prosím, nemáte recept na sekanú, takú klasickú, čo nám dávali v školskej jedálni s prívarkom? Tých receptov je toľko a každá iná, že fakt neviem. Ja mám rada starú klasiku a nič nové nechcem.
klasickej recept stary desetileti z jidelen je tento:
hovezi mlete masi a teleci(mozno nahradit veprovym),vepr.bucek,vejce,cibule,sul,pepr,mleko,houska strouhana,cesnek,mouka pol,slanina bez kuze,sadlo,voda,mouka na stavu...
umlee prosolene maso prolijeme lehce vodou,vymichame lepivy prat,polovinu davku bucku umele na hrubo a dame stranou .do pratu pridame strouha.housku zvlhcenou mlekem,vejce,cibule,cesnek se soli utreny,sul,pepr,pol.mouka.nahrubo umlety bucek,a promichame.Nakonec zamichame na kosticky slaninu a druhou pul bucku,vytvarujeme sisky vlozime do pekace vymasteneho sadlem a upeceme do zlatova.podleva vodou a vypekem v prubehu peceni.upecenou sekanou vyjmeme stavu vysmahneme na tuk aprasime moukou osmahneme zalijeme vodou provarime a precedime pres cednik a dochutime soli pri expedici prelevame platky sekane stavou .doporucene prilohy:ruzne upr.brambory,zelenina a salaty
nyni se sekana doma dela uz o poznani jednoduseji vzdy je lepsi si nechat maso jit namlet primo k reznikovi at vidite co tuku v nem je a je dobre ho mit pul na pul vepr.hovezi at se po upeceni nestane ze tuk se vypece a zbyde vam mini sisecka. 😝 domaci recept je ale o hodne chutnejsi a jednodussi 😉
500g mix hovezi veprovi maso, 1 velká cibule, cesnek (podle chuti ja davam dost miluju cesnek), strouhanka, majoranka, 1 -2 vajička, sul, pepr - snad jsem na nic nezapomela 🙂 nekdy dovnitr nastrkam parek to je pak nadivana sekana 🙂
mirka414 • 1d • Dnes o 12:54
poradte mi som daleko od mamicky a chcela by som vyskusat z mleteho masa sekanu,trebarz aj do domacej pekarne,alebo len nejaky jednoduchy recept,kde by som do stredu dala vajicko uhorku..neviem presne postup,prosim poradte.dakujem.
zdenallicka • snž • Dnes o 13:00
Ahoj, das si do misky mlete maso, cibulku bud najemno nakrajenou syrovou nebo osmazenou, pak horcici (polevkovou lzici), cesnek, majoranku, sul, pepr, popr. trochu strouhanky na zahusteni a muzes to bud dat do vymazane a strouhankou vysypane formy nebo do zapekaci misky na kolecka cibule (nepripali se a hezky to ovoni), nebo jen tak do zapekaci misky.. Ja sekanou vzdy potiram nahore horcici, chutna nam ta kurcicka, co se vytvori... Pokud chces plnenou sekanou, das si do zapekaci misky cast masove smesi, na to nejakou napln - vajicko, parek, okurku... a nahoru zase masovou smes. Udelas z toho hezky bochanek a muzes dat pect.. Ja pecu tak hodinu a pul az dve nejprve na 175 stupnu, pak zvysim teplotu tak na 190 stupnu... Je to mnamka..
zdenallicka • snž • Dnes o 13:03
Jo a kdyz zapomnela jsem ti napsat syrove vajicko do masove smesi... A ja strouhanky davam jen malinko.. Tak polivkovou lzici az dve.. SPis to maso dlouho zpracovavam, az je z toho takova fas.. Urcite se ti to povede... Na tom se neda nic zkazit.. Sekana se muze trochu rozjet do boku, ale malicko tomu predejdes tim, ze ji bud vyrovnas hodne dovrchu nebo ji das do formy, kde je to jedno..
Delavam i sekanou s korenovou zeleninou.. Vse je stejne, jen tretinu masa nahradim najemno nastrouhanou syrovou korenovou zeleninou.. A smes dam potom do kulate zapekaci misky a krajim po zchladnuti na klinky.. jako dort.. Hodne stesti a napis, jak se povedla...
pipisek • 2d • Dnes o 13:04
Ahoj, já jí dělám jako karbanátky, jen to upeču v troubě a moje mamka jí plní míchanými vajíčka, paprikou , slaninou a párky...mňam
Kili, ja to robim tak ako aj fasirky, akurat to sformujem do takeho "valceka", obalim v struhanke a na trosinke oleja dam upiect do rury.
Takze asi nieco taketo: pomlete br. maso, namoceny chlieb, vyzmykam, zmiesam s masom, pridam vajce, koreniny, pokrajanu alebo pomletu cibulu, cesnak. Vsetko "přimneřene", podla konzistenice. No a upeciem.