Náš Potravinový kódex rozlišuje medzi pojmami základná majonéza a ochutená majonéza.
Základná majonéza - obsahuje najmenej 78,5 percenta tuku a najmenej 6 percent vaječných žĺtkov. Môže obsahovať aj okysľujúcu zložku a soľ. To je všetko. Žiadne ďalšie látky by v nej už nemali byť.
Ochutená majonéza - je odvodená od základnej majonézy. Navyše obsahuje cukor, koreniny, šafran, kurkumu, horčicu a schválené prídavné látky, teda éčka. Po pridaní iných potravín klesá percentuálny podiel vaječnej zložky – obsah je nižší ako 6 percent.
Majonéza či majolenka?
Náš Potravinový kódex rozlišuje medzi pojmami základná majonéza a ochutená majonéza.
Základná majonéza - obsahuje najmenej 78,5 percenta tuku a najmenej 6 percent vaječných žĺtkov. Môže obsahovať aj okysľujúcu zložku a soľ. To je všetko. Žiadne ďalšie látky by v nej už nemali byť.
Ochutená majonéza - je odvodená od základnej majonézy. Navyše obsahuje cukor, koreniny, šafran, kurkumu, horčicu a schválené prídavné látky, teda éčka. Po pridaní iných potravín klesá percentuálny podiel vaječnej zložky – obsah je nižší ako 6 percent.
Majolenka - je komerčný názov ochutenej majonézy.
Tatarská omáčka - obsahuje vaječnú zmes, ocot, sterilizované uhorky, modifikovaný škrob alebo iný emulgátor, cibuľu, horčicu, cukor, soľ a koreniny.
https://www1.pluska.sk/spravy/peniaze/velky-tes...