Ahojte, chcela by som veľmi šetrne pasterizovať štavy (rôzne typy štiav - z brusníc, zo zázvoru, rakytníku atď, čo je sezónne). Vedel by mi prosím niekto napísať naozaj že blbuvzdorný postup, ako na to? Ide mi o to, že nechcem pasterizovať ako keď sa klasicky zavára čiže 15 minút nechať bublať, lebo nechcem aby sa teplom zničili živiny, ale chcem pasterizovať naozaj veľmi jemne a šetrne, tak aby sa zachovali všetky živiny, a aby mi tie šťavy vydržali pár týždňov bez toho aby skysli alebo sa pokazili. Niekde som čítala, že sa má sterilizovať iba pár sekúnd na určitú teplotu a potom prudko schladiť. Máte niekto prosím osvedčený postup, ako presne na to? Vedeli by ste mi to prosím napísať naozaj podrobne krok po kroku, ako na to tak, aby sa zachovalo čo najviac živín? Vopred ďakujem.
Pasterizovanie ovocných štiav má stanovenú teplotu a čas. Keď to nedodržis, bude ti to plesniviet. Prudké ochladenie horúcej sklenej fľaše dopadne hádaj ako 🙄
S pasterizaciou nepomôžem, ja bobulove ovocie mrazim a potom pocas zimy vyberiem rozmixujem dám do chladničky a denne používam. Rakytnik, aronia,brusnice,čučoriedky. Ďalší spôsob na zachovanie živín je dať macerovat do alkoholu alebo naložiť bobule do medu.
@frida1990 mozes zavarat bez zavarania, pouzitim benzoanu sodneho .... sice tym budes mat kvalitku obdobnu kupovanemu (cize skodlivejsiu), ale s vitaminmi a farbou ako bez dlheho sterilizovania 😉😄