Rozdielne stravovanie v domácnosti

zzuunnaa
26. apr 2024

Zienky, ako fungujete ak sa doma členovia stravujú rozdielne? Ja by som chcela už fakt prejst na zdravú stravu (v podstate už rok nejem šunky, salámy a pod., , červene mäso atd). Mame doma 1,5 ročnú slečnu tak aj najmä kvôli nej, keď dávam zeleninu jej, tak nech aj sebe. Avšak môj manžel síce tvrdí, že zdravá strava áno, ale jeho predstava jedla je: guláš, grilované mäso, pečená krkovička, údené koleno a pod zeleninou si predstavuje nakrajanu papriku max 😀 Cez týždeň to relatívne ide, lebo varim sebe a malej čo chcem ja, muž sa stravuje mimo dom a večer hundre že nemá čo jesť, tak si kupuje tresky a podobne 🤷🏽‍♀️ (skúšala som mu xkrat dohovárať, toto neriesme 😀). Ale býva často doma, aj 4-5 dni a vtedy je problém, lebo keď sa pýtam čo chce jesť (pričom ja chcem navarit jedlo čo zjeme všetci, teda aj mala), tak chce pecene rebrá atd :/ Samozrejme, že nemám nič proti takému jedlu, ale nie pre 1,5 ročne dieťa a nie každý 2 deň :/ Varievate si zvlast? Len čo keď mala chce toto čo táto? Hranolky vs brokolica.. víťaza asi poznáme 😀 Lebo variť zvlast aj cez spoločne dni zozerie 2x toľko času :/ Určite ste niektorá toto riešila! 😀

anna777115
26. apr 2024

Ja, varím diabetickú, aj bez mliečnu.Jeme, všetci,lebo maslo, mlieko a smotanu nahrádzam rastlinnými.

hederamonstera
26. apr 2024

Manzelovi nevadi ze dcerka je nezdravo?

januska12323
26. apr 2024

Veď sprav aj nezdravé alebo nech si to spraví cez víkend sám a môže celý týždeň vyjedať. Ja sa mu nečudujem ak to tvoje nepovažuje za dostatočné tak to proste nechce ale aspoň pred dieťaťom by sa tak mohol tváriť.

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@hederamonstera slovne áno, ale skutkami asi ani nie :/ Keď ju minule strazil sam tak dostala popcorn (čo som sa skôr bala aby sa nezadusila) a opečený chleba na oleji a cibuľi (ale ze mega mastné kocky) zaliate vajíčkom 🤷🏽‍♀️

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@januska12323 len o tie spoločne obedy ide, že mala vidí, že má čosi ineho ako my.. zase nie som úplne mega zdravá potravina, zavádzam len malé zmeny, napr pri fasirke časť masa nahradil zeleninou a nepeciem ich na oleji ale v rúre a podobne.. podľa mna toto by zvládnuť mohol keby chcel 🤷🏽‍♀️

minenkak
26. apr 2024

@zzuunnaa ja napríklad milujem mäso a môj muž moc nie,ak varí dakto z nás, čo chutí aj druhému, naje sa aj ten druhý a ak nie uvarí si každý svoje

negymama
26. apr 2024

ja varim zvlast, alebo doplnam zlozky stravy. sme doma dvaja vegani, dvaja vegetariani a dvaja masozravci z toho jeden ako tvoj muz a jeden cca ako ty.

kombinujem.
priklad rizoto, udusim maso na cibuli a stave, zvlast ryzu a zvlast uvarim zeleninu, mrazenu zmes ak potrebujem narychlo, za 2 minuty oprazim kocky udeneho tofu na panvici. Takze su dve rizota, zeleninove s tofu a masovo-zeleninove.
zajtra robim kolzvarsku, jednu s masom,ryzou a kyslou kapustou /kapustu nedusim, davam surovu/, druha kolozvarska je s hubami, veg. sojovym masom . smotany dve normalna mliecna a veganska.

alebo urobim cestoviny, k tomu maso aj zeleninu zvlast , a tempeh , plus na tanieri struhany syr. ... a kto si co prida, to ma.

uz som si zvykla. robim zakladne prilohy a k tomu zaklad je skoro vzdy zelenina a ostatne zlozky podla vyberu.
Na veceru co si kto da. Vacsinou je nevarena, mame plnu chladnicku pomazanok veganske aj syrove, sunku, syr, zeleninu. Zelenina je u nas top, to dokonca aj muz ma rad. aj ked si da tie svoje tresky, salaty, huspeniny a slaniny a klobasy...tak si nalozi aj z misy listovy salat, zelenu cibulku , redkvicku, paradajky atd. vela mame aj z vlastnej zahrady. Cerstvy salat po praci nazbieram, urobim do velikanskej misy a do vecera sa zje. Teenegeri sa obsluzia aj sami.

thereisabear
26. apr 2024

O tom by som mohla knihu napísať. My sme štyria a každý je niečo iné. Našťastie manžel veľmi nečaká, že budem variť zvlášť a často je v práci alebo si niečo objedná. Cez víkendy varím pár jedál dookola alebo sa ideme niekam najesť.

minenkak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ada510
26. apr 2024

@zzuunnaa tak troška niake kompromisy treba asi hladný chlap je nervózny chlap a tak nerobím každý deň maso ale taknda sa kúpi mäso naporsovat steky do mrazaku a mu vybrať osmahnut a hotovo to je 5 minút času alebo hodiť na stehno do trúby ...

h2
26. apr 2024

Ale veď pečené mäso, rebrá, koleno... len okoreníš, dáš do trúby a pečie sa samo. Ak to má byť len preňho, tak to má aj na 2-3 dni. Ak si doma s dcérkou, ja nevidím problém uvariť dvojmo.

negymama
26. apr 2024

inak k tomu pirsposobovaniu sa muza. Ja zijem s muzom vyse 20 rokov, on vyrastol na klasickej madarskej dedinskej strave...biely vatovy chlieb, klobasy, gulase, paprikase s nokerlami. vyprazane jedla s obrovskym mnozstvom tuku, svokra bola schopna prepaleny olej z fasirok vyliat do varenych zemiakov ! 😖 Zeleninu jedli tak, ze to bud plavalo doslova v madarskej 16% smotane, alebo v octe a cukre. Okrem toho priserne presoluju, ze to ani muz uz nechce.
Moje bezne varenie mi oproti nim pripadalo ako prehana "biorawfit" strava...

Nikdy som nic muzovi nevnucovala ani neprehovarala. Doma som varila po svojom, u mamy jedol "klasiku". Najprv dudral, ze moja strava je bez chuti, a mdla a neviem aka ..o par rokov vyhlasil svokre, nehnevaj sa mami, je to presolene, mastne, neviem to zjest. Doma mi hovoril, ty varis lepsie, kolko x, to co sme nezjedli nam svokra nanutila a skoncilo na komposte, v lepsom pripade to zjedol pes.
teraz ma muz taky mix, daj si uz len obcas aj tu klobasku, slaninu, kupi si malu vanicku s huspeninou, obcas tak raz do roka si sam sebe uvari ovarovu slaninu s cesnakom a paprikou. a medzitym zje co ja varim - a na zeleninu si zvykol super, doma nikdy tolko nezjedel. teraz ju miluje, a ked robim salat, tak len strazi, nech mu odlozim, aby mu to deti nevyjedli.

jo, a ked vidi, ako maju jeho rodicia teraz po rokoch zdravotne problemy, svokre odoperovali cast odumreteho creva, lebo jej zastalo travenie a svokor ukazoval 22 vyoperovanych zlc. kamienkov, a ma permanentne vysoky tlak,. tak je to dostatocne varovany pred nasledkami. Ale svokrovci stale tvrdia, ze to nemaju zo stravy, kdezeee 😵

barbora0308
26. apr 2024

@zzuunnaa Casto varim dvojmo, aj trojmo. Ja mam aktualne dietnejsiu stravu, nevarim ale ziadne zlozite jedla. Ja mam casto iba salaty. A ak nestiham, tak ma aj syn iba pecene zemiaky, rybu na grile a parenu napr. brokolicu. Je to rychlo hotove, zdrave a vyzivne. Urcite sa to da, len treba chciet a velmi dolezite je planovanie, ja kupujem potraviny dopredu na cely tyzden podla planu, ktory si navrhnem cez vikend. Varim vacsinou kazdy druhy den.

barbora0308
26. apr 2024

@negymama U nas velmi pdobne! Moj muz 27 rokov doslova odmietal zeleninu...aktualne je maso iba vynimocne a zelenina je jeho oblubena potravina. Jeho mama je z toho este aj po rokoch v soku 😅.

majlo1234
26. apr 2024

U nas podobne chute, ja nevarim osobitne, varim primarne pre mna a dieta. Muz si obcas uvari svoje, ak sa mu chce. A je sa, co je doma. Ak niekto nechce, natrie si chleba.

@negymama u nas podobne s tym rozdielom, ze za desat rokov sa mu chute nezmenili😂 ked vari, tsk na pol litri masti, vsetko dosoluje/dovegetuje, sama slanina a bociky keby mohol. A tiez si nechce nechat povedat, ze zo stravy bude mat postupne zdravotne problemy

negymama
26. apr 2024

@majlo1234 no moj sa po case nastastie prisposobil. ale ako pisem, ziadne prehovarania, postupne som znizovala tuk, aj vyprazane. a pridavala mu najprv oblubenu zeleninu. Priklad vela chlapov ma rado cesnak cibulu. Tak ku pecenej klobase som mu prisipala kopku zelenej cibulky a to si pochvaloval. Ked ranajkoval vylozil si tu svoju mastnu salamu, tak som mu bez slova pricapila na chleba velky list salatu a zjedol, no co mal robit 😅 a ked bol obed priklad fasirky - tak vzdy misa so salatom pred nim, ostatni si zdialky naberali , on to mal pod nosom, tak ked videl ako to ostatni jedia, tak uz len z tej zvedavosti, ze co nam to tak chuti , tak si prilozil.

negymama
26. apr 2024

@majlo1234 a vegeta, to je pripad sam o sebe, dzga ju do tej polievky a potom sa stazuje ze to uz prehnal a je to slane 😲

negymama
26. apr 2024

@majlo1234 inak moj muz je z jednovajecnych identickych dvojcat, a svagrina nehovorim ze vari uplne zle, urcite dava menej tuku aj soli, ale napr. oni zeleninu jedavaju minimum, doslova symbolicke milimetrove platocky papriky na velky chlieb, v polievke hladam mrkvu lupou. No a presne vidiet na oboch bratoch , ze kto sa ako stravuje. Nazorny vedecky priklad, identicka vychova aj genetika. Svagor mava zachvaty , zaludkove koliky ci co to je, az zbledne ozelenie, minule u nas skoro odpadol.
a vzdy ked mu muz vola, po veceroch...tak veceria ako autorkin muz...tu koleno, tu rebra, bezne sme u nich videli ze detom malym skolkarom na veceru davali lacne telacie parky, spekacky, ich dcera uz od 8 mesiacov! lubila papat parocky...no kto jej to asi dal skusit jest.

0silvia0
26. apr 2024

@zzuunnaa vzdy som varila doma dvojmo. U nas kazdy ma rad nieco ine. Nikdy som z varenia nerobila vedu, ze dvojite varenie. Ved urobis jednu prilohu a bud maso alebo k tomu nieco bezmasite.
Napriklad: pecene zemiaky s masom a k tomu dusenu zeleninu. Kto nechce maso, da si k tomu grilovany syr alebo vajce, tofu. Vsetko sa da skombinovat a urobit jedno jedlo navyse, ved to mas 10 minut. Ale niekto uz zo zasady dvojmo varit nebude, lebo je to pre neho strasna robota. To si uz rozhodni podla seba a podla toho, ci ti ide varenie od ruky. Ak varis zemiaky pol dna, tak kasli na to.

thirstymonk
26. apr 2024

@zzuunnaa to ze ty nejes cervene maso v prvom rade neni zdrave stravovanie,.lebo cervene maso je oraveze najlepsie. Obsahuje vela zeleza a vela kreatinu, okrem ineho. Ked uz by som chcel jest zdravo, tak vyhodim suche a nezazivne kuracie

thirstymonk
26. apr 2024

@negymama no a, moja dcera tiez chaluje slaninu. Ale domacu, ziadne shity z kauflandu.

negymama
26. apr 2024

@thirstymonk to mi hovor, ako deti sme sa domacich udenin ojedli, babka chovala prasiatka. ale jedli sme aj ine...zaradom, halusky s domacim stavnatym tvarohom, strukoviny, zeleninu zo zahrady, ovocie.

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@negymama ďakujem, to by bola asi cesta prisposobit ten spoločný obed tak nejako aby vyzeral plus mínus podobne, keďže u mna je najväčší problém, že mala chce to čo je aj tato.. a keď je to vizuálne moc odlišne tak moje odmieta.. Síce neviem ako nahradim pečene rebrá ale keď tak tie si zje sám kým bude mala spat 🤣🤣

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@ada510 ale my jedavame mäso, len proste keď sa aj dohadujeme čo na obed tak vôbec nepozerá na dieťa a chce napríklad údené koleno.. a to nemám ako urobiť vo verzii pre malú 😀 ako je mi jasne, že keď podrastie tak si sama vyberie ale aspoň ten základ od mala chcem aby mala zdravší..

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@h2 hahaha nepoznáš toho môjho, čo dokáže zjesť… moja mama raz išla urobiť fašírku v celku a že 1,5 kg masa bude aj dosť.. bolo.. pre neho na obed a večeru 🤦🏻‍♀️😀 keď som robila fašírku ešte cisto z masa, tak 2kg pre mna a muža bolo obed, večera a musel sa krotiť aby mal aj na druhý deň.. on chodí a odkraje si ako z chleba a je 😀🙏 a jasne, že ho nechám nech si je čo chce, keď mi vyjde čas tak aj navarím, len sa zlosti že mala vidí, že to nie je rovnaké jedlo čo je ona a čo on..

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@negymama hej, tiež počúvam ako je bravcova masť ešte aj v koláči pomaly to naj 🤦🏻‍♀️ ako tajne verím, že postupne sa dopracuje k nejakej forme “ľahšej” stravy.. 🙏 mame obaja zdravotné problémy, ja som bezlepkova, bezmliecna, on tiež rôzne intolerancie ale vidím, že keď sa snažím jesť zdravšie tak o dosť lepšie tolerujem x potravin čo mi predtým vadilo.. a muž má hoc kedy “‘mozog v hmle” z jedla, vyhádzaný atd ale vždy za to môže napr fazula ktorú som dala do masa a nikdy nie treska či šalát majonezovy z obchodu 🤷🏽‍♀️🤦🏻‍♀️

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@barbora0308 no nad tým plánovaním som premýšľala aj ja, aj z ekonomických dôvodov, že sa potom asi toľko nevyhodí, aj z časových, že sk viem aj niečo predchystat a podobne.. skúsim, ďakujem pekne!

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@majlo1234 máš pevnú volu, že si sa nenechala zlomiť.. mna ešte fascinuje ako keď mala si vypýta jedlo od neho, tak povie že to je baky baky a pokojne pred ňou je ďalej 🤣🤣 a minule si robil krvavnicky a mala keď to zbadala tak začala kričať kako kako a bolo mu tak blbo, že ide to pred ňou jesť že radšej sa išiel najesť von 🤣

ada510
26. apr 2024

@zzuunnaa moja je tiež zeleninová ak sme mali niečo čo nemohla urobila som zvlášť alebo kúpila a prežila 🙈

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@0silvia0 u nás je to ešte trochu komplikovane, lebo ja som bezlepkova. bezmliecna, mala zase bezlaktozova ale lepok môže a muž je bezlepkovy, bezlaktozovy (plus má hit tak aj rôzne iné potraviny ktoré napr ja s malou jem ako paradajky, on nemôže), takze už len taký perkelt robím tiež dvojmo, lebo do jedného vegán smotana, do druhého bezlaktozova (muž tvrdí, že mu je z vegán zle 🤷🏽‍♀️), k tomu bezlepkove cestoviny a pre malú lepkove (nie vždy ale niekedy hej).. tak možno preto mi to príde ešte komplikovanejšie, kebyže ešte aj jemu mám variť nejaký guláš do toho 😀 niekedy si ako vývarovňa už prídem, snažím sa prejst na rýchlejšie recepty nech nie som pol dňa v kuchyni a to sú presne kadejake cestoviny a pod čo pre muža nie je jedlo 🤦🏻‍♀️