Zaujima ma,ci si dakto doma vyrába domáce jogurty. Kupované mi dosť idu do penazi, tak rozmyslam nad touto možnosťou. Este nikdy som nejedla domaci jogurt, je to porovnatelne s kupnym? Dakujem
v jogurtovaci sa da celkom fajn robit, ale kupit jogurt, ktory ma este realnu zivu jogurtovu kulturu je skoro nadludsky vykon, lebo posledne roky sa predavaju same fejky.
Preto uz roky si ho nerobime. :( ... naposledy myslim sabi a holandia biele mali dost aktivnu kulturu, ale casom aj tie znacne zdegradovali a uz je to parodia na jogurty.
Cisto teoreticky by sa mala dat zohnat aj samostatna jogurtova kultura, ktoru mozes naockovat do mlieka, ale aj to mlieko by nemalo byt trvanlive plnotucne s falosnym tukom, ale nejake kvalitne cerstve...
Kupuj si litrove jogurty, maju ich v Kauflande aj v Lidli. Ochutis cim chces a cena je niekde uplne inde ako pri tych malych.
My ked robime jogurt prevarim mlieko, pridam 1 kondenzovane mlieko, sladene alebo nesladene a ked to ma asi 40° zaslaham jeden biely zivy smotanovy jogurt rozdelim do poharov a necham 12 hodin fermentovat. Teraz v lete len tak na linke, v zime na radiatore. Cim maju jogurtove bakterie viac laktozy na spracovanie, tym hustejsi jogurt vyrobia, preto je potrebne pridat im kondenzovane mlieko (moze byt aj susene, ale to som neskusala)
Ja robievam sem-tam domáce v rúre. Aj som premýšľala nad jogurtovačom, ale do rúry ich zmestím na jedenkrát o dosť viac. Náklady teda ako písali vyššie - mlieko, 1 jogurt ako štartovaciu kultúru (používam Pilos z lidla). Poháriky na jogurt mám sklené z pretlaku, horčice.. Len pre mňa je napr otrava poháriky pred používaním vydezinfikovať v horúcej vode 😁 inak je to pohoda na robotu a je veľmi chutný, o dosť hustý mi vždy vyjde, než je pôvodný biely Pilos, keďže ho nechávam dlhšie zreť v rúre.
Kup si jogurtovac (ten je istota) a potom uz len 1 biely jogurt (ja som brala najlacnejsi, aky bol) a cerstve plnotucne mlieko. Neprevarala, nezohrievala som a ani nerobila ziadne ceremonie. Islo mi o rychlost a bezpracnost, s nicim zlozitym a dlho trvajucim by som sa proste neserkala. Proste som to zmiesala (ani sama neviem preco, ale plastovou lyzickou v plastovej miske) a naliala do flasticiek. Zapla jogurtovac na noc (7-9 hod), rano jogurty prelozila do chladnicky a sla do prace. Po praci sa dali zjest. Casom som si kupila flasky, ktore mali normalne viecka a sedeli mi do jogurtovaca. Este neskor casom som na spodok flias zacala davat med alebo dzem a az tak liala jogurt s mliekom.
Jeden cisty jogurt z jogurtovaca som potom pouzila do dalsej varky a tym pardnovym mliekom (take to asi 10 dnove 3.5 percentne) a zopakovala to tak 3-4 krat, kym som si kupila novy jogurt. Jogurty vydrzali kedy ako, tyzden a obcas aj 2, ale vzdy som prezrela a ovonala skor, ako som ich zjedla...
Drzim palce. Jogurtovac som vtedy nasla vo vypredaji v lidli, mozno kupis aj do 20 eur
Hej a umyvacka strasne zjednodusuje cely proces. Ziadne vymyvanie ani nic v horucej vode - len mi flase s vrchnakmi presli myckou.
Ano, v rure, je to jednoduche.
Jogurtovac nekupuj. Ja som ho mala a veru jogurty sa mi tam robili dlho a ani neboli tak dobre ako keď som to dala do truby. Prípadne v tomto teple, možno ani trúbu nepotrebuješ, stačí ich zabaliť do deky. Treba skúšať, ak máš v blízkosti mliečny automat tak určite skús, je to jednoduché.
Mne praveze jogurtovac vyhovuje, pretoze len zmiesam v miske, nalejem do poharikov, zapnem a nestaram sa 🙂
Ja robim uz 10 rokov. v jogurtovaci. Dokonca bezlaktozove.
@petranelkova presne.ja tiež tak isto
Ja som kedysi robievala domace jogurty. V jogurtovaci. Ale kupovala som si kultury na to urcene. Tie sa daju potom este par krat pouzit.
@yanni môžem poprosiť návod, ako na to,.ďakujem 🙂
V hrnci s vriacou vodou si vysterilizujem poháriky aj viečka. Do hrnca dám mlieko (používam bio 4% z lidla, niekedy Kozí Vŕšok, niekedy mix) a zahrejem nad 80 stupňov C (nepreskakuj to, ja som si myslela, že je to zbytočné, ale jogurt mi potom nezhustol, neprerušia sa bez tohto kroku bielkovinové väzby v mlieku). Nechám voľne vychladnúť na teplotu medzi 40-50 stupňov. Čiže keď to má takých 43-45, pridám 1 biely Pilos jogurt, poriadne premiešam, nadávkujem do pohárikov a zatvorím ich. Na plech s jogurtami dám asi 1 cm teplej vody z točky a takto jogurty dám do trúby vyhriatej na 50 stupňov. Trúbu hneď po vložení jogurtov vypnem a neotváram. Keď si spomeniem, sem tam im prikúrim a zase nechám vyhriať na 50 (zhasne mi na trube svetielko) a hneď vypnem. Toto urobím asi 3x. Obyčajne jogurty robím tak, že od 11,00 sú v trube a večer o 21,00 ich už dávam z trúby do chladničky a ráno už sú výborné husté, pripravené na konzumáciu 🙂
@martinastaj uplne jednoduche. 1 liter co najtucnejsieho (bezlaktozoveho) mlieka, za 1 velku lyzicu (bezlaktozovej) mliecnej bielkoiny v prasku (popr. susene mlieko), na prvy krat jeden (bezlaktozovy) biely jogurt greek style. Prasok vytrepas v mlieku (netreba zohrievat, ale izbova teplota) do hladka, pridat jogurt, zase dobre zmiesat a naliat do poharikov (v jogurtovaci je 7). Nalievat cez sitko ak by boli este niekde zhrudky. Dat do jogurtovaca na 12 hodin. Po vypnuti hned do chladnicky. Tot vsjo. Uplne jednoduche. Vzdy nechat jeden poharik na vyrobenie noveho jogurtu. Takto mozes z kazdej varky 6-7 krat pouzit vlastny jogurt. Potom uz zase od zaciatku. Kupit jeden novy jogurt. Po nejakom 6-7. raze treba uz pouzit novy jogurt. To zbadas kedy, zacne sa menit konzistencia.
Kup si bio biely jogurt. Takyto budes mat aj z jogurtovaca, ak teda chces vediet konzistenciu a tak. Mozes ho samozrejme zahustit susenym mliekom a bude taky poriadne husty. Ja mam domace dzemy a ked odratam cenu jogurtovaca, ktory stal asi 30e (ale daju sa robit aj v rure, bez jogurtovaca), tak ma 7 jogurtov stoji len cenu mlieka a jedneho jogurtu, cize sa mi to oplati a najma, je to cisty, zdravy jogurt, ziaden sajrajt navyse.