Recepty mám, jen nemám ty moruše, abych je vyzkoušela. (Jediný strom, o kterém jsem věděla, mi vloni porazili... 😖 ) Ale mám je z knížky (Domácí konzervování ovoce a zeleniny), podle které zpracovávám všechnu úrodu a vždycky se mi vše podařilo a bylo to dobré, takže bych se toho nebála. 😉
Kompot z moruší: Zralé žluté nebo červené moruše Nálev: na 1 l vody 400 g cukru, 5 g kyseliny citronové
Moruše opereme, zbavíme stopek, po odkapání vsypeme do sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, vložíme do sterilizačního hrnce s horkou vodou a sterilizujeme. zahřátí na 85°C ...20-30minut, sterilizace při 85°C: sklenice o obsahu 0,7-0,9l....20 minut sklenice o obsahu 0,5l....15 minut
Morušový rosol s jablky
přibližně stejný díl téměř zralých moruší a kyselejších, méně zralých jablek
Jablka umyjeme , i se slupkami a jádřinci nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou, aby byla jen potopená, a vaříme pod pokličkou doměkka. Omyté moruše zbavíme stopek, rozmačkáme a přidáme k poloměkkým jablkům a pod pokličkou vaříme dále, až je ovoce zcela měkké. Ovoce se šťávou nalijeme do hustého plátěného sáčku zavěšeného na tyči a necháme volně překapat. Čirou šťávu odpařujeme po menších dávkách v širokém kastrole, až se objem zmenší asi o třetinu. Po částech přidáme cukr a za stálého míchání vaříme, až šťáva začne rosolovat. Horký rosol hned nalijeme do suchých nahřátých skleniček až po okraj, hned je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a rosol necháme vychladnout.
Množství cukru u tohohle receptu uvedeno není, ale když dělám něco jiného, bývá v receptech většinou 500 - 700g na litr překapané šťávy - stejně jako u marmelády.
Tak ať se ti to podaří a kdyžtak mi dej vědět, jak to dopadlo (ať vím, jestli mám shánět novou moruši).
Recepty mám, jen nemám ty moruše, abych je vyzkoušela. (Jediný strom, o kterém jsem věděla, mi vloni porazili... 😖 )
Ale mám je z knížky (Domácí konzervování ovoce a zeleniny), podle které zpracovávám všechnu úrodu a vždycky se mi vše podařilo a bylo to dobré, takže bych se toho nebála. 😉
Kompot z moruší:
Zralé žluté nebo červené moruše
Nálev: na 1 l vody 400 g cukru, 5 g kyseliny citronové
Moruše opereme, zbavíme stopek, po odkapání vsypeme do sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, vložíme do sterilizačního hrnce s horkou vodou a sterilizujeme.
zahřátí na 85°C ...20-30minut,
sterilizace při 85°C: sklenice o obsahu 0,7-0,9l....20 minut
sklenice o obsahu 0,5l....15 minut
Morušový rosol s jablky
přibližně stejný díl téměř zralých moruší a kyselejších, méně zralých jablek
Jablka umyjeme , i se slupkami a jádřinci nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou, aby byla jen potopená, a vaříme pod pokličkou doměkka. Omyté moruše zbavíme stopek, rozmačkáme a přidáme k poloměkkým jablkům a pod pokličkou vaříme dále, až je ovoce zcela měkké.
Ovoce se šťávou nalijeme do hustého plátěného sáčku zavěšeného na tyči a necháme volně překapat. Čirou šťávu odpařujeme po menších dávkách v širokém kastrole, až se objem zmenší asi o třetinu. Po částech přidáme cukr a za stálého míchání vaříme, až šťáva začne rosolovat. Horký rosol hned nalijeme do suchých nahřátých skleniček až po okraj, hned je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a rosol necháme vychladnout.
Množství cukru u tohohle receptu uvedeno není, ale když dělám něco jiného, bývá v receptech většinou 500 - 700g na litr překapané šťávy - stejně jako u marmelády.
Tak ať se ti to podaří a kdyžtak mi dej vědět, jak to dopadlo (ať vím, jestli mám shánět novou moruši).