Šunka bez konzervantov

ariana18
30. sep 2014

Milé mamičky mám na Vás otázočku 🙂 Viete kde by som kúpila šunku bez konzervantov? Hlavne bez nebezpečného dusitanu sodného, skúšala som pozerať vákuové balenia a obsahovali ho a samé kože a podobné zloženie :/ keĎ som sa pýtala v tescu tak predavačka mi absolutne nevedela povedať ktorý výrobok je bez konzervantov :(

liz_lemon
30. sep 2014

@ariana18 v tescu take nieco urcite nenajdes, ak vobec taka sunka je, ale v beznych obchodoch sotva

zutera
30. sep 2014

@ariana18 tady prodává jedna maminka domácí šunku.Má nick @trudka4 🙂

ichbinich
30. sep 2014

@ariana18:
Bez konzervacnych latok nekupis, bohuzial. Ani tu v Rakusku nie su uplne bez. Da sa najst sunka bez glutamatu sodneho, ale casto maju jednoducho ine zvyraznovace chuti.
Este tip, dost dobra sunka je ta v Lidli, co su take velke platky ako cela dlan, teraz mi vypadlo meno a prave ziadnu nemam. Nemecky vyrobok, ak sa dobre pamatam. Postavene na hlavu, ja viem, ale co uz.
Takze, vyberaj taku, kde je co najmenej pridavkov, aj ked je to umenie, a jednoducho kupuj menej casto. Ja viem, aj moje deti by sunku jedli kazdy den, ale proste nemam sunku vzdy doma nachsval.

katy1979
30. sep 2014

najdes sunku s vysokym podielom masa a bez kozi. T.j. okolo95 % ale dusitany su bohuzial vsade. Ale len z masa najdes aj v lidli, bille ci kauflande

homola
30. sep 2014

najviac masa ma aj podla mna sunka z lidlu, urcite su tamdalsie pridavne latky, ale je to neporovnatelne napr s billou

sissy27
30. sep 2014

@ariana18 Jamon Serrano, Iberico, alebo pozri aj ďalšie sušené šunky, tie kvalitné sa vyrábajú bez konzervantov, ale nie každému chutia, predsa len tá chuť je výraznejšia...
inak mám rada napr. dusenú šunku z lidla, výrobca dulano, 96% mäsa, určite nájdeš viac takých produktov...

ichbinich
30. sep 2014

@sissy27: Dulano, ano, to je ona!
Susena sunka je o niecom inom 😉 Ale ak je poctiva, mala by tam byt sol, korenie a pripadne nejake ine koreniny, a najma kvalitne maso a CAS 😉
Ak sa niekto dostanete do rakuskeho Hofera, tam kupujem taliansku Prosciuto cotto, to je talianska dusena sunka. Ta ma vela masa a malo sajerajtov a je velmi dobra.

klincek
30. sep 2014

@ariana18 najlepsia by bola domaca, len ci by sa ti chcelo kupovat rarohu zvanu sunkovar a kuchtit 🙂 ..nie je to vraj nic zlozite, moj svokor takto sunku varil roky, len je s tym robota. ale vysledok vraj stoji za to, a vies, co si tam dala.
inak ta Dulano z Lidla je fakt skvela, riadny kus masa 😅. a co urcite nekupuj, je "detska sunka" (od akehokolvek vyrobcu), to som ochutnala raz, a myslela som, ze si robia srandu 😖

katarinamarkova
30. sep 2014

@ariana18 tak tak, ta z lidla je asi najlepsia a najmenej chemicka, najviac masova aku bezne tu v obchdoch dostat. sunka bez konzervantov - priamo od uja niekde z dediny co doma udi domace klobasky z domaceho prasiatka, inak asi nikde 🙂

heeedka
30. sep 2014

Nuž po takej šunke pátram aj ja. Vždy stojím pri tom chladiacom boxe a študujem zloženia, ale veru, každá jedna, aj tie s vysokým podielom mäsa sú zakonzervované. Inak by to nemohlo vydržať tak dlho nepokazené, však... @klincek detská šunka to je úplný omyl. Jediné čo je na tom detské, je obal...no, a ešte je to trochu menej osolené, to je asi tak všetko. Ale ešte lepší fór je detská paštéta od Hamé. Raz sme ju dostali, lebo švagriná pracuje v Hamé a priniesla...tam už je detský naozaj len ten obal 🙂

jaroe
4. okt 2014

aj ja marne hladam, ale asi nenajdem. Nie je sanca, aby tam dali len obycajnu sol, to by sa muselo predavat na objednavku. Robila som aj doma, prvy krat sa mi vydarila perfektne ale potom uz nie a odradilo ma to.

sisaka
5. okt 2014

Tak ako citam ja mam to stastie, ze zijem v Kanade, tu mame sunky - rozne druhy a od roznych vyrobcov, ktore su bez umelych konzervantov a nie je problem ich kupit v hocijakych potravinach, takze ano, je mozne nieco take vyrobit

kimmie
5. okt 2014

@jaroe Ty mas v popise ze si z BA, v BA su predajne stareho otca napr. Polus, Cubicon v Saratove. Tam predavaju dusenu sunku, ta je vyborna, nie je vakuovo balena a tu som nasla na ich stranke zlozenie:
Zloženie: bravčové stehno bez kosti 95%, rýchlosoľ 2%, pitná voda2%, zemiakový škrob 1%

http://www.staryotec.sk/index/detail-produktu/p...

meluela
5. okt 2014

@kimmie @jaroe
varena sunka sa neda vyrobit bez dusitanov (´="rýchlosoľ"), aj domaca sa robi s rychlosolov, inak by nebola ruzova ale sediva
Preto sunku kupujem minimalne a uz vobec nie dietatu. Obcas pre dospeleho to urcite nezaskodi, ale beriem to skor ako pochutinu nie ako standardne jedlo. Jednou s alternativ je kupovat ako tu uz pisali kvalitnu susenu sunku, tu kupim castejsie.

jaroe
5. okt 2014

@meluela ja som praveze robila bez rychlosoli a ten prvy krat bola sunka celkom obstojna. Nebola az taka ruzova ako kupovana ale ani neprijemne seda. Tusim trosku cukru som tam davala aby mala ruzovkasty nadych. U nas sa sunka a spol nejedava denne, dala som si obmedzenie, ze max 1 krat do tyzdna su parky, sunka alebo susena sunka. Deti a manzel by to prijali aj castejsie. A nehovorim o babkach, tie tusim ani ine studene jedlo nevedia vymysliet....to si vzdy pripadam ako macocha, co nedopraje detom co im chuti. Musim vypatrat aspon tu susenu sunku bez dusitanu. Jedla som ju raz v Rakusku ale nepamatam znacku.

meluela
5. okt 2014

@jaroe tak to je super ze sa ti podarila aj bez rychlosoli, lebo co som pozerala vsetky recepty ju mali. Susenu maju napr. v Hoferi jamon serrano a hned vedla nej byva prosciutto crudo, myslim ze obe su bez rychlosoli.

zita19
5. okt 2014

ten dusitan (sanitru) davaju vsade, lebo robi maso krasne ruzove. Bez neho by bola sunka sivasta, a vyzerala dost negustiozne. Ale ked chces skutocne kvalitnu sunku tak si sprav sama. Netreba k tomu vela, ani sunkovar. Masko podla vlastného vyberu, sol, sacok na tlacenku a velky hrniec. Receptov je na nete cela kopa. Najdes si ten co tebe vyhovuje. Masko nalozis do soli, na druhy den das do tlacenkoveho sacka, nejaku hodinku varis na malom plyne. Potom sacok vyberies, zatazis a nechas vychladnut. Mas sunku ako namalovanu. To co nezjete na posedenie mozes nakrajat, pobalit porcie, ktore zjete naraz a das do mraznicky. Vecer vyberies do chladnicky, rano zjete.

sisaka
5. okt 2014

@meluela ako som uz vyssie pisala da sa taka sunka vyrobit, pozrela som sa na zlozenie: je tam bravcove maso, voda, zelerovy extract ( ten nahradza ten dusicnan sodny), morska sol, citronova stava, ocot a dym? (Smoke) podla mna, ked bude zaujem na trhu niekto to zacne vyrabat aj v Europe

minqea
21. apr 2017

Oživujem tému. .Myslím, že lidl už nejakú dobu predáva šunku a parky pre deti bez chémie ..volajú sa tuším piratky.

petabalog
25. apr 2017

skúste si urobiť domácu.

17alexis
25. apr 2017

@minqea nechcem rýpať, pýtam sa úplne vážne, či si aj čítala zloženie a vieš, že to naozaj neobsahuje škodliviny. Nedávno som pozerala na Jidlo sro, že práve "detské" šunky, párky atď obsahujú najviac hnusu. :( My si tiež robíme doma a aj mi chutí viac ako z obchodu...

romaker
1. máj 2017

Slovenská firma vyrába a predáva túto šunku. Ale len tzv. farmárskych predajniach. Názov firmy je BAK alebo BEK . Bola v TV markíza

simonkaa27
5. dec 2018

Ahojte baby 🙂 My momentalne frcime na sunkach od Krasna. Ano viem, ze aj tie obsahuju skodlive latky ale to predsa vsetky sunky a keby som z toho mala robit tragediu, tak vobec by sme taketo potraviny nemohli jest. Nam od nich sunky velmi chutia, oblubili sme si ich a preto ich kupujeme. Najdu sa tu este nejake mamicky, ktore ich kupuju? 🙂

prabinka
9. jan 2019

@simonkaa27 z času na čas keď mi padnú v obchode na ne oči tak zoberiem, ale že by nejako pravidelne to nie. Kedy si začala takéto potraviny dávať dcérke? V koľkom mesiaci?

simonkaa27
10. jan 2019

Ahojte prabinka🙂 Lilianke som zacala davat sunku tak po prvom rociku postupne ale len tak ochutnat a teraz uz bude mat zachvilku dva roky a uz papa vsetko mozne🙂 Uz to ani neriesim. Ked jeme my sunku, dame aj jej a tak. Ona si dost casto pyta to, co aj my jeme. Ved ako male dieta🙂🙂

romaker
10. jan 2019

@simonkaa27 šunka plná dusitanov škodí dieťaťu podobne fajčiaca tehuľka svojmu plodu. Okrem dusitanov sú nebezpečné chemické náhražky údenia, lebo sa to nemusí údiť, len sa namočí do chemikálie.

simonkaa27
14. jan 2019

@romaker az tak by som to zase neprirovnala, lebo fajciaca tehulka isto viacej skodi dietatku ako kvalitna sunka. Ved sunku jedia vsetci ludia a ziju, takze to nemoze byt az take skodlive! Moj nazor🙂

romaker
15. jan 2019

@simonkaa27 , v čakárni pred mojou ordináciou je veľa uplakaných mamičiek s podobným názorom.
Ak je ale reč o kvalitnej šunke, tak pre okrem mäsa a soli nesmie NIČ iné obsahovať . A takú v supermarketoch nepredávajú.

bsp39
15. jan 2019

@kimmie rýchlosoľ je glutaman sódny

bsp39
Autor odpoveď zmazal
Zobraz