Ahojte 6.12. Mali dátum spotreby kuracie prsia. Otvorila som ich 7.12. Urobila z nich večeru ale ostalo mi z nich myslite že ich dneska ešte urobiť či už je to dlhá doba ?
Ďakujem
Ak bola záruka do 6.12 a 7.12 si z nich varila tak ešte ok ale keďže sú už otvorené ja by som z toho co ti ostalo už nevarila... Ale tak to je môj názor správ ako uznáš za vhodne
@lenica11
@viestta
Pozor je rozdiel "datum spotreby" a "minimalna trvanlivost". To co opisuje viestta je minimalna trvanlivost - cize vyrobca garantuje, ze dovtedy vydrzi urcite a moze aj dlhsie ak je spravne skladovany.
Ale datum spotreby jednoznacne hovori, ze dany vyrobok je bezpecny do daneho datumu a potom sa uz konzumovat neodporuca. Takze dnes je to uz treti den po datume spotreby a ja by som take maso uz nejedla.
@lenica11 ja by som to vyhodila, pre par drobnych riskovat nejake zazovacie problemy? 5.12. bolo v sobotu. Dnes je 9.12. To je uz dost.
Záleží od balenia a skladovania...A hlavne - na mäse okamžite vidíš / cítiš, či je ok. Ak sa ti nezdá, daj ho psovi, ak vonia a vyzerá normálne...kľudne ho sprav. Pre istotu na vysokej teplote a máš pokoj. Nabudúce daj do mrazničky
Nabudúce si to zamraz alebo uvar všetko a ostane ti. A hydinou ja veľmi neexperimentujem, pride domov a ide do mrazu všetko, vyberám keď potrebujem.
Ja sa ale pri mase riadim nosom. Kuracie ked je zle hneď smrdí, je take mazlave. Tie spotreby na obale beriem s rezervou. Niekedy nevydrží ani do dátumu spotreby
Ja mam aj mäso 2 týždne po záruke v mrazničke a je dobre nič mu nieje vždy preistotu ovoniam či nebude pokazené a neni a ked robim napriklad polovicu balenia druhu polku dam hned do mraziaku ale ak nerobis z celeho balenia tak ked si kupis maso tak si ho rovno naporcuj do sačkov
@ninusa221 to by si nemala už, ak je po dať do mrazu..ale každý ako chce
Na kuracom mäse je veľmi dobre cítiť, kedy je už zlé - smrdí. Mne sa párkrát stalo, že smrdelo dokonca aj pred dátumom max. trvanlivosti.
@marcellka32 nestalo sa tomu nič aj mamina mi dala naporcovanu brančovinu a ani neviem či je alebo nieje po záruke. Fakt skúste ale do chladnicky si dam mäso už len ked idem varit na druhy den ak nie tak mrazak a potom na noc ho necham nak sa mi rozmrazi na drese
@lenica11 neboj sa, je plné ATB a hormónov, tak sa nič nestane 😜
@ninusa221 hovorím každý ako chce, ja to skúšať nebudem...a nechcem ta postrašiť, ale na dovolenke v Bulharsku posledný deň už sme nemali obed v hoteli tak som kúpila celé ugrilovane kurča (netuším či zle skladované či po záruke či nedopecene), jedli sme z neho 4 ľudia, môj jediný syn to schytal...hneď na druhý deň po prílete horúčky, hnačky, na infekčné do nemocnice na týždeň, infúzie, strašne bolesti mal pri kakani každú hodinu...vyšla z testov nejaká baktéria z kuracieho mäsa, už to nechcem zažiť
@marcellka32 aj my sme mali v bluharsku kura to grilované a za nas top 🙂 tak asi každy ako natrafí
@ninusa221 mrazene sa nepokazí = nemajú sa tam ako rozrast baktérie. Tie potrebujú teplotu nad +8C.
@ninusa221 aj za nás troch to bolo top-no za syna nie, jedli sme všetci rovnaké kurča 🙂
@lenkakravcova v prvom rade potrebuju vodu.. teplota je im jedno. V zamrznutej vode sa nemnozia. AJ v chladnicke kde su 4°C sa maso pokazi...
@simca06022011 V chladničke je väčšinou 6-8°C. V hypermarketoch sa zase chladničky často otvárajú a teplota tam kolise i okolo 9C. Pri stabilných teplotách do +4°C sa baktérie mliečneho kvasenia a baktérie spôsobujúce hnilobu mäsa nerozmnozuju.
@lenkakravcova no ja mam teda teplomer a chladnicka ma 4-6...v hypermarketoch a obchodoch to maso nelezi dva dni, k tomu je balene v ochrannej atmosfere a nie len tak supnute po odobrati do chladnicky (ako doma)...
A teda asi pred tyzdnom sme sledovali BBC a bolo tam k masu, presne to co som napisala. Jedine ak je to maso zmrazene, tak sa tam nerozmnozuje nic. Pri chlade je to max. spomalene, ciez vydrzi tolko ako je napisane na obale, viac nie. Aj rozmrazovanie na linke za tych par hodin urobi riadnu koloniu na tom masa...
@simca06022011 Nie každá to takto má. A leží, by si sa divila ako dlho tam to mäso robí (robila som v supermarkete). Vakuové balenie je niečo iné. Ten sáčok na vrchu bežne baleného nemrazeného mäsa nezamedzí 100% prieniku baktérii do neho z okolia. Je to len kvôli hygiene ľudí a transportu.
A inak keď si prečítaš niečo o zrení mäsa, tak to sa deje pri 2°C - a nepokazí sa pri tom 🙂 Ak by to bolo tak ako píšeš, tak by sa mäso pri tom pokazilo. Hovädzie takto zreje aj 10-14dní.
"Správna teplota. Tá by mala byť počas celej doby zrenia stála, bez výkyvov. Ideálne teplota je tesne nad nulou. Nie však viacej ako + 2°C." https://www.masodomov.sk/stranka/zrenie-masa
@lenkakravcova Ale kuracie maso sa nenechava zriet, kuracie sa kazi rychlejsie. Hovadzie ano, robi sa aj susene, aj sa nechava zriet, aj v chladnicke vydrzi viac dni.
Ale kuracie sa takto nespracuvava a ma to svoje dovody.
@fokuska Máš pravdu. Akosi som sa zamyslela nad tým kazením všeobecne 😀 až som sa odklonila od témy 🙂