Čo všetko chystáte?ako vyzerá váš štedrý deň?
Obolatky s medom a cesnakom, kapustnica do ktorej si dávame zemiakovú kašu, šalát, ryby, rezne, a už sa robí aj kačka na zajtra.
A vyzerá to asi tak že čakám kým sa dovari a idem ešte upratovať 😂
nakolko pochadzam z vychodu tak salat ryba,kapustnica, piroky, opekance, macanka, oblatky s medom .
Kapustnica, oblátky, šalát a rezne. Pôvodne sme mali rybu ale nikto to moc nechcel tak sme prešli na rezne.
Zajtra nič špeciálne a 26.12 kačka lokše /knedľa, červená kapusta.
U nás to vyzerá ako klasický deň, na večeru máme zemiakový šalát a rybu asi sumceka 😊
Boli sme na omsi, pijem capuccino, pozerame rozpravku, dali sme si kostovku z kolacov. Ideme varit na obed sosovicovu a maso s ryzou, na poobedie mame kapustnicu, zemiakova kasa a ryba a bobalky s makom... Rozmyslam, ze ci este nieco, ale uz len oblatky a cesnak s medom... Zajtra sa bude dojedat, kazdy co bude chciet a na 26.12. spravime chrenovku
U nás oblátky s medom, cesnakom, rozkrojené jablko, zemiakový šalát, vyprážaný syr, keďže ani ja , ani manžel ryby neľúbime. Zvyk máme hádzanie orechov do štyroch kútov.
Nasledujem tradicie mojich starkych. Najprv sa prekroji jablcko - hviezda znamena stastie po cely rok. Zaciname kuskom chleba (aby sme mali vzdy co jest) s kuskom cesnaku (aby sme boli zdravi), potom oblatky s medom (aby sme mali zivot sladky). Potom postna kapustnica, ryba/rezen a salat, kolace. Od stedrovecerneho stola nevstavame, “aby sme boli vzdy spolu”, takze stol sa prehyba jedlom 🙈 Pod taniermi je sosovica a mince (aby sme mali po cely rok hojnost) a jedno miesto je prestrete “pre pocestneho”.
Oplatky s medom, potom cesnak s vianockou (jeme so zatvorenymi ocami 😃) - vianocka sa nereze, iba trha, potom macanka, potom kapustnica a koncime salatom s rybou ☺️
@ysseba Cesnak netusim 😃 Nikdy som sa nad tym nezamyslala, tak sme to u rodicov vzdy robili, aj v mojom rodisku to tak vsetci robia 🙂 Lamanie vianocky je asi symbolika z krestanstva a robi to vzdy otec - hlava rodiny ( mozno suvis - ...,,lamal ho a daval svojim ucenikom hovoriac: ,,berte a jedze z neho vsetci...atd). Moji svokrovci stedru veceru nerobia, takze som prebrala len zvyky mojej rodiny 😃
Šošovicová polievka s hubami,šalát s rybou.Pred večerou oblátky s medom a cesnakom,rozkrojené jablko a hádžeme orechy do rohov🙂
Oblátky s medom a cesnakom, potom vianočné halaszlé, ryba a šalát. Zvykli sme mať ešte šalát z tropického ovocia so šľahačkou ale už to nikto nevládze, takže ho nerobíme.
Tento rok som ale prvý krát robila rumtopf, takže ešte asi budú lievance.
sranda 😀 keby tak chudobní predkovia vedeli že raz tá ich striedmosť a z každého rožka troška (lebo veľa nemali tak dali čo mali) budú v budúcnosti "tradície" 😎 a vlastne kedysi najlacnejšie jedlá (kapor bol jedlo chudobných) budú špeciality 😉
Oplátky s medom, kapustnica, macanka, pirohy, šalát, ryba, kolace
Navarím, trochu upracem, muž išiel k rodičom. Poobede klasika, rozprávky, prípadne prechádzka. Večeru začíname modlitbou, pripijeme si na zdravie, dáme si oblátky s medom a cesnakom, kapustnicu s vianočkou, šalát s rybou, potom koláčik, kto má chuť. Pomodlíme sa, upracene stôl, roztiahneme gauč v obývačke a opäť pozeráme rozprávky.
Tak najprv sa pomodlime, potom si dáme krížiky na čelo s medom, potom si rozkrojíme jablko, zjeme oblátky s medom a cesnakom, potom kapustnicu, šalát, rybu. Ideme rozbaliť darčeky a potom už rozprávky, koláčiky, chlebíčky.
Oblatky s medom plus motlitba pred vecerou, Cele otechy si kazdy clen vyberie, rozluskneme a zalezi ci je orech zdravy, vtedy znamena ze cely rok Bude dobre, peniaze pod obrus az je hojnost cely rok, vecera kapustnica plus ryba salat, deti zemiaky. Po veceri deti umyvaju riad a my zatial nanosime darceky,potom uz len veget, vinko rozpravky😊to Plati pokial mam volno a nie som v praci na vianoce😊
Oblátka s medom, mačanka s cesnakovym posuchom, kapustnica, salat als rybou, makove bobalky. Hotovo 😁
Oplátky s medom, kapustnica, mačanka, zemiakový šalát, ryba. Potom koláče podľa toho, kto aké chce, muž miluje kokosové ježe, syn linecke a ja medovníky, dcéra zatiaľ nemá "vyhradene chute" 😆😆
My sme ku nam pozvali rodicov, svokrovcov a moju babku, ale kedze by sme to asi nezvladli v takom mnozstve sami pri 2 malych detoch pripravit, tak sme sa dohodli - nasi donesu kapustnicu, svokrovci salat, my vyprazime rezne, pripravime bobalky s makom, oplatky s medom, mame napecene medovnicky a este 1 kolac, zadovazili sme napoje a ovocie a urcite kazdy donesie aspon krabicku kolacov
Pripitok jablcko oblatky rybacia polievka rybka salat kolaciky
Večeru začíname spoločnou modlitbou, potom ide prípitok, oblátky s medom, kapustnica s hríbmi a varené zemiaky, potom kapor so zemiakovým šalátom, syn má rezeň so zemiakmi. Kto chce, rozkrojí si jabĺčko alebo otvorí orech. Potom sa otvárajú darčeky a na záver sa umyje riad.
Náš bežný štedrý deň vyzerá asi takto. O ôsmej raňajky, po nich vyrážame na svah. O druhej zatvárajú, tak končíme, ešte predtým v alme obed a varené vínko. Späť do hotela, ideme do bazéna, o štvrtej spúšťajú sauny, ideme do sauny, o siedmej večera, na štedrú večeru chcú, aby sme prišli presne. Pomaly sa najeme, medzitým nejaký ten program, čítajú sa vianočné príbehy, spievame koledy. Po dezerte varené vínko pri ohniku na terase. O desiatej som tak hotová, že spím 🙈.
Tento rok zmena. Ráno sme boli na prechádzke, teraz moji chlapi hrajú tenis, ja som sa opalovala a uvažujem, čo budem variť. Kúpila som čerstvé ryby na trhu, tak tie, ale prílohu ešte uvidím.
Ako tak čítam, väčšina ľudí má na Vianoce kapustnicu a vyprážaného kapra so šalátom tak ja to trochu rozbijem. U mojich rodičov sme vždy mávali šošovicovú polievku na kyslo a pečeného kapra s chlebom. Tento rok máme Vianoce prvý krát s mužom a bude šošovicová na kyslo a pečený losos so zemiakmi.
Prípitok, oblátky s medom a cesnakom, kapustnica (minimum strapcov, čistá pravá kapustnica, sušené slivky, marhule, hrozienka, bravčové mäso a klobása) so zemiakmi alebo jačmennými krúpami, opekance s orechami/makom a medom, šalát a filé/ rezeň.
@makulienka1 my sme mávali tiež šošovicovú polievku
@kris_tin257 sumceka ako robis?
Oblátky s medom, kapustnica, Salat s rybou, rozkrojene jablko a kolace