Skúsenosti s kúpou a používaním vaflovača

elisskah
3. jan 2020

Ahojte. Raz v jednom hoteli na raňajky ponúkali vafle, domáce, žiadne polotovary, boli úúúžasné. Robievate ich? Používate vaflovač? Aký si mám kúpiť? Aké máte recepty? Dá sa spraviť improvizovane vafle bez vaflovača? Na čom, ako?
Ďakujem za dobré rady.

simsalabim
3. jan 2020

@elisskah waflovac mame z Tchiba, boli k nemu aj recepty. Ale waflujeme tak raz za 1.5 roka 😂 Lenivi sme a navyse ma to zdalo dost kaloricke, takze naozaj len vynimocne.

tortelinka
3. jan 2020

@elisskah ja mám silikonovú formu na wafle, to sa pečie v rúre, nechcela som stroj

sissy27
3. jan 2020

mám obyčajný z lidla, taký 3v1, predtým som mala niečo podobné, tuším tefal? ani neviem, ale tak princíp ten istý. Kedysi sme robievali wafle, potom zrazu sa mi to cesto začalo strašne priliepať na platne a nešlo to z toho dolu, doteraz nechápem prečo, lebo cesto som robila stále rovnaké, stále rovnaká múka aj všetko, takže som sa "urazila" a odvtedy wafle nerobím 😂
akože kupovať si len waflovač je zbytočnosť, zas toľko ich robiť nebudeš, keď tak kúp taký čo je aj na toasty a hlavne nech má odnímateľné platne, aby sa ti to dobre umývalo.
Receptov je na nete milión, treba vyskúšať čo ti sadne.
Improvizovať veľmi nemáš ako, buď stroj alebo forma do trúby, neviem si predstaviť ako inak by si dosiahla ten tvar.

adreen
3. jan 2020

Tie lacné 10-20 eurové waflovače ti neurobia dobré wafle, lebo tajomstvo chrumkavých waflí je v tom, že ich waflovač urobí rýchlo pri vyššej teplote. Ked chcete poriadne wafle, treba kúpiť taký profesionálnejší waflovač. Ja mám obyčajný z lidla, ale nič moc teda, wafle sú také mäkké ako bábovka či bublanina a robí sa to pomaly.

saurian
3. jan 2020

Mame ten z Lidla 3v1, úplne stačí, ono na začiatku to bolo vzácne teraz robíme tak raz za mesiac...

stanulienkat
3. jan 2020

@saurian mozes dat recept? Dakujem

queen_el
3. jan 2020

Ja mam vaflovac Elta, neviem kde sa da kupit, dostala som ho ako darcek. Najprv som ho moc nepouzivala, potom som ho vytiahla asi po 2 rokoch a skusila tento recept: https://www.mimibazar.sk/recept/2225/wafle-ako-... a podarili sa, myslim si, ze su aj dost chrumkave, celkom casto ich robim 🙂

elisskah
autor
3. jan 2020

Ďakujem vám zatiaľ za odpovede, veľmi mi pomôžu. Veru v tom hoteli boli veľmi chrumkavé, také by som nikdy neurobila asi.

jaron
3. jan 2020

@elisskah
Najskôr sme mali taký obyčajný lacný neznačkový vaflovač, ale vydržal nesmierne dlho a dobre sa na ňom robilo. Mali sme zrejme šťastie na dobrý kus. Po rokoch sme predsa len potrebovali nový, skúsili sme znova nejaký lacnejší, ale už to nebolo ono. Najväčší problém je lepenie cesta, keď sa platničky trochu opotrebujú. Preto som hľadal niečo aspoň trochu kvalitnejšie a skončili sme pri Tefal SW 854 D 16 s vymeniteľnými nadstavcami. Zatiaľ sme veľmi spokojní, zvládne skoro všetko, čiže aj problematickejšie cesta sa nelepia.

Vafle však skôr robíme len ako jedlo na raňajky, nie maškrta. Čiže napr. základné zloženie: 100 % celozrnná múka, voda alebo zvyčajne dávame sójové mlieko, trochu oleja, trochu cukru, štipka soli a Alnatura prášok do pečiva. Dajú sa tak robiť aj ovsené, pridávať rôzne semienka a pod.
Na ne dávame potom arašidové maslo, lekvár alebo med, ovocie. Alebo s jogurtom, alebo iné orechové maslo a pod.
Len raz za čas trochu viac ako maškrta, napr. aj so šľahačkou. Ale ono to je maškrta aj v tom zdravom podaní ako raňajky. 🙂

macko1007
3. jan 2020

@elisskah ja mam z lidla..bola k nemu aj brozurka s receptami😊

simca06022011
3. jan 2020

Robievam, máme toastovac s výmennymi kazetami, či ako to.nazvat. čiže urobím v Tom čo chcem, pani, toasty, wafle ( Tefal snack collection)

kamilkak
6. jan 2020

@elisskah zn. Adler 5 v 1