kréme alebo ho len naukladáš na ten krém keď s ním natres korpus a tým pádom je krém biely alebo od rozmixovaného ovocia farebný? korpus netreba pri takomto kréme natrieť nejakým lekvárom? dúfam, ťe som ťa veľmi neotravovala a ďakujem za odpoveď. 🙂
timiu @
Ja som teraz robila tortu pre manžela 🙂
Dve cestá, pretože mi priveľa narástli, pôvodne som chcela upiecť tri - klasické piškótové (chuťovo vynikajúce). S polohrubou múkou, nie hrubou.
Plnku som robila orechovú - žĺtka + iné šľahané nad parou + po vychladnutí zmiešať s klasickým maslom a orechami.
Korpusy som potrela lekvárom - lesná zmes, každý z jednej strany, aby bolo cesto - lekvár - plnka - lekvár - cesto.
Ako polevu som použila len citrónovú polevu. A kraje torty som ozdobila okrúhlymi piškótami - priliepala som ich zvyšnou plnkou.
Veľmi jednoduchá, ale vynikajúca torta. Podľa mňa by do nej mohlo ísť kľudne ešte na cesto aj nejaké ovocie na také ďalšie osvieženie.