Špinavé domáce vajíčka

4. jan 2025

Ahojte,
V prvom rade sú uvedomujem ze toto je trosku zvláštna téma a niektoré si možno poklepete po čele 😀
Vopred sa teda ospravedlňujem ale mam otázku... začala som kupovať od známej domáce vajíčka. Prvý krát mi doniesla 20ks vajec. "Problem" ale nastal keď som otvorila krabičku a všetky ale úplne všetky sú brutal špinavé od blata, alebo slepačieho trusu.. je toto normálna vec, teda je to bežné ze sa taketo vajíčka predávajú? Ja sa teda bojím ich dat aj do chladničky.. nedajú sa nejako čistiť po tom co sa pozbieraju? Pripadne viem ich nejako docistit ja? Čítala som ze sa môžu pokaziť, no ale toto je ozaj extrém co mam doma 🫣
Nepýtajte sa ma prosím preco som jej to nepovedala, vajíčka som kontrolovala až doma.

doriiis
4. jan 2025

Tie vajíčka,čo kúpiš v obchode sa umyvaju.

lilianka28
4. jan 2025

Nie, domáce vajíčka sa neumyvaju. Práve preto, že umytím sa môžu pokaziť.

katica06
4. jan 2025

Samozrejme si ich môžeš očistiť alebo kupuj v obchode tam nebudú špinavé. Mám doma sliepky, mne to nevadí, vajcia vydržia takýto čas pár týždňov aj v špajzi

petronellla87
4. jan 2025

Moja babka ani mama vajíčka tiež neumyvaju, vraj sa to nema, aby sa neposkodila škrupina

koniarova
4. jan 2025

Nemá sa to, ale mne by to vadilo a umyla by som. Kupovala by som radšej malé množstvo častejšie.

zuzulka558
4. jan 2025

Ja si od našich vajíčka beriem špinavé, neumyvame ich

klarissa25
4. jan 2025

Ked umyjes vajcia, tak sa im skrati “zivotnost” a nevydrzia tak dlho

autor
4. jan 2025

Dobre, tak ja ich skúsim nejako vyčistiť suchou handrou, lebo z niektorých okrem peria aj seno trčí 😀

deti95060810
4. jan 2025

zvláštne, naše sliepky sú asi iné... vajíčka sú pekné - čisté... žiadny blato, ani slepačince po vajíčkach..
možno aj preto že majú slamu ... aj vajíčka znášajú do slamy...
toto čo ukazuješ je hnus... by som sa hanbila niekomu takéto vajcia dať.

1ryba
4. jan 2025

Konkrétne vajce priamo pred použitím umy. Ostatné neumývaj. V zime sú špinavé. Je to normálne, keď sliepky behajú po blate. V lete budú čisté.

luccija
4. jan 2025

Ja mám vajíčka od rodičov, ale umývame
ich tak isto som to robila, keď som ich predávala.
Mne by sa ti hnusilo pri varení vybrať a mať špinavé ruky hoc aj by som ho išla práve umyť...
Ale tieto sú fest špinavé naše tak nevyzerajú tiež máme slamu

kp7333
4. jan 2025

Vzdy sme doma vajicka umyvali a ziadny vplyv na kvalitu ci zivotnost to nemalo. Nikdy by som si neumyte vajcia nedala do chladnicky, ved na ich povrchu mozu byt salmonela.

lenkakravcova
4. jan 2025

@kp7333 "Vaječné škrupiny by sa však nemali umývať, pretože obsahujú ochrannú vrstvu, ktorá bráni prechodu baktérií cez ich póry."

Práveže keď je na povrchu náhodou salmonela, tak ju práve tým umývaním zavediete dnu do vajca a nasledne tak jeho konzumáciou sa môžete ňou infikovať. Málokto sa infikuje len dotykom.

148terka148
4. jan 2025

My mame tiez domace vajicka ak su prudko od blata (stane sa to ked dlhsie prsi) a sliepka nenosi papuce :D tak ked ich donesidm do vnutra tak to vajicko na chvilu namocim do vody a to blato zide same dole. A do chladnicky dam ciste vajicka

ivanaks
4. jan 2025

Moja babička vajíčka nikdy neumývala z toho dôvodu, čo sa tu už spomínal. Vždy ich "za čerstva" utrela do zástery (my sme ich spod sliepok brali ešte teplé - čerstvo zanesené). Ale nikdy ich nemala takéto ubrnlané. Jej sliepky znášali do sena a keď aj vajíčko bolo od trusu, stačilo za sucha utrieť. A nikdy ich neskladovala v chladničke - mávala ich v komore v prútenom košíku.

annm81
4. jan 2025

Vajíčka určite neumývaj, zvyšuješ tým riziko nákazy salmomelou. Ja kupujem vajcia z farmy, tu a tam sa nájde nejaká špinka, pierko, ale ani zďaleka to nepripomína to, čo si postla. Osobne by som si našla iného chovateľa, lebo toto vo mne evokuje, že tie sliepky majú mizerné podmienky na život, keď nemajú kde inde zniesť vajce, než do blata a trusu.

cakanka22
4. jan 2025

Ešte sme také špinavé vajíčka nemali.. Ako bolo spomenuté, asi znášajú vajíčka do špiny 🙊

anushik
4. jan 2025

No ja neviem keď nám dá svokra vajíčka sú celé špinavé, niekedy ešte horšie ako to tu bolo na fotke, ak nám dá vajíčka moja babka tak sú čisté sem tam nejaký spinká, pierko ale tiež ich neumyva...neviem od čoho to závisí

kataleya
4. jan 2025

My ich utierame trocha navlhčenou handričkou.

xckaretxxx
4. jan 2025

Umy ich pred použitím, to nie sú vajíčka z klietkoveho chovu

lneviemmeno
4. jan 2025

Toto sú od mojej babky domáce, vždy sú celkom čisté, občas kde tu perie, neumýva ich, brala som si u nej už aj ja priamo od sliepky a vždy čisté 🤷🏻‍♀️ neviem od coho to závisí

janettdamian
4. jan 2025

Keď prší sú vajíčka od blata. Tie len utriem suchou slamou. Tesne pred predajom ich umyjem. Nepredávam špinavé vajíčka.

marcellka32
4. jan 2025

Zrejme majú špinavý kurník, treba ho pravidelne čistiť, vždy máme čisté vajíčka, ale my máme fajnove sliepky🙂

autor
4. jan 2025

Mne teda pripadajú tieto naše tiež hrozne špinavé, neviem ale asi by mi tiež bolo blbé také vajíčka predávať... no už viac od nej nekúpim, nájdem niekoho iného.. 🫣

taktotedanie
4. jan 2025

@deti95060810 predpokladam ze znama ma tych sliepok velmi vela preto tak vyzeraju , ked do jedneho hniezda za den sadne 15 sliepok ciste vajicka veruze nebudu

janettdamian
4. jan 2025

Ešte poznámka k čistote kurína. Záleží, či sliepky žijú vo voľnom výbehu, alebo sú v prikrytej voliére zavreté (bez blata). Mám 12 sliepok, 6 znáškových hniezd, aj tak sú všetky vajíčka znesené v 1-2 hniezdach.

mameha7
4. jan 2025

@deti95060810 Presne tak, myslím, že majú špinavý chliev a nemajú špeciálne miesto na sedenie . My máme také špinavé vajcia, keď znášajú mimo košíka.

miskakyska
4. jan 2025

... majú v sedáku,teda ak nejaký majú nasr*té,treba viac kydať...alebo znášajú kade tade po blate,potom žiadny nemajú... mne osobne by bolo trápne takéto vajca niekomu núkať...aj nám sa stane raz za čas, keď má viac sliepok naponáhlo a sedaky máme iba dva, že chuderka vyprdne vajce kdesi mimo😃ale tiež také neumyvame ,lebo raz som dala umyté bokom , naschvál a boli prisambohu rad radom záprdky

janababana
4. jan 2025

autorka daj foto len tak pre srandu. Trosku blata obcas na dakom vajci alebo pierko ci nalepene steblo slamy sa stane, ale doslova kazde to nie. Musia drzat tie sliepky v riadnej spine, alebo sliepky znasaju kadetade po kurine.

deti95060810
4. jan 2025

@taktotedanie nemusí byť... jedného času sme mali sliepok 25 a vajíčka pekné čisté... jasné, naše sliepky majú kurín veľký, ale hlavne veľa slamy...