Správne zahustenie jedál

6. okt 2022

Zachráňte ma prosim vás žienky, prečo mám jedlá ako segedín, mliecne polievky vodové a nie zahustené aj ked spravím zaprazku, ale, keď jedlo vychladne vidno to, ze sa voda oddelí od jedla. Ďakujem pekne.

malebiele
6. okt 2022

napis ako ju robis

maickamf
6. okt 2022

Mozno nerobis zaprasku spravne alebo dostatok.

lululilien
6. okt 2022

Najlepsie bude, ak ti to niekto ukáže.

osky
6. okt 2022

Ale ved ked to znova Premiesas,tak to je zase huste,ci nie?
Ved je to normalny proces,ze po vychladnuti Sa tuk a voda oddelia.
Ked to zohrejes,premiesas, zda Sa ti to redsie ako cerstve?

Ja teda uz velmi dlho nezahustujem ani zasmazkou,ani zatrepkou...robim to inak,ale to by bolo na inu temu .

nikpa
6. okt 2022

Ja som v živote do ničoho nedala zápražku. Zahustujem buď so smotanou, s kukuričný škrobom, s nastrúhaným zemiakom, s ovsenými vločkami alebo mám ešte zemiakové sušené vločky.

luccija
6. okt 2022

Tak nedavaj vela vody a segedin nezahustujem vobec dam kyslu smotanu prevarim a hotovo
Celkovo som prestala zahustovat iba gulas ci maso na stave obcas
Do polievky nastruham mrkvu, petrzlen a tym zahustim ci cast pomixujem

autor
6. okt 2022

@maickamf aj ja si to myslím, ze ju robim asi zle
@malebiele na zohriaty olej dám 1,alebo dve lyžice múky, podla toho kolko varím a opražím chvíľu a zalejem studenou vodou, alebo mliekom. Zle? Este aj druhy sposob rozmiešam v smotane trochu múky a pridám do polievky..masa.
@lululilien áno, moja ex svokra vie vyborne chutne varí a takéto nikdy nemá, ale nechce povedat, tak to z nej musim asi nejako dostať, vzdy má jedlo zahustené v celku aj keď vychladne, nič sa jej neoddeluje

autor
6. okt 2022

@osky veď to, ze to svokra nemá také, ona ma vsetko spolu aj vychladnuté, chutné este k tomu, aj lečo, segedin, omacky, biele polievky

autor
6. okt 2022

@luccija moze to byť ze davam vela vody, ale vcera napriklad luskova mliecna so zemiakmi alebo ked robim zemiakovu tiez sa to oddeli ani to nevyzera dobre..

autor
6. okt 2022

@nikpa zemiakove susene vločky skúsim zohnať, už som to tu čítala, ďakujem.

malebiele
6. okt 2022

podla mna robis dobre, ja polievku zahustujem tak, ze na zohriaty olej dam okopisto jednu polievkovu lyzicu (to vacsinou staci) a tak zalejem studenou vodou... segedin som tiez robila tak ako ty..ale zasa pri niektorych omackach ak sa mi zda malo zahustene, zahustim este raz, nie vzdy sa podari zahustit na prvykrat, tak mozno toto je pre teba cesta? do smotany tiez zvyknem dat este trochu mlieka a okopisto jednu dve polievkove lyzice..mozno tej muky davas malo 🙂
ale to preco sa ti oddeluje neviem, mozno davas aj vela oleja?

autor
6. okt 2022

@malebiele ďakujem, aj ja si myslim, ze asi ju robim zle, citala som teraz, zevraj olej nema byt uplne horúci, inak ked som robila plnenu papriku od bonviváni tak vtedy mi to vyšlo dobre, ale tam ona má vela oleja a vela múky, skusim to pozriet, dufam ze nevadi ze som spomenula tu autorku receptov ale teda som si spomenula ze vtedy mi omácka vyšla .asi.

autor
6. okt 2022

@malebiele moze byt ze dávam zle pomery olej, muku.

marfica
6. okt 2022

podľa mňa to robíš tak ako sa to robiť má, len možno zahusťuješ príliš, čiže dávaš veľa múky. Môj muž tak bol z domu naučený, všade napchať veľa múky. Vtedy sa z toho robí po vychladnutí taká hnusná hustá oddelená hmota. Skús dať menej múky.
Mne to takto príliš zamúčené nechutí, občas aj použijem na zahustenie hrašku. Skús si kúpiť, možno ti bude viac vyhovovať.

simca06022011
6. okt 2022

Zaprazky nezvyknem velmi robit ak nejde o specialny recept (napr. franfurtska polievka). No ja to skor vidim tak ze sa ti napr. smotana zrazi, alebo das prave malo muky. Napr. ked do smotany vmiesavas muku, treba to potom rozmiesat este s tou horucou vodou z hrnca a az potom dat k polievky a prevarit, aby malo cas sa to spojit a muka sa "uvarit". Kysle polievky napr. zemiaky zahustia. Vela muky sa tam ani nehodi, aj omacky ked sa robia tak vlastne muka ide prva, podla mna ju naozaj treba dobre povarit. A ak sa trosku oddeli voda od husteho v chladnicke (robieva mi to napr. sosovica sem tam), tak sa podla mna nic vazne nedeje.. pomiesas a spoji sa to.
bonvivani -tiez z tade varim, napr. spominanu franfurtsku polievku a tam ide muka na zaciatku, cize vidis, ze sa dlhoooo vari .

minenkas
6. okt 2022

Po zahustenie treba ešte minimálne 20minut variť,nechať zovrieť a potom to ešte nechať variť a miešať

bibi159
9. okt 2022

Mne ja zahustujem klasika hl.muka voda .do poluevok niektorych robim ako pises na rozohriati olrj supnem muku poprazim vodu ..len vsimla som si ze aj id muky zalezi ono viacrat mi nezahustili a to som kupila muku z kauflandu pouzivam ken Mlyn a ta vzdy pene zahusti

autor
9. okt 2022

Ďakujem vám pekne, budem skúšať.
@minenkas
@bibi159
@simca06022011

iwesska
9. okt 2022

Ja tiez nikdy nemam nic oddelene. Zasmazku nerobim. Do tekutiny - vody,smotany vmiesam zemiakovy skrob,alebo muku,pridam tam stavu z vareneho jedla,aby sa vyrovnali teploty a vlejem. Len je rozdiel,ci varis niecoho 1l, 2l, alebo 5l. Ja ked varim 5l a je to totalne tekute,tak aby som ziskala omacku,musim dat aj 6l muky,resp.viac skrobu.