Tipy a recepty na prípravu domácich príkrmov

sofinkina_maminka
28. apr 2015

Ahojte, moja dcerka ma tri mesiace a od tretieho tyzdna dostava iba umele mliecko, stratila som mlieko. Okrem toho jej davam pit cajik, lebo z vody ju napina 🙂 a okrem toho nic. Rada by som jej postupne zacala uz stravu trocha spestrovat. NECHCEM však ani teraz ani v buducnosti siahat po kupovanych prikrmoch. Poradili mi mrkvovu stavicku, doma si odstavit, alebo vyvar z kuraciny, mrkvy a petrzlenu. Mate nejake skusenosti s podavanim takychto "specialitiek" takym krpcekom? A este by ma zaujimalo, ci mate niekto recept na pripravu domacej ryzovej kasicky, kde kupim ryzovu muku? Dakujem za rady.

evittam
28. apr 2015

@sofinkina_maminka Ahoj,sesternica tiez zacala pomaly prikrmovat v 3,5 mesiaci. Môzes uvarit napr.mrkvu samotnu al.na zaciatok so zemiakom v troche vody,pridat napr.petrzlen.vnat,rascu a pomixovat. Postupne môzes pridavat dalsie druhy zeleniny-tekvica,cuketa,karfiol,brokolica,kalerab,...potom aj biele mäso al.raz tyzdenne miesto mäsa vajec.zltok. Môzes aj ryzu al.bezvaj.cestoviny pridat😉. Ja si robim aj domacu presnidavku.

lorela
28. apr 2015

Všetko má mať svoju postupnosť a nič netreba uponáhľať.
Nemusíš dávať čaj ani vodu, tvoje dieťatko má dostatok tekutín z umelého mlieka (aby sa, zbytočne, nezaťažovali ľadviny).
Nám pediatrička odporučila prvé príkrmy od ukončeného 5. mesiaca (iní odporúčajú aj od ukončeného 4. mesiaca čo sa týka nedojčených detičiek). Začínať treba postupne zeleninou, jedným druhom 2 - 3 dni, potom pokračovať ostatnou zeleninou (mrkva, zemiak, cuketa, karfiol, brokolica, petržlen, kukurica, baklažán atď.). Uvaríš vo vode, rozmixuješ alebo roztlačíš vidličkou s trochou vývaru, v ktorom si varila zeleninu. Prvé 2 - 3 dni len čistá mrkvička, 4. -.6. deň mrkva + zemiak atď. Neskôr pridáš pár kvapiek kvalitného panenského oleja (olivový, repkový alebo 100% slnečnicový). Ďalej zaradíš do jedálnička ovocie (rozmixované/roztlačené jablko, hruška, banán.... Mäso - mladé, najlepšie teľacie, zajac, morčacie, domáce kuracie a vaječný žĺtok 1x do mesiaca. Kaše - ryžové, ovsené, kukuričné (bez pridania cukru, pochopiteľne). Cestoviny bezvaječné, ryžu, chlieb, pečivo. Živočíšne maslo. Okolo 8. mesiaca môžeš pridať biele jogurty, najlepšie so živou kultúrou. Okolo 10. mesiaca strukoviny. Rôzne bylinky, vňate na dochutenie. Zhruba po 1. rôčku môže jesť všetko - všetko zdravé a vhodné pre tak malé dieťa. Nie sú vhodné vyprážané jedlá, solené, sladkosti a koláče, sladké nápoje vrátane sladeného čaju, údeniny (párky, salámy, šunky), paštéty a pod.

ivet1371
28. apr 2015

Treba davat aj vodu.a dobre je začat štavou s mrkvy surovej.a každy den o lyzicku viac.a potom varenu mrkvu.tri dni davat jednu novu potravinu aby si videla ci ju znasa.potom zemiak,batat,cuketu,špenat,mesko zajacie,kuracie.polievku vyvar s chudeho meska a zeleninku.moja vnućka lubi batat-karelab,alebo karfiol.špenat-zemiak.zemiak,špenat,pstruh.hrušku-banan.banan-jablko.bude mat 6 mesiacov a krasne papa.a mixovat len meso.ostatne vidlickou magat

lorela
28. apr 2015

Zabudla som ešte napísať - vodičku s prvými príkrmami, nie skôr. Množstvo netreba výrazne zvyšovať, pretože jednak má dieťatko stále dosť vody v umelom mlieku a tiež v príkrmoch samotných + vodu obsahuje zelenina a ovocie. V lete, počas tropických horúčav, alebo, nebodaj, keď má dieťatko hnačky, vtedy má organizmus vyššie nároky na príjem tekutín.

skalica6
2. aug 2016

Recepty