Sušenie laskoniek

nevenka
14. dec 2024

Ahojte, mozno sa to uz riesilo aj tu, chcela by som urobit laskonky. Aj sa mi parkrat podarili, ale s tym, ze som to musela susit dlho predlho, vobec nie podla receptu.
Niekde som citala, ze treba susit max. na 70 stupnoch, aby sa dobre vysusili aj zvnutra, lebo pri postupe, ze najprv piect na 100 a potom dosusit, sa zvrchu zasusia a vlhkost zvnutra nevyjde von a preto sa susia dlho. Mam novu ruru a neda sa mi tam mat pootvorene dvierka. Skusala som z malej davky a zase sa mi dlho susili. To bol teda ten postup, ze susit na 100 stupnov. Ako to robite Vy?
A recept s rozvarom je ok? Nad parou nemam cas to slahat, lebo v kuse ma niekto taha za nohu...🙃😅.
Dakujem za rady vopred.

ina2405
14. dec 2024

@nevenka len tip ku dvierkam, keď nahrubo zložíš utierky a dáš medzi dvierka, nepomôže to?
Inak laskonky milujem, ste frajerky, čo ich robíte.

janai1
14. dec 2024

@nevenka ja robím podľa tohto receptu ale samozrejme, že treba slahat nad parou.
https://bonvivani.sk/recepty/laskonky

A dvierka mam pootvorené tak, že dám utierku medzi

4stanka4
14. dec 2024

Ja robím s cukrovým rozvarom a susim na 100-120°C ale dávam aj 3 plechy a občas ich prehodím. Keď idem okolo otvorím dvierka nech odíde para a potom keď ich vypnem nechám ich v rúre do vychladnutia. Susim ani nie hodinu.

nevenka
autor
14. dec 2024

@ina2405 neskusala som, ale pochybujem, ona hned hlasi, ze "dvierka su otvorene" a vypina program.
Ja ich preto robim a chcem tomu prist na kloub, lebo to je pre mna zakusok cislo jeden. Tak aapon raz do roka spravit. Len nesusit to 3 hodiny 🤭

nevenka
autor
14. dec 2024

@4stanka4 a das mi prosim recept s rozvarom, ten pomer? Kolko gramov bielok a cukru? Dakujem.
No musim to robit tak, ze obcas proste vyvetrat a potom zase zavriet. Tak uvidime, ako sa dalsia varka podari.

janettdamian
14. dec 2024

@nevenka ja robím recept, kde sa nešľahá nad parou ani nesuší v trúbe (pečú sa)

earlgrey
14. dec 2024

Neporadím k pečeniu, lebo nepečiem, ale ak by si sa na to z nejakého dôvodu vykašlala, tak v Coop Jednote predávajú laskonky, teda len tie "sušienky", ty dorobíš krém a máš 😉

janettdamian
14. dec 2024

@earlgrey dík za dobrý typ, tento rok nemám absolútne náladu na pečenie

earlgrey
14. dec 2024

@janettdamian Podľa mňa sú chutné 😉 vyskúšaj...

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@earlgrey tie kupne su istotne chutne. mne to poradila cukrarka kde to kupim.

earlgrey
14. dec 2024

@frflos_nespokojny Veď aj cukrárky používajú polotovar 🫣 nie všetky, ale používajú tie, ktoré poznám...

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@earlgrey viem , ze pouzivaju. mala mi urobit, ale ma zdravotne problemy, tak poradila a aj ona si kupovala

ina2405
14. dec 2024

@earlgrey díkičko!!!😘😘😘

nevenka
autor
14. dec 2024

@earlgrey vdaka, no ak mi ostanu bielka, tak spravim, ja to mam ako vyzvu, zakazdym nieco. Vlani som kupila srdieckovu formu, to mali deti radost 🙂.
Ale ak nebude "zbyti" a velka chut, tak si kupim. Za mna by mohli predavat aj vianocne oblatky cely rok 😆

earlgrey
14. dec 2024

@ina2405 Za máličko 😊

earlgrey
14. dec 2024

@nevenka Jasné chápem, skúšaj, ja som tak skúsala makronky a vykašlala som sa na to, lebo ja nemám nervy na pečenie 🤣 buchty, muffiny, bublaninu atď. upečiem, ale ostatok si kúpim 🤣 no a ak by sa nepodarilo, Coop to istí 😉

kiki68
14. dec 2024

Susit max 80 stupnov, neni to makronka

4stanka4
14. dec 2024

@nevenka teplotu si zniz na tých max 120°C

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@4stanka4 neviem to precitat " silny let?"

nevenka
autor
14. dec 2024

@frflos_nespokojny
@4stanka4 toto ani ja netusim, co je 🙂

zuzka95615
14. dec 2024

@nevenka je šesť stupňov varenia cukru, pridám foto

4stanka4
14. dec 2024

@frflos_nespokojny
@nevenka áno silný let tak sa označujú stupne cukroveho rozvaru keďže na rozličné druhy výrobkov sa používajú rôzne stupne, ja to mam takto zapísané lebo som cukrarka ale pre laika je to ze cez drôtené ocko vyfuknes retiazku t.j. spojené bublinky. Myslím ze je to okolo 118°C

nevenka
autor
17. dec 2024

@4stanka4 nasla som este iny recept, kde presne bolo pisane, ze rozvar ma mat 118 stupnov, tak som robila podla toho, merala som to. No budem mat prestoje, lebo som si vymyslela, ze spravim ruzove kokosove srdiecka (jeden host vianocny nesmie orechy), a dalsia polovica bude orechova a mam len 2 plechy, na ktore sa minzmesti ta sablona srdieckova 🙃. Tak uvidim, ako bude drzat sneh.

4stanka4
17. dec 2024

@nevenka narez si papier na velkost plechu a natri laskonky, oni keď obschnu tak to nevadí-v škole sme tak bežne robili aby trosku zaschli. Keď budeš mat voľný plech tak potom papiere len presuchnes na plech a pokračuješ ďalej 🙂 Skôr ti sneh zredne tým ze bude stáť v miske ako natrety