Idem si po napady.. Varim dobre si myslim, napadito, bavi ma to, ale chcem nieco.. ine. varim bezne klasiku slovensku kuchynu, divinu, taliansku kuchynu, trosku experimentujem s cinou, stredovychodnou..
Poradte prosim slavnostne jedlo, pre 10 dospelych. Nie rezne, obratene rezne, nic take klasicke, slovenske, to mavame bezne, to nepovazujem za slavnostne jedlo.
Chcela by som nieco, co este u nas nejedli. Robila som uz na oslavu napr hovadzie bourguignon, telacie saltimbocca, panenku na rozne sposoby, stroganov s domacimi tagliatelle/ano, valkam cesto sama doma/, mali sme linguine s plodmi mora, proste vsehochut. Rozmyslam nad hovadzim wellington, ale jedla som to len v restike, doma si asi netrufnem. Neviem.. Rybu nie, to maju radi len dvaja z partie. Skor nieco napadite z telacieho, hovadzieho masa. Kucharskych knih mam doma asi 25, listujem, neviem sa rozhodnut.
Plnena talacia hrud, ale neviem ci v beznom obchode zozenies vhodne maso.
Z telaciny mi napada aj karlovarska rolada a karlovarskymi knedlami. Roladu mozes spravit aj z bravcoviny alebo hovadziny. Na plnke sa mozes "vysantit", kazda bude dobra.
A velmi chutne a nie bezne je hreben z bravcoveho kare. Potrebujes dost velky kus kare s kostou, narezes maso na platky az po kost, medzi platky das slaninu, cibulu, hoc aj susene paradajky alebo napriklad bylinkove maslo a maso upecies v rure. Aby sa platky zbytocne nevysusili treba ho bud spichnut ihlicami "do povodneho tvaru" alebo pozdlzne zviazat spagatom
Wellington by som robila len ak by som to mala odskusane. A celkovo by som pri oslave pre 10 ludi isla na istotu.
A hovädzie líčka na červenom víne? Ci to je príliš obycajne?
welllington je pre mna osobne vrchol kulinarskeho umenia - proste si na neho netrufam, aj ked uvarim cokolvek. ale minuly vikend som robila telacie osso buco a malo to obrovsky uspech - ako vzdy ked ho raz za cas robim. este mi napadli hovadzie líčka na víne.
Wellington podľa mňa nie je až tak taký ťažký, robievam dva krát ročne z domáceho lístkového cesta.
Keby si mala variť podľa mojich chutí kačacie prsia ak pre moju polovičku tak nejaký steak. Naposledy som robila bravčovú harmonika s kvalitnou šunkou a sušenými paradajkami.
Ja len, že chcem takú kamošku/rodinu 🥰
Minule som robila teľací tafelspitz, len neviem či by to bolo dosť slávnostné.
Pecena hus s jablkami, karameliva cervena kapusta a domace lokse?
Roastbeef a rozmarinove pecene zemiaky?
Viedensky (telaci) rezen a kysly zemiakovy salat (bez majonezy)?
Pecena morka s gastanovou plnkou?
Dakujem, dievcata.
@nafka0483 na kacku/hus je expert svokra, ta to robi aj so svieckovou casto, ale nad tym telacim reznom s viedenskym salatom som rozmyslala.
@katica06 kolko sa to pecie, aby to bolo ruzove vnutri/nevysusene? Mam aj teplomer na maso.
@adrianap83 si zlata 🙂 mna to bavi.
@4stanka4 licka, podla mna super napad, dlho dusene, na cervenom vine s korenovou zeleninou, to si tiez viem predstavit.
Cca 30min na 180sta ale kľúčové je podľa mňa po dopečení nechať oddychovať mäsko aspoň.10-15min. Keď si neistá , tak predtým ako tu upečieš návševe skús aspoň raz upiecť pred tým sen pre seba
Kokso ja ani tie názvy nepoznám čo píšeš 😁😁😁
Takže klobúk dole, ozaj by som u teba jedla niečo čo som ešte nejedla a ani o tom nepočula 🤣
@buberova vdaka, nechcela som, aby to vyznelo ako chvalenie, preto aj anonymne, ale stale mam velke medzery, napr co som pozerala Bez Servitky kde varili chalani, co bloguju o jedlach, veru som sa nechytala. Inak napr take hovadzie po burgunsky je maso s vinom, salotkami a hribikmi. Zjednodusene 🙂
Oja som jedla wellington a teda vobec z toho jedla nie som odvarena.
Potesila pecena hus, kacka s kapustou anknedlami n rozny sposob, jahnacie kotletky uplne som tase hladna 😂
A čo tak viedenská hovädzia roštenka? Tá chuti skoro každému. Ja mám najradšej tu opečenú cibuľku. Príloha sa hodí hocijaká, ryža, zemiaková kaša, opekané zemiaky ...
@roxanna ano, moze byt, je to take "obycajnejsie" jedlo, nie v zlom, kazde jedlo uvarene chutne a kvalitne je skvele. Ale varim, a casto.
@nafka0483 inak taky vnutri ruzovy roastbeef vobec neznie zle.
Ako som čítala, čo si robila, tak welllington mi presne napadol hneď 😂 ale teda ak to nie, tak ešte osso buco mi prebehlo hlavou (ja som to doma ešte nerobila)