Dievčatá prosím o radu... na záhrade máme už tretím rokom Rakytník rešetliakový, toho roku s riadne bohatou úrodou... máte niektorá s ním skúsenosť? Ako ho spracovať, tak, aby sa zachovalo čo najviac z jeho pozitívnych účinkov na zdravie? Robíte niektorá sirup z rakytníka za studena? Ako dlho vydrží v chladničke? Ďakujem vopred za rady... 🙂
@jasminet juj ďakujem 🙂 tiež som našla podobný recept, len menej cukru a za KL kyseliny citrónovej do toho ide... akurát nenapísala ako dlho to v chladničke vydrží, takže ďakujem za odpoveď 😉 ... inak našla som aj tip na to, čo zostane z odšťavovania - vysušiť a pridávať do čaju... má to tiež veľa vitamínov... z odšťavovača to asi nepôjde, ale ak by som to len popučila a pretlačila cez sito, dalo by sa s tým niečo robiť hádam... uvidím
ahojky 🙂 ,nejake tipy by som aj ja uvitala,ci sa tyka spracovania bobul rakytnika. Mama ma v zahrade a je velmi obsypany, tento rok prvykrat a nevie ,co s tym. Baby a zbera sa ako? Lebo ma pichliace,tak ci sa to ma klasicky len oberat,alebo je na to nejaky iny tip?
Moja svokrusa namrazila do mrazicky. Oberali po bobulke, inak sa asi neda. Jedli sme par bobuliek vzdy zo zahradky ...
@nervacik83 na zimu je ho dobré nasušiť a môžete si variť čaj plný vitamínov aj v zime, alebo sme dávali zamraziť prepasírovaný rakitník do mraziacich sáčičkov (mrazené kocky) a napustíš potom len vodu a máš chladený nápoj aj s vitamínom 🙂
aby bol čo najviac hodnotný,potrebuje prejsť mrazovým šokom,čiže do mraziaka ovocie a potom odšťaviť,do sáčkov na ľad naliať ,zmaziť, konzumovať do nápojov....vysušiť listy,aj šupky na čaj
to zbieranie bobúľ je fakt zážitok... 😒 ale našla som tu niekde tip - ostrihať celé konáriky aj s plodmi hodiť do mraziaka a vraj sa to potom len sklepe a pekne samo to opadáva... budúci rok isto vyskúšam, tento rok som si to vyskúšala obrať klasicky... 🙂
Ahojte, mozno sem táto otázka nepatrí ale - mam na zahrade ccaa 4 rocné rakytníky, vysádzali sme ako 2 rocne, a uz som sa vytesovala, ze tento rok bude úroda..no a asi nebude nic..máme jedneho samceka a dve samicky...cakala som nejaké kvitnutie, ale zatial sa nic nedeje...nevie mi niekto poradit prečo, alebo čo robíme zle? na nete citam , ze kvitne nejako v apríli, inde zase ze v maji...dakujem za radu
@reni111 rakytnik 1x zakvitne az po 3 rokoch (zarodi) mnohe odrody az neskor, zalezi aku mas odrodu, nas ked sme zasadili tak nam povedali ze po troch rokoch bude mat plody, minuly rok prvy raz sme zberali urodu, samicka aj samcek maju vysku momentalne asi 1,60-1,80m, bolo toho za plny mikrotenovy sacok tak do 500ks bobul. kvitne v maji ale napr. bobule kedze bolo strasne teplo sme museli obrat v auguste (minuly rok myslim) lebo uz v auguste boli dozrete a zacali opadavat a susit sa na kriku.... normalne sa obera tak ze rozprestries plachtu a otriasas, ale my sme oberali bobulku po bobulke a teda riadna pakaren....
@lucik194 dakujem za odpoved 🙂 - takže dobre rozumiem - zarodí 3 roky po vysadení? a nie ked ma rastlinka 3-4 roky? tie nase maju nieco okolo 1m..odroda je ak si dobre pamatam - slniecko.. tam pani pri zakúpení mi dala info ze rodi ako cca 4 rocny, preto som ocakavala, že sa nieco udeje.. ale ak je to tak, dobre, este si pockáme, ja som sa len bála , že nieco robíme zle ....
no nam povedali ze na treti rok od vysadenia, ale kazda odroda je ina, neviem aku odrodu mame my... no treba asi len cakat... 😉
@nervacik83 ja idem robit prvy krat tiez tento rok, nasla som recept, ze odstavit v odstavovaci, zmiesat na 1 liter stavy 1kg cukru a v chladnicke skladovat kludne niekolko mesiacov.... po lyzickach uzivat....