Špargľa - spôsob prípravy

evickuska
31. mar 2024

Ahojtr dlhsie si robim zalusk na soarglu ale fakt nvm k comu ju pripravit. Pripadne ako ju pripravujetr Vy?

viestta
31. mar 2024

Zelena je najlepsia grilovana, mierne chrumkava. Bielu uvarit v osolenej a osladenej vode. Dolezite je dat pozor pri cisteni aby nebola vlaknita, lebo sparglovy "chlp" medzi zubami nie je nic moc.

marianarem
31. mar 2024

@evickuska Bielu s holandskou omackou alebo kremovu polievku. Zelenu pecenu ako prilohu k masu alebo rybe, s volskym okom, do salatov, tiez do kremovej polievky a aj natierku som uz skusala.

katica06
31. mar 2024

@evickuska zelenu či bielu?

lulu0123
31. mar 2024

Zelenu ako prilohu k masu, rybe.Ja ju hodim na 7 minut do vody kam dam sol,cukor,ocot.Alebo ju uvarenu zabalim do sunky a syra a dam zapiect.Bielu pouzivam len na kremovu polievku,ktoru nakoniec este prepasirujem.Neznasam tie vlakna z nej.

lakebabe
31. mar 2024

@evickuska za nas ju milujeme celu sezónu a v zime sterilizovanu.
Najradšej uvarenú v osolenej vode každú supem, po uvarení scedím a odkrojim do nej kus masla a vyzmykam polku citrónu nechám odstáť pod pokrievkou, kým sa maslo neroztopi. Toto by som jedla denné nič iné nepotrebujem.
Druhá varianta na papier na pečenie dám po tri kúsky omotam prosutom a naukladáme na plech k tomu prihodim červenú cibuľu na plátky šampionáty všetko osolim okorením a poprskam olivovým olejom. Dám piecť
Tieto dve jedla u nás idú celú sezonu😃 kazdy deň sem tam ešte do rizoto alebo polievka krémová

banalu
31. mar 2024

Sparglu (zelenu) mam rada s takym "cinskym" zakladom. Cesnak, zazvor osmahnut pridat nakrajanu paradajku, uvarit do kase a potom do toho hodit nakrajanu sparglu, chvilu povarit (aby ostala chrumkava) a podavat ako prilohu.
Uplny top ak mam aj sezamovy olej a podlejem aj troskou ryzovym vinom 🤤 do toho zakladu vies hodit aj brokolicu alebo pak choi a je to za mna top priloha.

fido69
31. mar 2024

Špargľa je moja obľúbená zelenina. Robim všetko čo je tu popísane, tak nebudem opakovať už napísané. Myslím si, že tu chýba lahodné krémové špargľové rizoto. 😉

Nerobím spargľovú čínu ako ju popisuje @banalu. Vyskúšam a ďakujem za nápad 😉

fion22
1. apr 2024

@evickuska my robíme v rúre, vo vode stratí chuť, najradšej hrubšiu bielu, dobre ošúpať, odlomiť spodok pokiaľ sám pustí, to môžu byť kľudne aj 3 a viac cm- neodkrajovať. Do alobalu dať po 4 ks, kúsok masla, posoliť, trošku cukru, citrón alebo biele víno do toho a zabaliť. Do rúry 190° cca 30-40 min, záleží od hrúbky. K tomu holandská omáčka a varené zemiaky 🤗