Prosim vas tie co mate doma tlakovy hrniec, co v nom vsetko varite, odporúčate?ake su vase skúsenosti prosím ? Vopred ďakujem
@sono2 🤦🏻♀️ To ako fakt sa ma pytas?
@katuskamala1 áno.
U nás sa v tom varievala len hovadzina a tak to mam zaužívané aj ja 🙈
@katuskamala1 lebo ja viem variť, kúpila som si, bez toho, aby som sa pýtala na skúsenosti a viem aj bez návodu, čo v ňom variť a aké sú jeho plusy, mínusy nemá.
Tak sa zamysli a netreba začať diskusiu.
Úplne vážne
@katuskamala1 varenie v ňom je veľmi dobré, pohodlné. Ja zvyčajne vývar, mäso na šťave, moravský vrabec. Stačí sa s ním naučiť pracovať a nie je sa čoho báť.
@sono2 a to kazdemu pises, ze nema zacat pisat diskusiu ale sa prv zamyslat? To ako fakt? Nemas co robit? Sak ked nemas zaujem odpovedat mi, tak proste naco to vobec otváras? Ako nechápem.. Chod spinkat radsej.
@katuskamala1 áno, lebo sa najprv nauč variť lebo sa ho budeš báť používať.
@pinkgirl presne o to mi ide, a aj o usporu energie. Nik v mojom okoli ho ale nepouziva, tak som sa nemala koho opytat. Dakujem 🙂 Mozes ho pocas varenia otvorit a nasledne znova zatvoriť (samozrejme natlakovat) alebo nech sa vari este bez zatvorenia? Asi primitívna otazka 🙈
@sono2 mam 36 rokov, 2 deti, sama zijem od 20tich,... Samozrejme ze viem varit! Ide mi o uplne cosi ine, a nie ze by som nevedela varit a ocakavam carovny klobuk. Sak neries ma prosim ta, ked ti nejde o poskytnutie rady.
🤪🤪🤪🤪 to sú otázky. Jasne odtlakuješ, natlakuješ a sporíš energiu uu wow
@sono2 dobru noc vravim, chod spinkat bo asi si mala zly den a hnev potrebujes dat niekomu inemu... Posledny krat-daj mi pokoj, tvoje spravanie je trapne.
@katuskamala1 ok!
Takže ja ako skúsená ti odporúčam áno oplatí ale žiadne otváranie.
Varia sa z pravidla dlhé jedlá, vieš.
Máš knižku približne koľko sa varí jedlo podľa tohoto si prispôsobíš.
Hrniec nesmie byť naplnený, tak do polovice
Šťava musí byť aby mäso neprihorelo, na začiatok to v Hrnci poriadne vrie.
Vývar? Sa ma variť pomaly čiže za mňa nie.
Kapusta, hovädzie, segedín atď.
Kuchtu mam od 25 rokov mam 39.
@katuskamala1 vacsinou maso, vyvar, ale aj fazulu, jasne, ze mozes vyfucat, dohodim potom napriklad zemiaky do gulasu a dovarim
@katuskamala1 Moja mama na tom vari asi každé druhé jedlo kľudne. Kuracie 15min, všetok dá dnu naraz a potom nechá natlakované asi pol hodiny a je to.
Ja varím na tlakovom len hovädzie. Kuracie totiž korením a ochutnávam pomedzi varenie a to otváranie na tlakovom hrnci mi príde veľmi zdĺhavé (treba čakať kým tlak klesne).
@katuskamala1 ja natlakujem 5min, potom varím podľa druhu jedla, vypnem a nechám dôjsť pokiaľ sa hrniec neodblokuje sám bez vypustenia pary - tým práve šetríš energiu, že už to nevariš a jedlo dôjde v hrnci. Ak potrebuješ skôr hrniec otvoriť a pridať ešte niečo či dochutiť, tak musíš odpustiť paru.
Vyfucanie trvá dlho, naleješ vodu na pokrývku a otváraš do pár sekúnd.
Idem teda spať pá
@katuskamala1 ahoj, da sa v nich varit vsetko, setria cas pripravy. Odporucam tento clanocek https://www.alza.sk/ako-varit-v-tlakovom-hrnci. Potom staci si len vybrata ktory sa ti bude pozdavat, zvazit pre kolko osob v nom budes varit - podla toho zvolit velkost, tlakace sa nenaplnaju do plna, ma to iste specifika.
@katuskamala1 neviem, ako tie nove tlakové hrnce, ale ja mam stary a ten neviem v momente odstaviť a hneď otvoriť. Musí tá para vysycat. Je tam taky cuplik, ktorym viem paru uvoľniť okamžite, ale syci to neskutočne, vsade špina z hrnca, lebo para je vlastne voda v hrnci, cize ak varis guláš, tak para je gulášová stáva... Čiže ak sa snažíš otvoriť to rýchlo, tak budeš mať kuchyňu oprskanu... Ideálne je, a tak sa snažím robiť Vždy a asi sa tak aj odporúča, vypnúť a nechať, nech para vysyčí pozvoľna. Trvá to možno 5 minut, otvorím hrniec, pozriem, ci je uz mäso mäkké, ak este treba variť, len zatvorím a zas zapnem varnú dosku/plyn...
Treba sa s tým naučiť robiť. Tlakový hrniec ušetrí čas a spotrebovanú energiu. Ale ak to nemáš v hlave, resp.ak sa to nechceš naučiť, tak budes nadávať. Lebo nie ie to ako bežný hrniec, ze len odkryjes pokrievku, pomiesas, skontrolujes a ides ďalej... Je to horúce, para je horúca, treba sa naučiť robiť tak, aby si sa nepopalila... Ja som pohodlná, robím v tom len hovädzie, bravčové. Ale poznám pani, co v tom varila úplne vsetko. Zemiaky, namiesto 10 minut v tom varila 2 minúty... Ona si t.hrniec chválila. Ja som skúsila, na zemiaky zabudla a po 10 minútach boli rozvarene na kašu 🤦♀️😂
Takže spať som ešte nešla.
V Mojom hrnci si dokážeš nastaviť tlak či máš v ňom viac alebo menej jedla.
Oprskať nehrozí. Treba kúpiť pokrivku ktora sa zaräža. A pozerať na hodiny.
Ja mam na doske časovač a varím na indukcii
Teraz sú už hrnce vymakane.
Netreba ti ale najdrahší.
@ajsha123 Zemiaky sú z neho výborné ala pečené. Opražiť cibulku, može sa dať aj cesnak, prihodiť nakrájané zemiaky a variť od natlakovania 4-5-min. Bez vody. Budú pripečené a velmi chutné. Pozor na čas, toto bolo ešte pre tie klasické staršie tlakáče, ak máte elektrický tam sa doba varenia vačšinou skracuje, sú výkonnejšie.
@katuskamala1 a este osobne skusenosti, naprv som mala s pakovym uzaverom, teraz mam bajonetovy. jednoduchsie sa asi zatvara bajonetovy. ja v nom varim maso, epolievky, gulas, strukoviny - najma fazulu. chut jedla je akoby plnsia, masko je makucke ale nerozvari sa. a vypustanie okmazite po vareni - lepsie pockat kym sa otlakuje sam, ale da sa para aj jemne vypustat, bez oprskania celej kuchyne 🙂
@nikpa presne ako píšeš. Zaujímavá téma aj pre skúsené kuchárky a niekto si to príde honiť ego na tlakovom hrnci ... 🤦
V Kauflande majú často hrniec v akcii a rozmýšľam stále nad kúpou. Rada si preto prečítam skúsenosti ostatných žien bez spamovania fóra úplne zbytočnými a trápnymi príspevkami.
Baby, a to čím tlakujete resp. ako tlakujete?
@raffaella kamoška vari už 10 rokov vo volakom za 30€ z Tesca 🙂 takže možno ani ten v akcii z Kauflandu nemusí byť zlý. Nie je vzdy to najdrahšie aj najlepšie, uz sa mi to viackrát potvrdilo. No ako to tu čítam, mám pred tým ešte väčší rešpekt ako doteraz. Mama totiž celé detstvo stresovala, keď s ním varila, že nemáme vtedy chodiť okolo sporáku lebo to moze vystreliť 🤦😅 Viem, že teraz majú tie tlakové hrnce niekoľko poistiek ale aj tak, je to taká ,,trauma,, na tlakové hrnce z detstva 😅😄
@raffaella Tlakuješ tým že ho postavíš na sporák, resp. zapneš ak máš elektrický. Pokrievka musí byť napevno usadená a vnútri začína stúpať tlak a teplota. Keď je dostatočne natlakovaný a začne sa odpočet doby varenia tak to hrniec nejakým sposobom signalizuje, tie staršie pískali, elektrické majú displej na ktorom to vidíš apod.
Vieš variť ?