Štedrá večera

dadka1997
17. dec 2023

Pekný večer prajem. Čo varíte na Štedrý večer?
Ja robím bielu kapustnicu s hubami a slivkami, zemiakový šalat s majonézou a rybky nesmú chýbať, na druhý deň je aj udené a rezníky .. ale čo by ste mi poradili namiesto kapustnice pre deti? Oni neziedia ani to čisté 🫣🫣🫣 miesto šalátu im robím rýžu alebo čisto varené zemiačky .. ďakujem za radu.

januska12323
17. dec 2023

Veď to čo zjedia aj keby to malo byť pyré s rezňami.

benit
17. dec 2023

Ja robim tiez bielu kapustnicu a detom sosovicovu so susenymi slivkami.
Kausta je prinesena tradiciou od mojej mamy a sosovicova od svokry

pinkgirl
17. dec 2023

Prispôsob sa tomu čo zjedia. Kľudne uvar deťom slepačí vývar ak chceš aby jedli polievku. Dospelí si dajú sviatočné menu a deti svoje.

anjelicek26
17. dec 2023

Stedra vecera bude o tom,aku Si Ju urobite. Nevarila by som nic,co nikomu nechuti,ved to je hlupost. U Nas je silna rybacia polievka a za tym hus,lokse,cervena kapusta.. prvy sviatok vianocny mame len silny hovadzi vyvar a dojeda sa hus...druhy sviatok vianocny mame zemiakovy salat a rezne.

syslik81
17. dec 2023

ja mam klasika hribova polievka ryba a salat ..mala bude mat kukuricnu polievku,rybu na pare a opekane zemiaky ... vianoce su o tom,aby bol kazdy happy a to aj co sa jedla tyka.. dodnes si pamatam ako nas nai nutili jest to co sme nemali radi lebo presa tradicie... uz len to ze ako nekrestan oslavujem je komicke tak apson sa najeme ako chceme .. pr emna je dolezite stastie dcery a vidiet ju usmiatu

bolarazjedna
17. dec 2023

My mávame mliečnu šošovicovú polievku. Ale tiež by som urobila, čo majú radi, napr ten vývar. U nás 25ho sa aj tak vari vývar, tak by som spravila už dopredu a deťom by som dala to aj štedrý večer

bucko555
17. dec 2023

Štedrý deň obed kapustnica , dcere vývar, na večeru filé a zemiaky šalát , dcére miesto filé rezne

sense
17. dec 2023

Moja sa naučila jest musí aspoň skúsiť. Aj kapustnicu aj Salat, max co viem urobiť je ústupok ze miesto šalátu ma zemiak
Ale ja som lenivá vyvárať x jedla pre každého iné. A. Štát poldna nad hrncami

hortenziaj
17. dec 2023

Ja navarím asi mliečnu šošovicu, a druhe budú peeena zelenina na zemiakoch, nejaká omacka (asi holandská alebo citronova) a k tomu losos pre chlapov, pre mňa nejaká vegan alternativa. A ako dezert gastanovo mandlove poháriky. Zemiakovy salat bez majonézy bude na Silvestra s neviem čím ešte a možno kapustnica.

lucia851
17. dec 2023

@anjelicek26 čoze hus na štedrý deň?

deti95060810
17. dec 2023

šalát a ryby - kapor a losos - dookola.

deti95060810
17. dec 2023

@lucia851 prečo nie...nie každý je katolík. Evanjelici môžu mäso .

hortenziaj
17. dec 2023

@deti95060810 aj katolíci ktorým to nevadí 😉😂😂

anjelicek26
17. dec 2023

@lucia851 ano vzdy na stedry den,my sme evanjelici, myslim,ze bez mäsa su len katolici.

terezka1947
17. dec 2023

@hortenziaj aj katolíci môžu mäso.
U nás deti jedia od začiatku všetko,čo my.
Takže nevyvaram na 100x. Ale pokiaľ je s jedením problém,upust od tradícií a priprav štedrovecerne menu podľa vás,čo vám chutí a deti zjedia. A budete mať svoju tradíciu.

h2
17. dec 2023

@dadka1997 My mávame vždy kapustnicu, nie bielu, ale normálnu, varí ju môj muž. V tomto pôst nedržíme, čiže aj s údeným a klobásou. Moja mama s nami trávi Vianoce posledné roky (odkedy otec zomrel), tak si to mäso odtiaľ vyberá, ale keďže ju varí môj muž, tak nepovie na to nič, mne by vyčistila žalúdok, že mäso na Štedrý večer!!! 😁 Potom máme zemiakový šalát a vyprážaného kapra. Syn jedáva všetko tak, ako aj my, asi od jeho 4-5 rokov, predtým som mu varila zvlášť. Ak tvoje deti niečo zo štedrej večere nezjedia, brala by som na to ohľad. Ak majú problém s polievkou, tak by som im nevarila druhú. Je to večera, bohate im postačí ryba a šalát (alebo varené zemiaky, ak by šalát tiež nechceli). Nikde nie je prikázané, čo sa musí v ten deň jesť, urobte si podľa seba.

trojnasobnamama
17. dec 2023

@deti95060810 myy sme katolici a varime odjakživa kapustnicu s fajnymi klobaskami.🙂Len na velku noc sa neje mäso kym Ježiš nevstane z mrtvych.

henka123123
17. dec 2023

My budeeme mat kapustnicu s masom a salat a file a cez den udene s chrenom..nevarila by som detom zvlast polievku...staci to druhe ryba a zemiaky

deti95060810
17. dec 2023

@trojnasobnamama aj my máme kotolíkov a tí mäso nejedia...všade je iný zvyk...

dajana555
17. dec 2023

@deti95060810 to prvý krát počujem.My sme evanjelici a u nás sa na Štedrý večer mäso nesmie jesť.Dodržiavali to moji rodičia aj starí rodičia a teraz aj moje deti.

trojnasobnamama
17. dec 2023

@deti95060810 asi hej 🙂

betulinka1
17. dec 2023

@dadka1997 my varime aj halasle aj kapustnicu, kapor a salat. Deti si daju halasle, kapra a salat. Ved im sprav sosovivocu polievocku do maleho hrnca, ked nezjedia kapustnicu.

20erika07
17. dec 2023

Kym boli deti male, spravila som aj kus klasiky pre nas a im co maju radi, vobec som neriesila, ake jedlo to bolo, hlavne, ze im chutilo

misinka0611
17. dec 2023

Sosovicovu polievku.

monikamama
17. dec 2023

Kazdy co chce, muz si objedna susi, detom rezne, ostatnym kacicu 😀

pinkmink
17. dec 2023

To co bezne dni,losos+fazulky a k tomu si da kazdy co chce,nebudem nutit dieta jest nieco co nechce len preto ze sa to tak ma

jaond19
17. dec 2023

@dadka1997 nikdy som nejedla ryby ani zemiakovy salat. Neznasam to, nechuti mi to. Od malicka som mavala na vianoce varene zemiaky + syr/rezen. Detom varim co lubia, nech je akykolvek sviatok, hlavne nech su najedené.

araavdva
17. dec 2023

chomút a ten kto si neprosí ten tak kapustnica. To je vacsinou sestra a ocino. A potom druhé máme kapra a šalát. Majonézový a cibulový. Ja si dávam ten cibuľový a ostatný majonézový.

h2
17. dec 2023

@araavdva Chomút? A to je čo? Teda, ja viem, čo to je, ale to nie je jedlo.