Ahojte, dievčatá, vedeli by ste mi, prosím, poradiť, ako správne pripraviť kysnuté cesto?
Davej jen zltoutek místo celých vajec a zůstanou dyl měkké 🙂
@paskolinka tak tak 🙂
surové cesto pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom a po vybratí z rúry olejom alebo prepraženým maslom
podľa mojich skúseností kysnuté cesto nezostane dlho mäkké, najlepšie je v deň upečenia, maximálne tak ešte na druhý deň. Ja na osie hniezda používam toto cesto, je mastnejšie a tým pádom aj trvanlivejšie, len ho nechávam aj vykysnúť, v recepte sa nenecháva kysnúť:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=4612
@gabi1234 ja robim kysnute cesto podla tohto receptu-a je vyborne.750g HM (alebo hladká špaldová), 1kocka droždia, 2PL práškový cukor, 1vanilkový cukor, štipka soli, 200ml olej, 375ml vlažné mlieko. Kedysi som robila kvások zvlášť ale teraz to všetko dám dokopy do robota s hnetacími nástavcami. Dám múku, zapnem miešanie, pridávam všetky suché veci, rozdrvené droždie, olej a mlieko. Keď robím cesto na slano tak bez van. cukru, a práškový cukor iba 1KL. Vajcia nedávam. Pred pečením nepotieram ničím keďže v ceste je olej, Po vybratí potriem mliekom vrch. A buchty, osie hniezda, záviny sú úplne mäkké. Takto robím aj dukátové buchtičky. Rozválkam cesto na plech nechám 15min dokysnúť, potriem troška olejom a miešacou špachtlou urobím mriešku, my máme radi také menšie asi 1,5cmx1,5cm kocky.
@denisafono tvoj recept vyzerá super, tiež mám skúsenosť, že mastnejšie cesto zostane dlhšie mäkké 🙂
Ešte k téme, robila som osie hniezda a neostali dlho mäkké.