Ahojte, dievčatá prosím tie čo pečiete, chcela by som vás poprosiť o rady. Idem dcere robiť tortu. Bude to moja prvá torta v živote. Chcela by som spraviť čokoládovú a čoko ganache a malinami.
No a ja by som chcela, aby bola ružová zvonku. Čo použiť? Také tie ružové čokoládové lupienky keď roztopim môžem? Alebo použiť krém? Poraďte mi prosím možnosti ❤️
Ďakujem.
@fazulka21 ahoj, ja sice peciem len parkrat v roku pre rodinu, ale odporucila by som ti krem, lepsie ho uhladis. Vela zien pouziva swiss krem, ja som ho raz skusala a nam nechuti, cize ja pouzivam mascarpone + slahacka, alebo mascarpone + tvaroh + slahacka. Mascarpone vymesias s praskovym cukrom podla chuti, vanilkovy cukor, alebo mozes ochutit inak, pridas slahacku vyslahanou do polotuha, nasledne kratko, ale na vysokych otackach preslahas este spolu a vuala, krem jak oci 😉 Ozaj joj a farba je najlepsia podla mna gelova. Krem odporucam naniest, zahladit ako sa podari a nechat fajne stuhnut v chladnicke (idealne cez noc). Na druhy den horucim nozom, alebo hladitkom prejst este raz a tym sa krasne zahladi. Otocny podnos je velky pomocnik.
Este taky moj tip, ked davam dnu iny krem, ako von, tak najprv si trochu bieleho kremu (ja si zarobim len kus do misky to mascarpone) nanesiem cukrarskym vreckom na kraj korpusu, cize spravim liniu a coko krem, alebo iny ide potom dnu. Nebude ti presvitat, ani inak robit sarapatu na obvodovom vonkajsom kreme 😉
@fazulka21 za malicko 😉 Jasne, ze mozes aj dovnutra. Akurat ak robis ovocnu tortu tak pozor pri mrazenom ovoci, aby bolo dostatocne rozmrazene a odkvapkane, pri kompote tiez nechat odvkapkat a pri cerstvom ususit po umyti. Ta voda tam robi potom neplechu 😉
A btw Dr. Oetker ma take ze jahodovy krem a malinovy krem hotove prasky, co ja osobne neznasam umele veci a taketo polotovary, tak tieto musim povedat, ze nam velmi chutia, vobec necitit umelinu. Vyslaha sa to len s 0,4-0,5 dcl slahacky (ja davam 0,4 na sacok, aby bol krem pevnejsi), dosladit podla chuti, uplne stacia 2 PL prask. cukru, kto ma rad sladsie tak viac a mas dalsi chutny krem. Mozes kludne odskusat napr. len tak na 1 rovny korpus naniest, na vrch nastruhat cokoladu, pokrajat a zakusok je ready. Ten prasok mozes zmiesat aj s mascarpone (najprv vyslahat takmer do tuha a tak pridat mascarpone), len na obter zvonka nie je podla mna najlepsi, lebo obsahuje take malinke kusocky ovocia, t.j. budu bodky cervene miestami. Ale dovnutra je dobry.
Drzim palce 😉
@fazulka21 ja davam najcastejsie praskovy cukor a vanilkovy cukor. Ak mas rada esenciu, mozes dat, ale opatrne, tam staci 1 kvapka. K tomu ovocie a bude super, alebo dzemom potriet korpus a na to krem, s alebo bez ovocia. Alebo mozes aj dzem zamiesat, ale ten by som len dovnutra davala, nie von, aby bol hladky z vonku a bez hrudiek, dovnutra moze ist prakticky hocico podla chuti. Ak chces tu ganache, tak to len roztop cokoladu so smotanou (pozor nevarit, len ohriat) nechaj vychladnut a preslahaj. 1:1 je dobry pomer na krem, alebo ak chces menej hutny, tak trosku viac slahacky a menej cokolady. Od druhu cokolady zavisi, ci das aj praskovy cukor na dosladenie. A s malinami, alebo visnami je to mnamka 🙂
@fazulka21 keď si začiatočník tak vobec neodporúčam robit ganache z bielej čoko alebo tých náhrad. Určite odporúčam obtriet tortu zafarbenym Swiss krémom. Robí sa s ním veľmi dobre alebo potom klasika pribinacik alebo mascarpone so šľahačkou a cukrom.