Štedrovečerná večera

s_i_s_a
15. nov 2010

aké dobroty pripravujete na štedrovečerný stôl pre svoju rodinku??

s_i_s_a
autor
15. nov 2010

my mávame oblátky s medom, na prípitok karamelový likér, kapustnicu s krúpami, hríbikmi a smotanou, obalovanú rybku a zemiakový šalát. Z vianočných koláčikov: medovníčky, vanilkové rožteky, medvedie labky, grilážky, štepánske tortičky,šuhajdy, karamelové košíčky, a slané pečivko.

danka275
15. nov 2010

my tiez oblatky s medom, potom kapusnicu s hribami a slivkami, kapra, file+zemiakovy šalát alebo pstruha so opekanými zemiakmi alebo hranolkami+ananas to je supis, na pripitie vino alebo sampus, kolaciky medovníky, krtkovu tortu alebo piskotvu tortu, gulky, nejaky kolác....

martinex
15. nov 2010

u nas su oblatky s medom,kapustnica s hribikmi,rybka so salatom..a co sa sladkeho tyka tak medovniky,skoricove klbka,linecke lepene,linecke kosicky plnene,rafaello gulky,rumove gulky a urcite este nieco 🙂

zuziq
15. nov 2010

my mame vianocnu veceru vzdy 2x (24. aj 25.) kedze moji rodicia byvajui na druhom konci slovenska 😀 ale je to viac menej obdobne
u svokrovcov: oplatky s medom, kapustnica ( biela so smotanou),niekedy zvyknu robit aj rybaciu polievku, pecena ryba ( najcastejsie tolstolobik) a zemiakovy salat. zo sladkeho sa vzdy pecu kysnute kolace ( syrovniky - s tvarohom, makove a cokoladove strudle) a este taky kolac, co sa pecie s lekvarom a na vrchu je taka orechova tmavsia vrstva ( to robi vzdy svokra, takze neviem ako sa vola ani pecie 😀 )
u nasich: oplatky s medom, bobalky s makom, kapustnica ( moja mamka do nej odjakziva dava tarhonu neoprazenu a je vyborna) vyprazane file a zemiakovy salat. A sladke sa robia vzdy a kazde vianoce: kokosovy jezkovia, linecke, vanilkove rozky, orechovy so zltkovou polevou a potom este kazdy rok nejake ine druhy ako parizske rozky, koosova nepecena rolada atd.

jarunka111
15. nov 2010

my papáme oplátky s medom, hríbová omáčka, mm má kyseľ, filé, kapor, rezeň so zemiakovým šalátom mňam 😝 no a koláčiky: štedrák a ešte nejaký jeden zákusok. Striedame to, každý rok niečo iné a viac nevypekám, lebo z roka na rok viac vyhadzujeme a to je škoda 😉

s_i_s_a
autor
18. nov 2010

@jarunka111 čo je kyseľ?? to nepoznám...skús hodiť receptík 🙂

titkovamiriam
18. nov 2010

na večeru máme rybaciu a šošovicovú polievku
vypražaný a pečený kapor,majonezový šalat
oblatky s medom a cesnakom

a koláčikov asi 30 druhov no na štedrý den ma prím vianočka ,orechovník a makovník

s_i_s_a
autor
18. nov 2010

@titkovamiriam fuuha 30 druhov? tak to obdivujem, si šikulka 🙂 ...daj nejaky tip aké koláčiky pečieš nech sa inšpirujem...lebo ja roky pečiem to isté, tak chcem vyskúšať niečo nové 🙂

titkovamiriam
18. nov 2010

vianočka,orechovník,makovník,linecke kolieska,čokoládové tortičky,kokosky2 druhy,rafaelo2 druhy,bielkové tyčinky,vanilkové kolačiky s lisu,medvedie tlapky,višnove gule,vanilkové rožky,šuhajdy,perníčky -3 druhy,rumové gule,štedrák,po dva roky marlenku,plnené ovocné košíčky,škoricovníky,grilážky a falošné grilážky,piškotové guľky s orechami-to je taka klasika a potom čo najdem na MMB v časopisoch,tu su niake čo som už dala recepty ja 🙂

http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=34145&use...
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=34109&use...

http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=34062&use...

filipal
18. nov 2010

jeeeeej, tu sa uz riesia Vianoce!!! 😵 😵 😵 😵 to je take utulne! 🙂 🙂
ako si tak citam vase menu, tak je velmi podobne....klasika- oblatky s medom, kapustnica, alebo ina polievka. zistila som, ze sa robi bud rybacia, alebo sosovicova a dokonca aj hrachova.....o inej som nepocula v nasich koncinach.
tie rybacie a strukovinove su na dolniakoch castejsie, kapustnica v roznych podobach na celom Slovensku.
a ryba a zemiakovy salat.

vsimla som si v okoli BA, ze zacali ludia jest lososa namiesto kapra, zvyky sa budu postupne upravovat.

a napiste co jedavate aj na 1. 2. vianocny sviatok. ja robim na Stefana uz tradicne (5 rokov 😅 ) morku, plnenu mandlovou plnkou, ryzu s mandlami a lahky salatik (rozne listove salaty)
chodia k nam rodicia, aj sestra s rodinou, babka....vsetci uz si zvykli, ze som dobra kucharka. 😅 😅
a ze oni nemusia varit.....

zuzana76
18. nov 2010

tak Stedra vecera byva u nas, ja chystam menu a pozyvam svokrovcov k nam - mavame oblatky s medom / u nas doma byvali aj s cesnakom/ potom nasleduje sosovicova polievka / u nas na sladko s korenovou zeleninou, svokra robievala na kyslo/ , potom vyprazana treska a majonezovy salat a slovensky zemiakovo-cibulovy salat, a druha varianta bez vyprazania - treska na mlynarsky sposob, alebo treska s citronovou omackou a tento rok bude losos na pomarancovej omacke. Kolaciky nezvyknem piect vela, nejake vanilkove rozky, nepecene gulky rozne, linecke. Maximalne 4 druhy.

titkovamiriam
18. nov 2010

Filipal aj u nas sa asi kapor vytlačí losos-no kým mám rybarov naokolo tak vdaka za kapre-už su dva vianočne v mrazaku 🙂

jarunka111
18. nov 2010

@s_i_s_a tak to je svokrin recept, ona je z horniak. Robieva kvasenú kapustu, z toho sa odoberie tá voda a v nej sa uvarí aj trocha kapusty, údené, klobása, hríby. Zaleje sa smotanou a zahustí. To je mňamka, ten kyslej vody musí byť veľa, aby to bolo kyslé-kyseľ 😉

labus
18. nov 2010

@filipal presne tak aj ja som už minulý rok skusila spravit lososaa k tomu pečene zemiaky a ujal sa neskutočne ... takže bude aj tieto vianoce...inak klasika : oplátky z medom,čaj s kvapkou rumu,kapustnica, a kopec koláčikou,burizonove gule,rafaelo,indiáni,linecke a na Silvestra zviknem robit slane a gaštanove jazýčky to je každoročná klasika a občas skusim niečo nove jáj a ešte vždy klasicke vanikove strojčekove pečivo a na tu morku choíme pravidelne k svokrovcom na 2 sviatok vianočný a tá Tvoja vyzerá byt super mohla by si mi niekedy do IP pošty hodit recept ak budeš mat čas a chut-dakujem- že by som pre zmenu zamachrovala a pozvala ich na morku k nám

lucka1987
18. nov 2010

jeeej Vianoocee 😉
s mm sme mali len jedny Vianoce spoločne (ale prisposobili sme sa tomu, co som varievala ked som zila u otca 😉 )
-oplatka s medom
-fazulova kasa(taka mnam, poliata uprazenou cibulkou)
-kapustnica vianocna
-mm zboznuje zeleninove salaty takze aj ten sme pridali na stol
-zemiakovy salat s domacou majonezou nie kupovanou+ peceny pstruh a nejaka morska ryba vyborna je v rure pecena treska s bylinkami a cesnakom (vopred od rana nalozena v olivovom oleji cesnaku a citrone)

mimochodom ake robite zvyky pri vecery.... mate nejake? my sme doma zili len s tatom a ten moc na taketo veci nebol.... a mm tiez nerobili nic , no chcem nieco pekne zaviest.. az je tradicia..
-aj ked mame jeden... o pol noci ideme na polnocnu asi do 40km vzdialenej dediny, kde je aj najvacsi slovensky betlehem.. uz 3 roky tak chodime...a je tam najkrajsia polnocna omsa na svete (aj ked do kostola obvykle nechodim, ta atmosfera je tam krasna)

lucka1987
18. nov 2010

a pečiem linecke, kokosove rozky, kokosove gulky,nejaka babovka, take kysnute rozteky plnene orechovou plnkou, medovnicky a nieco plnkove nejake rezy.. co pride.. ale kedze sme len dvaja pecem napoly so svokrou 😀

filipal
18. nov 2010

@labus jasne napisem aj sem do diskusie, keby mal aj niekto iny zaujem...
a ty prosim napis, ten recept na gastanove jazycky... 😝 🙂

labus
18. nov 2010

@filipal jasne zajtra ho tu máš 🙂

titkovamiriam
19. nov 2010

my na dalsie sviatky robíme podla toho kto u nas bude ak je sestra tak mame morku plnenu tiež manľovou plnkou s pečenou,zemiakové pyré,a všeličo sladkokysle.a na dalsi den pečene kačičky s kaputovými haluškami.Silvester udene,šalat,kapustnica a to mame aj na nový rok.Na silvestra kopec jednohubiek všeho druhu,a bowle. 😀 Sa vyblaznim varením cez sviatky a to peciem aj kamoskam a segre 😀

s_i_s_a
autor
19. nov 2010

@lucka1987 my nejaké špeciálne zvyky nemáme...keď zasadneme k štedrovečernému stolu tak zapálime sviečky na adventnom venci, a ešte taký svietnik (možno si to niekto z detstva pamätáte) je to kovový stromček s vrtulkou,ktorá má na koncoch dve retiazky s guličkami a keď sa zapália sviečky, vrtulka sa točí a guličky cinkajú do takých dvoch klobúčikov...moja mamina ho chcela tento rok v lete vyhodiť, ale ja som ho zachránila 🙂 nastriekala som ho zlatým sprejom a prizdobila a budem ho ochraňovať pre ďalšie generácie 🙂 No a takto pri svetle sviečok sa pomodlíme, poprajeme si aby sme sa o rok zase takto zišli, potom si dáme oplatku s medom, medom nakreslíme krížik, spapáme kapustnicu (pod tanierom máme šupinky z kapra pre šťastie) a ideme na rybku. To už ale zasvietime aby sme nestrávili štedrý deň na pohotovosti 😒 .Keď sa napapáme ide manžel so synom Samkom na balkón zapalovať prskavky.Ja medzi tým rýchlosťou blesku povyberám zo všetkých možných skrýší darčeky, zazvoním potajomky zvončekom, a Samko už letí k vysvietenému stromčeku s vysvietenými očkami rozbalovať darčeky 🙂

lucka1987
19. nov 2010

@s_i_s_a 🙂 🙂 super... aj tie supinky a tak... 😉 ten krizik si davame aj my... akurat som citala vcera ze sa davaju nejake drobne pod obrus aby bolo celyrok vela penazi a prestiera sa o jeden tanier naviac... chcem nieco zaviest az mame nejake tradicie 😉

miroslava72
19. nov 2010

ahojte
My sa cely den postime a veceru potom zaciname vinsom a tiez krizikom a oplatkami s medom a cesnakom.Tiez zvykneme davat pod obrus peniaze a jeden tanier navyse pre pocestneho.A este pocas celej vecere nik nesmie vstat od stola okrem rodicov,ktori vsetko chystaju. Potom nasleduju tri polievky-hrachova (suchy hrach) alebo fazulova (biela mala fazulka), potom repkova (z bielej redkovky) a nakoniec hribova nakyslo a niekedy aj rybacia. Po nich nasleduje pstruh a kapor peceny na masle,zemiakovy salat s cibulkou (bez majonezy). Vsetko je pripravovane len na masle.Po veceri zvykneme este otvorit orech a rozkrojit jablcko-ci budeme zdravi.
A potom hor sa na darceky,ktore su uz nachystane pod stromcekom.
Kolace pecieme kysnute zaviny alebo strudlu a nemozu chybat parizske rozky a najnovsie aj kavove zrne.
Kapustnica sa u nas vari na Silvestra s klobaskou,susenymi slivkami a hribikmi.
1.a 2 sviatok zvykneme robit kacicu s cervenou kapustou a zemiakovou knedlou alebo maso ci kralika na sposob diviny.

kvojtanikova
19. nov 2010

@s_i_s_a jeej ten cinkajuci stromcek si aj ja pamatam, u nasich je dodnes a ja by som ho velmi chcela aj ku mne na stol ale ho neviem zohnat uz nikde - ak dakto viete kde sa to da kupit, napiste. Peniaze davame aj my pod obrus, zaciname oplatkami s medom, potom kapustnica, odkedy som tu na vychode tak aj bobalky s makom, vyprazana ryba so zemiakovym salatom a potom uz len sladke - medovnicky, uliky, vanilkove rozky, strudla makovo-visnova, tvarohova... a este vzdy mame slane palicky z listkoveho cesta. A co sa maleho tyka - po veceri idu so starym pred cinziak akoze vyzerat jeziska a ja medzitym nahadzem darceky pod stromcek otvorim okno a dam tam taku tu cervenu ciapku so zvoncekom - maly pride smutny ze jeziska nevidel a ja mu vzdycky poviem ze ved tu bol, prave odisiel cez okno a aha! este aj ciapku si zabudol.... tak kuka chvilu z okna a potom si vsimne darceky.... jaaj to je radosti...

lucka1987
19. nov 2010

@kvojtanikova tie bobalky z makom, u nas sa volaju stedraky, robievala aj nasa mama kym s nami travila vianoce oli mnam.. ja ich uz nerobim.... ked zjem vela maku tak mi opucha jazyk.

kvojtanikova
19. nov 2010

@lucka1987 sranda u nas sa vola stedrak taky kolac co ma 4 rozne plnky nad sebou, tusim mak, orechy, lekvar a tvaroh a kraja sa na kocky... ale nikdy som ho nemala rada lebo to bolo privela chuti na moj vkus...

lucka1987
19. nov 2010

@kvojtanikova 😀 no teda hej... tie stedraky su myslim ze z kysuc od tial bola babka tak tam to robievali... 😀 ale tak my sme len dvaja mame zjednodusene menu..... staci ten zaklad nepotrebujem mat na veceru 20 chodov..
inak ako pripitok mavate co????
my zlateho huberta je to take slavnostne
ked dojdeme z polnocnej (mm ide autom tak nepije) ta si uz doma vieme dat tokai, pijeme ho len ked je nejake vyrocie alebo tak lebo si vzdy kupime ten min 4 putnovy.. len pol litra stoji cca 17 eur myslim.. ale teraz mali akciu tak sme nakupili 6 putnove 😀 😀 boli za super cenu..
no a tento rok donesol muzik sampanske z francuzska tak som zvedava ako bude chutit 😅

filipal
20. nov 2010

@labus
tak, napisem ako robim morku na Stefana:

Morku (asi 3,5-4,5 kg) treba nechat dlho rozmrazovat, trva to viac ako 24 hodin. umtu a ousenu, ju naplnim plnkou. zasijem, posolim, poolejujem a dam do silno vyhriatej rury 250-300 stupnov prudko zapiect cca 3-4 minuty z kazdej strany, potm teplotu znizim na 190 stupnov. to prudke zapecenie je dolezite, aby sa uzavreli pory a maso zostalo stavnate. peciem ju asi 3 hodiny, niekedy dlhsie.(musi mat zlatistu farbu)
peciem ju v teplovzdusnej rure, na pekaci bez prikrytia. obcas ju potieram vypekom. nepridavam ziadnu slaninu, je velmi vyrazna a zmeni jemnu chut morcacieho masa. (do pekaca sa prilieva aj troska vody)
Plnka: ja robim taku dietnu, mandlovu, skusala som uz aj gastanovu...
4 peciva pokrajam a namocim ich do prirodneho bujonu, vymiesam 125 g masla so 4 zltkami, tieto dve veci zmiesam a pridam asi 70 g mandli(olupanych), zvazok petrzlenovej posekanej vnate a nakoniec sneh zo 4 bielkov.
dochutim ciernym korenim, dosolim....a touto masou plnim morku.
😝
je to skor dietne, chutne jedlo, ale uspokoji aj mojho otca, ktory napriklad kuracinu velmi nemusi...ale na tejto morke si vzdy pochuti...

filipal
20. nov 2010

pridavam este fotku z nasej kuchyne 🙂

lucka1987
20. nov 2010

@filipal mnaaam tak ine chute si mi narobila... no my mame na rure max 220° 😅 ale aj tak si ma inspirovala 😉

filipal
20. nov 2010

@titkovamiriam ty si dobra pekarka!!! teda, klobuk dole! 🙂 🙂 🙂