Ahojte. Neviem ci uz som osprostela ale vzdy som ryzu urobila normalne a chutnu. A davala som rovnaky pomer salka ryze a salka a pol vody. A bola normalna a teraz je takmer vzdy jak kasa. Mokra, neviem co robim inak 🤷♀️
Tak daj menej vody nabuduce.
Ja sa m to začal robiť tak, že ryžu robím ako cestoviny. Uvarím, scedím a prepláchnem studenou vodou aby odišiel škrob.
@yosi Trochu teórie varenia:
1.) Ryža sa preplachuje pred varením studenou vodou, aby sa vyplavil škrob a po uvarení sa nelepila (škrob sa tepelnou úpravou mení na lepidlo). Uvarená ryža sa nepreplachuje. Nie je na to dôvod a má ostať teplá.
2.) Cestoviny sa pred varením nepreplachujú. Nie je na to dôvod. Preplachujú sa ihneď po uvarení na požadovaný "skus", aby sa rýchle ochladili a už sa ďalej vo vnútri nevarili. To nemá so škrobom nič spoločné. 😉
Ja dávam na šálku ryže, šálku vody, ale používam ryzovar odvtedy viem uvariť dobrú ryzu
Ja mám presne tento istý problém, robievam ryžu nejakých 25 rokov a v poslednom období nech kúpim akúkoľvek značku, nech robím akokoľvek, ako chladne tak sa stane lepiacou a kašovitou, už som skúšala hádam všetko pred, počas, aj po príprave.
@belasy_motylik Akú ryžu kupuješ?
@fido69 myslíš značku, či druh?
@belasy_motylik Najlepšie oboje
Mne sa tiež prestala dariť ryza akákoľvek značka a typ, ale to som si všimla, že odkedy mam novy sporák ten vrch. Kúpila som si ryžovar za par eur a robí najlepšiu ryžu ako sme kedy jedli. Ľutujem ze som ho nekúpila už dávno a je to úplne bez roboty a sledovania
@fido69 značky som vyskúšala takmer všetky na trhu a druhy guľatú a jasmínovú. Skúšala som aj basmati, ale nechutí nám.
Ale chápeš, ide o podstatu - pripravuješ roky niečo rovnako a zrazu iný výsledok, nech robíš čokoľvek.
Ja som si to všimla tiež, roky varim ryžu v tlakovom hrnci, je skoro ako z restiky, a poslednú dobu je ta ryza čoraz horšia a horšia, mne ako prvé napadlo ze kvalita potravín ide extrémne dole, dokonca som niekde na facebooku čítala, ze nejaká soľ nechutí slano ani keď jej tam ženy dajú kopcom.. No späť k ryzi, jediná co mi to nerobí nikdy je značka sos
Presne toto sa mi začalo diať už dávnejšie, prešla som na ryžu SOS, tá sa mi zdá najlepšia a ešte k tomu čo mi funguje je že ryžu buď na sucho alebo s trochou oleja oprazim až kým zrnká jemne spriesvitneju
@fido69 ano jazminova presne 🙈
@belasy_motylik ano neviem si rady sa citim ako somar, ze uz ani ryzu neviem urobit 🙈
@lakebabe ja mam tiez ryzovar ale bezozmeny uz si zacinam mysliet, ze to je ryzou 😳
Vieš čo mne tiež nesedia niektoré ryze už kupujeme len BASK tu tmavomodru inú radšej neexperimentujem. Toľko ryžu letelo do kosa
Musí to byť ryžou.
@belasy_motylik je to sranda, ze to takto je 🙈
@lakebabe Problém tejto úvahy je, že kuchynská soľ je vždy tá istá zlúčenina chloridu sodného. Alebo pre menej chápavých... Soľ je vždy len soľ. To je ako keby bola jedna voda mokrejšia ako iná. Mimochodom, každá soľ je pôvodom morská. Dokonca aj tá prešovská je pozostatkom druhohorného mora ktoré zasahovalo až na územie dnešného Slovenska. Jediný rozdiel v kuchynskej soli je jemnosť zŕn. Hrubozrná soľ sa dlhšie rozpúšťa a to ovplyvňuje chuť jedla. Záhada vyriešená, nie je za čo
Asi máš v rovnakom obale iný druh ryže.
Ja kupujem basmati a jasmínovú ryžu v Lidli, ale rovnako pozorujem, že sa mi ta jasminová rozvarí. Jediné vysvetlenie, že v tom balíčku je kvalitatívne iná ryža než bola predtým. 😉