Správna výživa pre 6 ročné dieťa

marrya
24. mar 2017

ahojte,moja dcera ma 6 rokov a ma 33 kg :( som z toho celkom smutna lebo na jednej strane je z nej velika baba no na druhej ma kilov strasne vela. :(
Ako jej spravne upravit stravu,resp.co by mala,nemala papat ??? Ma rada velmi zeleninu,ovocie no aj pecivo.... nie je najvhodnejsie aby papala na ranajky pecivo??? neviem....ale cim ho nahradit,dajte mi nejake tipy
Bola by som rada ak by som jej upravila stravu tak ze by mi trosku schudla,lebo na svoj vek je velmi velika.Snazim sa jej aj sladkosti dost vyrazne obmedzovat,ako dam jej sladke no ma pridel na den len trochu sladkého.....

poprosim nejake tipy,resp.ak mate osobne skusenosti rada sa priucim 🙂

janinah
24. mar 2017

Pohybu má dosť? nejaký šport by ju nebavil? a sladké každý deň hoc len trochu je zbytočnosť....

sofhia
24. mar 2017

chudne sa v "kuchyni" nie pohybom. pohyb je velmi dolezity, ale "vidlicku" nikdy nepredbehne.

v zasade je to velmi jednoduche - ziadne sladkosti. 6 rocne dieta moze jest len to co mu daju rodicia. vsetko sladke nahradit ovocim max. obcas 70% horka cokolada.

- ranajky ovocie - ovocny salat, alebo smoothie
- obmedzit lepok - prejdite na kukuricne cestoviny napriklad.
- zlikvidujte mlieko , mliecne vyrobky - mandlove, makove mlieko a pod.

- obed - velky salat + kusok masa , vynechaj prilohu

- vecera to co obed , ale najneskor do 6 vecer. potom popripade trochu ovocia.

musis jej znizit prijem kalorii , zrus mastne jedla - masa, slanina, syry , udeniny . nahradis to avokadom , olivami , syrom z kesu orechov.

na vsetko najdes recepty v mojom FB blogu - https://www.facebook.com/pg/Zdravy-ZIVOT-Health...

samozrejme ide jar , treba bicyklovat , korculovat sa a tak 😉

saskia77
24. mar 2017

@marrya
sladkost kazdy den nie, u nas si dame vzdy v nedelu, cez ine dni len ked ma niekto velmi chut, tak mozno 3 malicke kococky cokolady. Vela urobi nepit sladke vody a malinovky, radsej cistu vodu, caj, mineralku... ovocie doobeda, zeleninu poobede... varit skor lahsie jedla, obmedzit vyprazane veci, omacky, knedle, udeniny... a vela pohybu v akejkolvek forme. Spolu si zatancujte, chodte na prechadzku, bicykel, kolobezka, behat po ihrisku, hlavne nech ju to bavi...

janinah
24. mar 2017

zlikvidovať mlieko?...no,poraď sa ty radšej s dietnou sestrou z nemocnice alebo s nejakým ozaj odborníkom...ak chudne 6r. dieťa tak to nemôže byť strava ako keď chudne dospelá osoba...viem,že sú aj kúpeľné pobyty pre také deti,ale za spozor na jej krehkú psychiku...ak si o nej mamka myslí,že je tučko....opatrne s tým.....moja dcéra bola vo veku cca 8-10r. tiež silnejšia,ale neriešili sme to a ona asi v 12tich sama došla na to,že nemôže do seba hádzať všetko..dne sje štíhla kočka už dospelá

marrya
autor
24. mar 2017

@janinah ano pohybu ma dost...snazim sa jej velmi venovat aby ho mala...

ancovec
24. mar 2017

@sofhia naozaj nerozumiem, miestami sa mi aj rozum zastavuje nad tym ako uz pomaly vsetci rychlakvasená vyzivovi poradcovi radia vylucit lepok, ak nema problem s travenim lepku, tak naco? a preco by zrovna kukurica mala byt zdravsia? a jest len do 6tej, lebo ked si das jogurt o pol 7 tak priberes na supu a vsetko to urcite bude ten hnusny tuk. to akoze naozaj?

maryskas
24. mar 2017

@marrya ako pise janinah, tak pozor na psychiku. Hlavne jej nehovorte, ze je tucna a musi schudnut. Lebo bude mat z toho stres a traumu a moze sa to s nou vliect cely zivot. Ja som bola ako mala silnejsia, ale nie tucna. Moja sestra bola uplne chuducka, tak som pri nej "kricala". Otec mi to daval dost najavo. Dnes mam mozno aj lepsiu postavu ako sestra, ale celu pubertu som to riesila a vlastne aj teraz..akonahle trosku priberiem, velmi sa trapim a podvedomky sa stale porovnavam so zenami co sa tyka postavy. A viem, ze toto mam z detstva.
Urcite by som jej nedavala iba salaty.. spomen si, co si ty jedla ako mala...my sme jedli vsetko - aj parene buchty, aj zeleninu, ovocie, obcas aj rezen a sladkost.. ono dievcata vacsinou zostihleju v obdobi puberty.

saskia77
24. mar 2017

@sofhia je to super, ale neviem si to predstavit pre 6 rocne dieta. Pokial je tak zvyknute odmalicka, mozno....

sardinka336
24. mar 2017

@janinah a na ranajky ovocie....a zrušiť lepok...akurat si tak telo odvykne od ,,štiepenia,, ach jaj...na koniku sa radit. To nie je diéta pre 30 ročnu ale pre 6 ročnu!!! Kebyze dam detom na ranajky ovocie tak ma zožeru za živa - ovocie nezasyti dieta vo vyvoji.
Moja dcera ma 8 rokov a 33kil. Je pevna, nie ,,mlandra,, Oproti spoluziačkam je ,,kus,, ale nie je vyslovene tučna, spoluziacky ledva jedia...ona skratka normalne všetko zje...a ešte pýta pridavok. Jediny komu to ,,vadi,, su ludia naokolo a tých neriešim ...dva x týždenne pláva, takze to svalstvo je uplne ine ako u nešportujucich deti, hrudnik širší..
Obmedzila som sladke - nekupujem nič, v nedelu pečiem. Zrušila som ,,pridavok,,. Vzdy sa opytam ,,si ešte hladna?,, alebo ti to len chuti? Na 99% jej to len chutí a preto chce zjest do popuku. Pridala som aj ovocie, na desiatu miesto sladkeho, je to sice otrava šupat, krajat ale tak čo narobim, jasne ze je lahšie šupnut nejaky keks. Inak na to nijako neupozornujem, nehovorim o tom atd....len ,,nenapadné zmeny,, ved to dieta nemam obezne. A zvyšok pohyb, jar je tu, pekne počasie takeze terba ist von a robit taky pohyb aky nas bavi. Ale nie šupnut dieta na tvrdu diétu...akurat tak naburate jeho psychiku lebo tým mu davate na javo - si tučna, niečo s tým musime urobit. Tento myšlienkovy vzorec sa s tým dietatom bude tahat potom cely zivot. Okrem toho ani ja s muzom nie sme typy čo sa skryju za kábel od žehličky....takze to ze decka mame ,,pevnejšie,, je aj genetika.

sofhia
24. mar 2017

@ancovec no nerozumies, lebo o tom nic nevies . jednoduche. pekny dnik.

juhseverzapad
24. mar 2017

@marrya Zbytočne budeš riešiť výživu, pokiaľ bude doma sedieť na zadku. Moje decká, podľa toho, čo tu poniektoré píšu, by mali mať 100 kg. Nemajú! Jedia všetko, o sladkom ani nehovorím. Majú pohyb. Je pekne? Ani dnu ich nepustím.

katriona1
24. mar 2017

@marrya moje dcera má 3 roky, ted je taková akorát, ale už od mimina byla hodně buclatá a rychle nabírala na váze, i když byla jenom kojená, takže jsem od prvních příkrmů zavedla zdravou a vyváženou stravu - to znamená, že jsem jí dávala hodně ovoce a zeleniny, k pití vodu nebo mléko, žádné sladké, kaši a jourty jsem "sladila" ovocem
dnes chodí do školky, takže většinu jídla jí tam, takže se aspon doma snažím o zdravější stravu - na snídani jí většinou dělám kaši ( vločkovou, rýžovou, pohankovou ) s ovocem a místo cukru používám syrup - agávový, javorový, švestkový, datlový, to má moc ráda, někdy si dá bílý jogurt nebo acidko, někdy i pečivo, ale jelikož to má velmi ráda a jedla by ho stále, tak se ho snažím omezovat, protože ho má dost ve školce
když chce mlsat tak jí kupuji suchary nebo rýžové plátky, hlavně z jiných druhů obilnin, aby nejedla jenom pořád pšenici, takže i těstoviny kupuji třeba kukuřičné, k pití jí dávám neslazený čaj nebo hodně ředěné štávy a mléko,ale to jenom tak hrníček denně, jinak používáme i různá rostlinná mléka
naštěstí má moc ráda ovoce a hlavně zeleninu, tak to jí dávám dost často a jelikož je na takovou stravu zvyklá od mala, chutná jí to 🙂
no a jasně, že někdy dostane i sladké, ale rozhodně ne každý den a to spíš od babiček a i to je musím krotit, protože ted budou Velikonoce a my máme ještě zásoby z Mikuláše 🙂 takže já sama ani nic nekupuji a jinak já beru jako sladké i pribinák a piškoty 🙂
nejem nějaká přísná biomatka 🙂 dceři dám ochutnat cokoliv, ale v malé míře a jednou za čas, takže měla i řízek, hranolky, klobásku a jiné, prostě chci, aby poznala všechno, ale aby základem byla zdravá strava a to ostaní vnímala jako něco navíc 🙂
no a potom je důležitý pohyb 🙂 dcera je dost pohodlná, takže s vyvážením v kočáře jsem musela skončit hodně dávno, i když to byl boj 🙂 ale zvykla si
já sama mám od dětství problémy s váhou, tak se snažím aby s tím dcera nemusela bojovat 🙂

sardinka336
24. mar 2017

@juhseverzapad presne tak, my sme celé dni ,,prelietali,, po vonku a koli jedlu nas ani nenapadlo ist domov, na obed nás museli volat...a ked niečo tak šup kus chleba do ruky alebo buchtu a zase von....tučne decko si ani nepamätám ze by som v čase mojho detstva poznala. Ano, zriedka sa našli ale velmi malo...

doty1
24. mar 2017

už len tá modifikovaná kukurica (a iné super potraviny) je výhra...to len tak mimochodom...

sofhia
24. mar 2017

@marrya nemas sancu "vypohybovat" nadbytocne kalorie. to by tvoje dieta muselo mat trenera na 8 hodin denne. je daleko jednoduchsie kalorie neprijat , ako sa ich snasit vysportovat. takto tahas za ten kratsi koniec.

anabeth
24. mar 2017

deti chudnú ináč ako dospelý, je vo vývoji, nemôžeš jej výrazne znížiť kalórie,
čím skôr začnete tým lepšie, lebo vnutrobrušný tuk jej zaťažuje orgány a pojde jej hore cholesterol, nehovor ale doma o chudnutí, nepripomínaj jej to, len ty dohliadaj na stravu... podla všetkých výskumov strava a pohyb je pol na pol, nedá sa chudnúť len jedným ... ak jej obmedzíš výrazne stravu bez pridania pohybu, spomalíš jej metabolizmus, s tým sa nezahrávaj
strašne dôležité je aby veľa pila- deti pijú všeobecne málo, nemajú pocit smädu, jasné že nič sladené farebné bublinkové- občas ovocný džús zriedený vodou, ovocné čaje, ... vodu nech má vždy po ruke- pri telke, pri posteli
nasadiť potraviny ktoré ju zasýtia- celozrnné pečivo, obilniny, ryža, kuskus, varte spolu, nech povie akú zeleninku dnes do ryže- hrášok, či pokrájaný špenát
ak nemá diagnostikované intolerancie je chyba vylúčiť lepok a mlieko
zeleninu- nakrájať ku všetkému, doma na tanierik- musí ju mať stále na očiach, meniť druhy, krájať rôzne-papriku na tenučké prúžky napr., na každý chlieb aspoň šalátový list... deti majú radi zeleninu čo chrumká , nakupujte spolu, rozprávajte sa o vitamínoch, to už je vnímavé dievčatko
... trápiť dieťa úplným vylúčením sladkostí považujem za zbytočné, pretože to nebude mať dlhodobý účinok-úplne vyradiť sladkosti kupované, ale upiecť doma koláč- z celozrnnej múky, sladiť brezovým cukrom ( má daleko menej kalorií) a príp. časť koláča naporcovať do mrazničky, aby si nemusela piecť každý deň... najdi si recepty ( alebo pošlem) hrnčekové ( je to rýchlo hotové), s tvarohom, makom, ovocím, kvalitnou čokoládou, orieškami ... nauč ju jesť veľa tvarohu- ozmixuj s jogurtom, ovocím, kvalitným kakaom, oslaď medom ( môže aj na ranajky), ponúkni jej kvalitnú horkú čokoládu, na tú chuť sa dá zvyknúť, moje deti ju zbožnujú- a z toho nikdy nezješ celú tabuľku...
vyradiť zbytočnosti, ktoré pridajú kalórie ale neprinášajú žiadnu výživovú hodnotu- napr. granko, nutela, ochutené mlieka, dezerty ako termix, monte, pudingy
100% vyradiť aj kúpené pečivo- vianočky, buchty a spol.
na ranajky musli s mliekom- ale poctivé nesladené musli, nie guličky, cornflakes, štvorčeky alebo ranajkovať celornné pečivo s vajíčkom, šunkou ( kvalitnou), skús Alfabio natierky- sú kvalitné a zdravé a je ich tolko druhou, že neexistuje aby si nenašla jednu čo nechutí... alebo kaše- ovsená, kukuričná- napr. s ovocím ( lidl mrazená zmes- ked dáš na horúcu kašu, rozpustí sa, nemusíš vyberať dopredu)s mandlovými lupienkami , so škoricou
určite skuste na olovrant, desiatu -smooty- netreba ti žiadne recepty- rozmixuj čo máš doma
nekupuj nízkotučné výrobky, radšej ustriehni aby jedla pravidelne a neprejedala sa

anabeth
24. mar 2017

http://mojikamarati.sk/ - super knižka s obrázkami -básničkami -receptami

juhseverzapad
24. mar 2017

@sardinka336 Keď aj boli tučné, tak to bolo genetikou. Teraz všetci riešia stravu, ale rite nezdvyhnú.

anabeth
24. mar 2017

deti by nemali prijmať 100% celozrnnej stravy, vsaď na kvalitný celozrnný chlieb a cestoviny už nekupuj celozrnné- kupuj z tvrdej pšenice
... a tu jej vyber chlebík a pečivo
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&...
- otvor dole odkaz Ako si vybrať zdravé pečivo?

anabeth
24. mar 2017

@juhseverzapad
už je jedno prečo má dievčatko nadváhu ( môže mať poruchu štítnej žľazy, brala nejaké lieky- nemôžeme súdiť), dôležité je vyriešiť to- a čím skôr tým lepšie

bosoriak
24. mar 2017

@marrya Dieta sladkosti vobec nepotrebuje, potrebuje zdrave tuky, proteiny a trochu sacharidov. Najlepsie pomale sacharidy - celozrnne pecivo, celozrnna ryza, celozrnne cestoviny... Zdrave tuky su rastlinne oleje, orechy, mak a pod. Proteiny su zas v mase, syroch a pod.

S dietami u 6-rocnej by som bola velmi opatrna. Skus zaviest normalny pevny rezim - sladkost napr. 1 maly kusok v nedelu a inak nic. Ziadne sladke napoje, sladene caje a podobne. Ziadne ze 1 sladkost poobede, naco? Ak ma chut na sladke, daj jej jablko, jahodu, hrozno, banan a pod.

A v prvom rade by som s nou isla za lekarom. Ak je dieta obezne, moze to byt nielen nespravna vyziva (u vas s velkou pravdepodobnostou), ale moze tam byt aj problem napr. zdravotny - stitna zlaza, hormonalny problem a pod. A dietu by som riesila vylucne pod lekarskym dohladom, aby si jej viac neuskodila, nez pomohla.

A na zaver len na ukludnenie - mozno to je len docasny stav. Po uprave stravy moze ostat baculka tiez, dolezite je, aby ziskala spravne stravovacie navyky. LEbo vela spravi aj puberta a ten rychly narast telesnej vysky napriklad.

Drzim palce a urcite sa pred akoukolvek dietou porad s detskym lekarom!

P.S. Davat 6rocnemu dietatu na ranajky len ovocie by malo byt podla mna trestne, seriozne sa tym moze ohrozit jeho vyvoj.

bosoriak
24. mar 2017

@marrya A samozrejme, co som zabudla napisat (lebo pre mna je to automatika) - ku kazdemu jedlu, pred alebo po aspon jedna porcia ovocia alebo zeleniny.

juhseverzapad
24. mar 2017

Uvedomujete si, že sa tu bavíme o dieťati? Veď to potrebuje všetky zložky stravy pre správny vývoj.
@sofhia Ako nemá šancu vybehať? Je pekne, slnečno. Vyhodím von, bež za kamarátmi. Nepustím dnu.

juhseverzapad
24. mar 2017

@anabeth Samozrejme, že to môže byť zdravotný problém. To treba riešiť s pediatrom a nie hneď všetko vylúčiť z jedálnička.

ayfer
24. mar 2017

No ja neviem, moja mala má 6,5 roka a 34 kg no je aj dost vyskoka , je pevna ale urcite nie tucna, pohybu ma viac nez dost, zdravuje sa zdravo aj ked miluje sladka, no to ma len obcas na pridel. Ale ona je po otcovi, ten je ako sa hovori " chlap ako hora " ja to neriesim 6 rocne dieta nema cp drzaz dietu ked je zdrave a aj ked spravna vyziva je dolezita.

anabeth
24. mar 2017

a treba sa zamyslieť aj nad varením- nezahusťovať múkou, škrobom
nenaliať 3 dcl tučnej smotany
nevyprážať

treba si trochu naštudovať teoriu o zdravej výžive, ludia veria mnohým hovadinám- ako napr.po piatej nejesť...
moja kamoška dala takúto hlášku- 10 r.syn mal nadváhu a zle péčenové testy, lekárka na nich tlačila, že musí schudnúť- " neviem z čoho priberá, ved je len zemiakovú kašu a zemiaky sú zelenina"- a potom som zistila, že kašu robí zo smotanou a polkou masla,- bola taká výborná, že dieťa k tomu nepotrebovalo ani mäso- do hodiny bol hladný a zjedol pol plechu koláča- však nech si dá, ved obedoval...

ancovec
24. mar 2017

@sofhia nerozumiem tvojej rade, lebo prave naopak viem o tom velmi vela 🙂 pekny den aj tebe

ancovec
24. mar 2017

@marrya mi napadlo, ze napis vzorovy denný jedalnicek co je, napriklad sa moze aj stat, ze naopak, zje toho z nutricneho hladiska malo a telo sa zasobuje, alebo napr vobec nemusi byt chyba vo vyzive, ale v zdravotnej stranke

anabeth
24. mar 2017

@ancovec presne presne
veľa obeznych ľudí je málo ale nehodnotné vysokokalorické potraviny

mokoo
24. mar 2017

@sofhia no byt tvoje dieta 😂.....moc to prezivas, neviem si predstavit byt hentakym dirigentom na svoje dieta, ved to by mi srdce nedovolilo keby nemalo mat nejaku sladkost a len ovocie davat do seba, striktne po osemnastej nejest a dalsie tvoje rady ani nekomentujem...ocividne sa snazis byt akoze prisna a vzdelana ale bohuzial ti to nejde....pekny den