Ahojte, mozno sa to uz riesilo aj tu, chcela by som urobit laskonky. Aj sa mi parkrat podarili, ale s tym, ze som to musela susit dlho predlho, vobec nie podla receptu.
Niekde som citala, ze treba susit max. na 70 stupnoch, aby sa dobre vysusili aj zvnutra, lebo pri postupe, ze najprv piect na 100 a potom dosusit, sa zvrchu zasusia a vlhkost zvnutra nevyjde von a preto sa susia dlho. Mam novu ruru a neda sa mi tam mat pootvorene dvierka. Skusala som z malej davky a zase sa mi dlho susili. To bol teda ten postup, ze susit na 100 stupnov. Ako to robite Vy?
A recept s rozvarom je ok? Nad parou nemam cas to slahat, lebo v kuse ma niekto taha za nohu...🙃😅.
Dakujem za rady vopred.
@nevenka ja robím podľa tohto receptu ale samozrejme, že treba slahat nad parou.
https://bonvivani.sk/recepty/laskonky
A dvierka mam pootvorené tak, že dám utierku medzi
Ja robím s cukrovým rozvarom a susim na 100-120°C ale dávam aj 3 plechy a občas ich prehodím. Keď idem okolo otvorím dvierka nech odíde para a potom keď ich vypnem nechám ich v rúre do vychladnutia. Susim ani nie hodinu.
@nevenka ja robím recept, kde sa nešľahá nad parou ani nesuší v trúbe (pečú sa)
Neporadím k pečeniu, lebo nepečiem, ale ak by si sa na to z nejakého dôvodu vykašlala, tak v Coop Jednote predávajú laskonky, teda len tie "sušienky", ty dorobíš krém a máš 😉
@earlgrey dík za dobrý typ, tento rok nemám absolútne náladu na pečenie
@janettdamian Podľa mňa sú chutné 😉 vyskúšaj...
@earlgrey tie kupne su istotne chutne. mne to poradila cukrarka kde to kupim.
@frflos_nespokojny Veď aj cukrárky používajú polotovar 🫣 nie všetky, ale používajú tie, ktoré poznám...
@earlgrey viem , ze pouzivaju. mala mi urobit, ale ma zdravotne problemy, tak poradila a aj ona si kupovala
Susit max 80 stupnov, neni to makronka
@4stanka4 neviem to precitat " silny let?"
@frflos_nespokojny
@4stanka4 toto ani ja netusim, co je 🙂
@nevenka je šesť stupňov varenia cukru, pridám foto
@frflos_nespokojny
@nevenka áno silný let tak sa označujú stupne cukroveho rozvaru keďže na rozličné druhy výrobkov sa používajú rôzne stupne, ja to mam takto zapísané lebo som cukrarka ale pre laika je to ze cez drôtené ocko vyfuknes retiazku t.j. spojené bublinky. Myslím ze je to okolo 118°C
@4stanka4 nasla som este iny recept, kde presne bolo pisane, ze rozvar ma mat 118 stupnov, tak som robila podla toho, merala som to. No budem mat prestoje, lebo som si vymyslela, ze spravim ruzove kokosove srdiecka (jeden host vianocny nesmie orechy), a dalsia polovica bude orechova a mam len 2 plechy, na ktore sa minzmesti ta sablona srdieckova 🙃. Tak uvidim, ako bude drzat sneh.
@nevenka narez si papier na velkost plechu a natri laskonky, oni keď obschnu tak to nevadí-v škole sme tak bežne robili aby trosku zaschli. Keď budeš mat voľný plech tak potom papiere len presuchnes na plech a pokračuješ ďalej 🙂 Skôr ti sneh zredne tým ze bude stáť v miske ako natrety
@nevenka len tip ku dvierkam, keď nahrubo zložíš utierky a dáš medzi dvierka, nepomôže to?
Inak laskonky milujem, ste frajerky, čo ich robíte.